• Autoimmun?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Szántó Antónia! A tünetek tavaly júniusban kezdődtek, amikor egyik napról a másikra elment a hangom. A háziorvos írt fel antibiotikumot, de az nem használt, sőt, már fulladtam is, ezért elküldött a tüdőgyógyászatra, ahol megállapították, hogy hangszálgyulladásom van. Kaptam antibiotikumot, nem használt, kaptam szteoridot. Attól már nem fulladtam, de hangom még nem volt. Voltam az allergológián: nem vagyok allergiás.Tovább dolgoztam, hol volt hangom, hol nem. Folyamatosan halálosan fáradtnak érzetem magam. Karácsonykor ájultam el először, utána már majdnem minden nap. Elkezdtem fogyni, nem volt étvágyam. Január 5.-én a sürgősségin kötöttem ki, mert a háziorvosi rendelőben többször elájultam. A tüdőgyógyász csinált hörgőtükrözést. Az eredmény negatív. Vérvételek eredménye: minden tökéletes. Endokrinológus szerint nincs semmi bajom.Több fül-orr-gégésznél is megfordultam. Egyöntetű vélemény: sok a gyomorsavam és szedjek nyugtatót.Elmentem a gasztroenterológiára, gyomortükrözésre. Eredmény: az átlagosnál kevesebb gyomorsavam van. A háziorvos elküldött pszichiáterhez, aki megállapította a generalizált disztímiát és gyógyszereket írt fel. Közben a szívem is össze-vissza ugrált, ezért irány a kardiológia. Ultrahang, jó. 24 órás holter vizsgálat eltérést mutat. Terheléses ekg, eltérést mutat. Ezután szív ct, eredménye negatív. Augusztusban WB vizsgálat pozitív IGM és IGG lyme-kórra. A 4. antibiotikum kúránál tartok, de nincs javulás.Csináltak koponya MR-t, ami kimutatta, hogy van egy ciszta az agyalapi mirigyemben. Az izomproblémák,fájdalmak miatt voltam Debrecenben, ahol csináltak EMG vizsgálatot. Az eredmény: felmerül a polymyositis lehetősége,de az izombiopszia nem igazolta. A tünetek kiegészültek gyengeséggel, fejfájással, nagyfokú fázékonysággal, hideg végtagokkal, nehézlégzéssel, éjszakai izzadással. A legutóbbi vérvétel cardiolipin és B2G antitest pozitivitást mutatott, ezért felmerült a vasculitis lehetősége. Mit javasol a továbbiakban?

        Dr. Szántó Antónia válasza a autoimmun, myositis témában

        Tisztelt Hölgyem, A myositis is lehet a Lyme-kór tünete. A cardiolipin és B2GPI antitest pozitivitás pedig nem vasculitisre utal. Ha eek az antitestek pozitívak, akkor 3 hónap múlva meg kellene ismételni a vérvételt, mert csak az ismételt pozitivitást lehet valódi antifoszfolipid-antitest pozitivitásnak elfogadni. Ha erről van szó, és magas koncentrációban pozitívak az antitestek akkor a plazma viszkozitást érdemes megnézni, mert ha az magas, az magyarázhatja a fejfájást, fázékonyságot, hideg végtagokat. A cysta, amit a koponya MR mutat, nem mindegy, hogy mekkora. De ha nem csináltak vele semmit, akkor feltehetőleg nem nagy. És sem vasculitishez, sem egyéb autoimmun betegséghez nincsen köze. Üdvözlettel,


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 18., 16:07; Megválaszolva: 2011. december 20., 01:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés