Mérgezés

üdvözlöm T. Dr. Rákóczi Éva! Bemásoltam az előző levelezéseinket és most tudnék válaszolni az Ön által feltett kérdésre. Édesanyám NEODOLPASSE (diclofenat+natrium+cink) infúziót kapott 5 db-ot és persze krémes kezeléseket a kórházban 5 nap alatt, mely kezelések után kijött a kórházból és másnap rosszul lett. Nem tudom, hogy lényeges-e, hogy citromos vizet ivott és utána lett rosszul. Előző levelemben leírtam, hogy milyen tünetek jöttek rajta ki és mi kihívtuk a mentőket. Egy hétig megint bent tartották a kórházban, mely kapcsán a következő vizsgálatokat végezték el: 1.) mellkasröntgen (eredmény: negatív) 2.) hasi ultrahang (eredmény: Kp nagy, kőmentes epehólyag, minden ép, szelerote scleroticusak) 3.) EKG (eredmény: negatív) 4.) gyomortükrözés (eredmény: nyelőcső felső részén 2-3 mm-es erőziók, zöld diónyi axialishiatus hermia, melynek nyh-ja errodált. Élénk pedrosztatika. Nyálkahártya gyulladt, sérülékeny, antrumban erodált. Abulpus sima falu, nyálkahártyája sérülékeny, gyulladt. Orvosi vélemény: gErd LA-B. Hiatus hernia, erotiones ventr. Gastroduoenitis.) A fentieket az orvosi papírokból olvastuk ki, mert a belgyógyász azt mondta, hogy nem indokolt a továbbiakban a kórházi bentfekvés, így haza engedi, de továbbra sem tudja mitől lett rosszul és talán menjen el egy olyan kórházba ahol megtudják vizsgálni, hogy valamilyen szerre nem allergiás-e. Persze azt nem tudta megmondani, melyik kórházban tudják ezt megmondani. Egyébként ez a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban történt. Így édesanyám hazajött, de fogalmunk sincs, hogy mi volt a rosszullétének az oka. Kérem segítsen, hogy ez normális kivizsgálási folyamat? Tényleg csak ennyit tud az orvos? Féltem édesanyámat, mert trombózisos, cukros, édesapám meghalt tüdőembóliában és nem szeretném ha megismétlődne a tragédia a családban, de úgy látom, hogy már az orvosi kezekben sincs biztonságban az ember. Elnézést! De eddig Újhelyben ez a tapasztalatom! Tisztelettel: Hutás Anikó Előző levelem: Édesanyám 55 éves, a reumatológián kiírtak neki 5 infúziós kezelést, melyet fel is vett. Egyébként szerzett diabétesz-e van (gyógyszeres) és syncumárt szed, trombózisa miatt. Miután kijött a kórházból az infúziós kezelések után másnap rosszul lett. Vörös lett a teste mindenhol, nagyon égett, verejtékezett, viszketett, kába lett, pufadt a hasa, hasmenése lett, ájulásérzése volt. Mentőt hívtunk, azóta is kórházba van. Kapott infúziót és vért vettek tőle. Fehérvérsejtejei száma magas. Nem tudják mi a baja, de nem is igazán kezelik. Kiírtak egy EKG-t és mellkasröntgent, melynek nem közölték az eredményét és gyomortükrözést akarnak, de anyu nem akar belemenni, mert retteg ettől a vizsgálattól. Mi arra gyanakszunk, hogy cink volt az infúziós (reumás) 5 napos kezelésben, és hogy esetleg cink túladagolás az ok, de az orvos azt mondta (belgyógyász) , hogy ez hülyeség. Azóta panasz nincs, mi mérgezésre gyanakszunk. Kihez lehet ilyenkor fordulni, mert a kórházban szerintem nem célirányos vizsgálatot írnak ki. Már öt napja a kórházban van tünetmentesen és még semmiről nem tájékoztatták és a fent említett vizsgálaton kívűl más nem történt. 2011-03-15 22: 38 Tisztelt Hölgyem! SZámos gyógyszeres kezelés, többek között infúziós formában is okozhat mellékhatásokat általánosan, de a nevét nem írta meg, ezért kérem tájékoztasson, hogy ebben a kérdésben segíthessek Önöknek. Köszönettel. 2011-03-17 07: 52 Üdvözlettel: Dr. Rákóczi Éva, Belgyógyász-fertőzéstan szakorvos

Dr. Rákóczi Éva válasza gyógyszer mellékhatás témában

Tisztelt Hölgyem!

A kezelésnek sajnos lehetnek nemkívánatos mellékhatásai, amelyet leírt, azok megfelelnek ennek. Ez előre nem számítható ki, és ezért nem tehető felelőssé a beadó orvos sem, viszont a hatóanyag irányában a későbbiekben valóban célszerű fokozott figyelemmel senni, illetve kivizsgálni ezt a fajta allergiát.

" A Neodolpasse oldatos infúzió beadása alatt a vérnyomást, szívműködést, és légzést monitorozni kell. A kezelés alatt fellépő súlyos panaszok, illetve fájdalom esetén az infúzió adását meg kell szüntetni.

A bakteriális fertőzés kockázata miatt az aszepszis szabályainak szigorú betartása ajánlott az infúziós kezeléssel kapcsolatos összes tevékenység közben.

A diklofenák túlérzékenységi reakciót idézhet elő, és asztmás rohamot provokálhat. Ily módon a betegeket ki kell kérdezni a túlérzékenységi reakciók (allergiás rhinitis, krónikus légúti fertőzések, vagy asthma bronchiale) tekintetében, mielőtt a Neodolpasse oldatos infúziót beadják.

Allergiás reakciók, beleértve az anafilaxiás/anafilactoid reakciót akkor is előfordulhatnak, ha a beteg ezt megelőzően még nem kapott Neodolpasse oldatos infúziót, vagy egyéb diklofenák tartalmú szert. " Mindezt a gyógyszer leiratából ollóztam Önnek.

Remélem, segítettem valamelyest a problémák feltárásában.

Kérdés: 2011. március 21., 08:20 ;Megválaszolva: 2011. március 29., 22:09
Kérdések és válaszok: Allergia
Hisztaminintolerancia - Utrica
Bőrön megjelenő folt
Gyógyszerallergia
Corylia Neo- szedhetem e várandósan?
Tartós beteg igazolás...
Tisztelt Szakértő! Van egy 6 éves kisfiam, aki multiplex allergiás (tej-tojás, banán) . 9 hónapos kora óta tejmentesen étkezik. Előfordult az...