Mometason orrspray túladagolás

Kedves Doktornő! Orrnyálkahártya duzzanata miatt Mometason Sandoz 50 mikrogramm/adag szuszpenziós orrsprayt írt fel a fül-orr-gégész. Tegnap éjjel akartam befújni az első adagot. A sós orrspray-nél hozzá vagyok szokva, hogy hallom és érzem a befújást, a Mometason befújásakor viszont semmit nem hallottam vagy éreztem, ezért azt hittem, hogy nem jött belőle semmi, és mire rájöttem, hogy minden alkalommal történt befújás, már vagy 4-5 adagot belefújtam egyetlen orrlyukba. Ezután olyan érzésem lett, mintha fejembe szállt volna a pezsgő, hirtelen erős szívdobogást éreztem, de ez egyből el is múlt, betudtam a hirtelen ijedtségnek, viszont a fújás óta zsibbad az arcom azon az oldalon, nyomást, fájdalmat érzek a szememben azon az oldalon, és az orromban belül is furcsa érzet van, mintha be lenne duzzadva, vagy meg lenne nagyobbodva valami az orrlyukban, ahova befújtam. Nagyon félek, hogy a felelőtlenségemmel valami komoly bajt okoztam, egész éjjel nem aludtam miatta és pánikoltam. Ön szerint mi okozhatja a fenti tüneteket? El fognak múlni? Nagy mértékű és veszélyes túladagolás történt? Szükséges felkeresnem orvost? A gyógyszer leírásában csak ennyit találtam, emiatt nem hívtam mentőt. "A javasoltnál nagyobb dózisban, szájon át vagy inhalációban adott kortikoszteroidok gátolhatják a hypothalamus-hypophysis-mellékvese (HHM) tengely működését. Kezelés: Tekintettel arra, hogy a Mometason Sandoz orrspray elhanyagolható szisztémás biohasznosulása < 1%, a túladagolás miatt nem valószínű, hogy a megfigyelésen kívül egyéb terápia szükséges lenne, melyet a megfelelő adagolással végzett kezelés indítása követ." Alapbetegségem egy évek óta változatlan méretű, minimális és tünetet nem okozó syringomyelia a 6-7 nyaki csigolya között, remélem, erre nincs hatása az orrspraynek. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza Mometason orrspray túladagolás témában

Kedves Kérdező!

A Mometason orrspray egy adagjában olyan minimális szteroid mennyiség van, hogy biztosan nem okoz semmilyen egészség károsodást.

Panaszait okozhatja az allergia is, biztosan csak átmenetiek. A továbbiakban nyugodtan használja az orvos által előírt adagban.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. augusztus 07., 18:06; Megválaszolva: 2021. augusztus 07., 19:50
Kérdések és válaszok: Allergia
Honnan tudjam, hogy allergiás...
Allergiámmal kapcsolatos kérdés
Immunglobulin E nagyon magas
Duzzadt ajak,allergia
Tisztelt Doktornő,anyukámmál jelentkezett kb 3 hónapja először,hogy evés után feldagadt az ajka,de szinte eltűnt az arca,annyira...nem volt elég a...
Hajfesték allergia