A hársfateára is allergiás vagyok?

Tisztelt Doktor! Két éve allergiás vagyok a következőkre: nyír, korai fák, feketeüröm, parlagfű, lándzsás utifű, de szerintem más is társult ezekhez. Nagyon meg voltam a héten fázva, táppénzen vagyok most is. Gondoltam, megtámogatom a szervezetem hársfa teával. Kimondottan útálom a gyógyteákat, ezt is viszolyogva ittam meg, de győzködtem magam, hogy használni fog, meg kell inni. Rá két és fél, három órára elkezdtem viszketni, a fejbőröm is, hatalmas piros tarjagos foltok lettek rajtam testszerte, és négyszer kellett wc-re mennem. Nagyon megijedtem, de arra gondoltam, hogy undorral ittam meg, biztos az váltotta ki. Hanem másnapra sem múlt el, mindig volt folyamatosan rajtam folt. Már azon gondolkoztam, hogy elmegyek az ügyeletre, de igyekeztem meggyőzni magam, hogy egyre kevesebb, és ha nem kaparászom, akkor nem terjed. Ittam kálciumot is, de nem használt. Aztán este bevillant, hogy mi van, ha a teától ugyan, de nem az undor miatt, hanem épp az allergia miatt vannak a viszkető foltok. Gyorsan bekaptam egy Telfast-ot, elmondtam egy imát, és csoda? reggelre elmúltak a foltok. Próbáltam utána nézni a keresztreakcióknak, de nem találtam olyat, hogy amikre én allergiás vagyok, azokra kereszthatásban van a hársfa, de nem tudok másra gondolni, hiszen a gyógyszertől elmúltak a tünetek, vagyis önmagamnak idéztem elő a "rohamot". Kérem, legyen kedves véleményezni, Ön is így gondolja-e. Valamint ha nem szedem a gyógyszert, a foltok ismét előjönnek-e, vagy csak ha allergént tartalmazó élelmiszert fogyasztok. Kaptam a tüdőgyógyásztól keresztreakciós tájékoztatót, de azon nincs pl. a hársfa. De ha nem ez volt a baj, akkor mi lehetett? (Elég idétlen kérdés, bocsánat.) Köszönöm a választ előre is, minden jót! Emese

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza keresztreakció témában

Tisztelt Emese!

Nagyon logikusan levezette a kialakult keresztreakció lehetőségét. Sajnos a nyírfappollen allergia szinte mindennel képes keresztreakciót adni. Nem fér kétség, hogy a hársfatea váltotta ki a viszketését és a Telfast pedig megszüntette. Mivel több teát nem ivott, igy hamar kiürült a szervezetéből. Vigyázzon a gyümülcs, vagy más növényi teákkal, főleg ilyenkor mikor még egy vírusinfekció is munkálkodik a szervezetében és ez is hozzájárulhat, hogy váratlan reakciók alakuljanak ki.

Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Kérdés: 2008. szeptember 28., 19:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 08:34
Kérdések és válaszok: Allergia
Honnan tudjam, hogy allergiás...
Mometason orrspray túladagolás
Allergiámmal kapcsolatos kérdés
Immunglobulin E nagyon magas
Duzzadt ajak,allergia
Tisztelt Doktornő,anyukámmál jelentkezett kb 3 hónapja először,hogy evés után feldagadt az ajka,de szinte eltűnt az arca,annyira...nem volt elég a...