• A hársfateára is allergiás vagyok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! Két éve allergiás vagyok a következőkre: nyír, korai fák, feketeüröm, parlagfű, lándzsás utifű, de szerintem más is társult ezekhez. Nagyon meg voltam a héten fázva, táppénzen vagyok most is. Gondoltam, megtámogatom a szervezetem hársfa teával. Kimondottan útálom a gyógyteákat, ezt is viszolyogva ittam meg, de győzködtem magam, hogy használni fog, meg kell inni. Rá két és fél, három órára elkezdtem viszketni, a fejbőröm is, hatalmas piros tarjagos foltok lettek rajtam testszerte, és négyszer kellett wc-re mennem. Nagyon megijedtem, de arra gondoltam, hogy undorral ittam meg, biztos az váltotta ki. Hanem másnapra sem múlt el, mindig volt folyamatosan rajtam folt. Már azon gondolkoztam, hogy elmegyek az ügyeletre, de igyekeztem meggyőzni magam, hogy egyre kevesebb, és ha nem kaparászom, akkor nem terjed. Ittam kálciumot is, de nem használt. Aztán este bevillant, hogy mi van, ha a teától ugyan, de nem az undor miatt, hanem épp az allergia miatt vannak a viszkető foltok. Gyorsan bekaptam egy Telfast-ot, elmondtam egy imát, és csoda? reggelre elmúltak a foltok. Próbáltam utána nézni a keresztreakcióknak, de nem találtam olyat, hogy amikre én allergiás vagyok, azokra kereszthatásban van a hársfa, de nem tudok másra gondolni, hiszen a gyógyszertől elmúltak a tünetek, vagyis önmagamnak idéztem elő a "rohamot". Kérem, legyen kedves véleményezni, Ön is így gondolja-e. Valamint ha nem szedem a gyógyszert, a foltok ismét előjönnek-e, vagy csak ha allergént tartalmazó élelmiszert fogyasztok. Kaptam a tüdőgyógyásztól keresztreakciós tájékoztatót, de azon nincs pl. a hársfa. De ha nem ez volt a baj, akkor mi lehetett? (Elég idétlen kérdés, bocsánat.)Köszönöm a választ előre is, minden jót! Emese

        WEBBeteg szakértő válasza a keresztreakció témában

        Tisztelt Emese!

        Nagyon logikusan levezette a kialakult keresztreakció lehetőségét. Sajnos a nyírfappollen allergia szinte mindennel képes keresztreakciót adni. Nem fér kétség, hogy a hársfatea váltotta ki a viszketését és a Telfast pedig megszüntette. Mivel több teát nem ivott, igy hamar kiürült a szervezetéből. Vigyázzon a gyümülcs, vagy más növényi teákkal, főleg ilyenkor mikor még egy vírusinfekció is munkálkodik a szervezetében és ez is hozzájárulhat, hogy váratlan reakciók alakuljanak ki.

        Tisztelettel: Dr. Brugós László  pulmonológus-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-09-28 19:22:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 08:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! 3 éve volt egy gerincsérv műtétem és azt követően fájdalomcsillapítónak Tramadolt adtak. Ezt az elején “rendszeresen” kellett szednem kb. 3 héten keresztül,amíg nem múlt el a fájdalom. 100mg volt a kezdő...

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés