Fém allergia kimutatása

Tisztelt Doktornő. Azt tapasztalom, hogy ha a szemüvegeim szára megkopik, kiütések jelennek meg az érintkezési felületeken. Úgy, mint fül környéke, mellkas (gyakran a polómba akasztva "tárolom" a szemüvegeket, ez a kopást is segíti) . Az a gyanúm, hogy valamelyik fém komponensre érzékeny vagyok. Tudom, megoldás lehet a műanyag szemüveg szár, de talán jó lenne tudni egyéb dolgok miatt is (evőeszközök stb...) , mire vagyok allergiás (?). Merre fussak, hova forduljak? Neten nem igazán találok erre megoldást. Sok-sok teszt van, de fémre legfeljebb emlegetik, konkrét tesztet, vizsgálati lehetőséget nem találok. Van-e, fellelhető-e,ha igen: hol? kifejezetten a leggyakoribb fémekre akár otthon is használható felragasztós teszt? Vagy valami. (háziorvost nem keresem, mert legföljebb elküld a kórházba X osztályra, ahol besorolnak kb 3 hónap múlva, amikor is megkérdezik, mi bajom van? Azután 2 hónappal valamilyen tesztre is beírnak, talán) Üdv Meleg Zoltán Hmvhely.

Dr. Hangonyi Csilla válasza fém allergia témában

Kedves Meleg Zoltán!

Fém és egyéb a bőrrel érintkező anyagokra való allergiát úgynevezett epikután teszttel lehet kimutatni, amit bőrgyógyászaton, vagy allergológiai centrumban tud elvégeztetni. Ilyenkor a hát bőrére ragasztanak többféle anyagot tartalmazó korongokat, és 24, 48, 72 óra múlva leolvassák a reakciót. Ezzel a vizsgálattal igazolható a fém allergia is.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2022. október 11., 17:06; Megválaszolva: 2022. október 14., 10:53
Kérdések és válaszok: Allergia
Kiütés,kell félnem ?
Üdvözlöm.Irtam önnek nem rég,csalánkiütésekkel szenvedek,meglett a multiplexallergia vizsgálat eredményem elmemtem magánbőrgyogyászhoz aki azt...
Kiütés,kell félnem ?
Üdvözlöm.2 hete naponta 2 naponta kiütések jőnnek az arcomra nyakamra vagy számfőlé szunyogcsipés szerü közepe feher és vörös,elmentem total IgE...
Hisztamin intolerancia
Tisztelt Dr. Keszthelyi Zsuzsanna! Tavasszal tej- és glutén intoleranciám alakult ki antbiotikum után. Pár hét múlva kemoterápiát kellett...
Normális-e a fogyásom
Tisztelt Doktornő! Augusztus végén derült ki, hogy tej-tojás intoleranciám/allergiám van. Dietetikus javaslatára teljesen mellőzöm a tej és...
Hisztaminintolerancia - Utrica