Asztma fokozatai, tünetei

Tisztelt Doktornő! Nem régiben felkerestem a helyi tüdőgyógyász szakrendelést. Ennek oka, hogy a közelmúltban a hajnali órákban volt kettő, mint utóbb kiderült asztmás rohamom. Erős köhögési inger, orfolyás, viszkető mellkas, néhézlégzés "sípoló" hanggal párosulva. Az időtartama egyenként kb. fél óra, utána magától megszűnt. A röntgen "tiszta" volt, az allergia teszt poratkára és parlagfűre erős reakciót mutatott, a légzésfunkció is normális értékkel bírt. A doktornő elrendelte a Cetirizin Hexal nevű készítmény szedését napi 1x, a Nasotasone orrspray használatát (az orrom is be szokott dugulni), valamint roham esetére a Ventolin Evohaler alkalmazását. Rohamom azóta nem volt. De... Most, hogy sokat tartózkodom a lakásban( munkahelyi leállás), a hajnali órákban (3-4h) nehézlégzésem szokott lenni. Enyhe köhögési ingerrel, felszakadozó nyákkal.Ez is a roham kategória vagy csak egy velejárója a betegségnek? A Ventolin alkalmazása ezt a problémát orvosolja. Napközben (ilyen) panaszaim nincsenek, kizárólag hajnalban jelentkezik az említett tünet. A Nasotasone orrspray használata közben a torkom begyulladt. A mellékhatások között ez is szerepel. Használhatom tovább vagy más spray-t kell a jövőben használni majd? A szakorvos tájékoztatatott, hogy ha heti kettőnél több alkalommal kell a Ventolin-t használni, akkor a kezelésben tovább kell lépni. Milyen gyógyszerek alkalmazását jelentheti ez? Kizárólag szteroidok? Vagy csak a végső esetben? Ezekről sok jót nem hallani, mivel rengeteg a mellékhatásuk. Köszönöm megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza a nehézlégzés, köhögés témában

Kedves Kérdező! Panaszai tipikusak, allergiás aszthmára. Egyetértek tüdőgyógyászával abban, hogy tünetei miatt tovább kell lépni a kezelésében. Megelőző terápia szükséges, ami aszthma esetében a szteroid tartamú belégzőszer. Ezek korszerűek, minimális dózisban teljesen meg tudják szüntetni a nehézlégzést, köhögést. Mellékhatásoktól ezekkel a gyógyszerekkel nem kell tartani. Az úgynevezett inhalatív steroidokat nem csak súlyos esetben, hanem enyhe aszthmában is alkalmazni kell. Az orrspray helyett lehet másik hatóanyagút kapni, ezt is beszélje meg orvosával. Üdvözlettel:

Kérdés: 2017. december 29., 11:55; Megválaszolva: 2017. december 30., 19:21
Kérdések és válaszok: Asztma
Asztma lenne!?
Van e asztmám
Lehet e bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kérdésem az lenne hogy bölcsesség fog fájdalma miatt (éppen töri át az inyt ) rettentően faj a az inyem.. Erre először...
Mellékhatás vagy fóbia
Tisztelt Doktor Nő! Allergiás asztmám okán, 2018 januárja óta részesülök kezelésben. Az Alvesco nevű belélegzőszer lett első körben a...
Hisztamin intolerancia
Kedves Doktornő/úr! 3 éve kezelnek asztmával, krónikus orrnyálkahártya gyulladással! Pár hónapja refluxom is lett.3 hete pedig szorongásos...