• Komplex tunetegyuttessel kapcsolatas kerdes

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorno! Tuneteim kb 3 evvel ezelott kezdodtek. Sajnos sok orvos megprobalta azzal letudni a problemamat, hogy biztos szorongas/stressz okozza (nem szorongok, csak zavarnak a tuneteim). Legfontosabb tuneteim: - Orthosztatikus tachycardia/hypotonia (nem mindig, talan egyes etkezesek utan, bar mostanra ez mar szinte teljesen elmult) - Mindennapos extrasystolek (melyek nem folyamatosan jonnek, hanem pl 5-6 oran at par percenkent, majd utana par oraig semmi) - Borkiutesek, foleg haton es mellkason, melyek folyton kiujulnak - Eges erzes a gyomromnal, fejemnel, mellkasomnal, hideg lab es kezfejjel - Kronikus kohoges (foleg etkezes utan) - Gyakori hasmenes - 6honap alatt 15kg fogyas fogyokura nelkul (80kgrol 65re, azota 1 eve stabilan ennyi a sulyom) - Alvasproblemak (foleg insomnia) - Dermatografia - Folyamatos slejm erzes a torokban (ez okozza a kohogesem), van hogy etkezes utan ha nem kohogok 10-15 percig, berekedek. Nagyszulokig bezarolag egy hypertonian es egy mitralis prolapsuson tul semmilyen sziv problema / cukorbetegseg / korai halal stb nem volt senkinel. Sziv UH elterest nem mutatott (trivialis mitralis regurgitatiot leszamitva - probalabalas nelkul) Normal kamra, pitvar meretek, jo systoles es diastoles funkcio, EF 67% Nyugalmi EKG semmilyen elterest nem mutatott Terheleses EKGt/UHt nem kertem, mivel nem terheles altal provokaltak az extrasystoleim, 70es pulzus folott barhol elojon altalaban - UH alapjan elvileg kamrai. Nyugalmi pulzusom: Reggelente 60-65, napkozben 75-80 Nyugalmi vernyomasom: 100/60 - 120/80 kozt Egy belgyogyasz a kovetkezoket diagnosztizalta nalam: PSVT (ezzel ket problemam van: EKG nelkul diagnosztizalt engem, pedig ez egy EKG diagnozis, illetve a leggyorsabb valaha mert tachycardiam (ami nem terhelesre volt) 140 volt - egy nehez etkezes utan orthosztatikus tachycardia kozben mertem - Illetve, mivel minden egyes tachycardiam ortosztatkius volt, azonnal elmult ha leultem) IBS (gyomor UH alapjan gorcsben van a sigmabelem) - ehhez nem tudok nagyon hozzaszolni A doktor aki diagnosztizalt felirt nekem napi 2x10mg metoprololt, egy het alatt nem javultak a szivtuneteim, de nagyon rosszul toleraltam oket (legszomj, hanyinger stb) - ekkor mondta, probaljam azert meg a 2x20mg-t, hatha segit. Semmit sem segitett, sot meg rosszabbul ereztem magam. Majd sajat "tudasom" alapjan azt kezdtem gyanitani a kortortenetem alapjan, hogy lehetseges, hogy histaminosisom lehet, foleg mivel az etrendem tele van olyan etelekkel amik hisztaminban vagy gazdagok vagy hisztamin felszabaditok. Egyszer kiprobaltam 180mg fexofenadine (allegra) kombinalva 40mg famotidine (quamatel)-el es szinte azonnal megjavult a kohogesem, illetve az extrasystoleim is szinte teljesen eltuntek (legalabbis erzes alapjan - az hogy tovabbra is vannak e, oszinten szolva nem igazan izgat, tudom milyen gyakori "problema" ez, engem csak az erzes zavar nagyon). Pajzsmirigy kizarva vervetellel es ultrahanggal. Tovabba vervetel egy nagyon alacsony hypercalcemiat mutatott (2,67mmol/l) D vitamin hiannyal (32nmol/l) . Kesobbi mellekPM vervetel alkalmaval Kalcium normal, Foszfor normal, Alkalikus foszfataz normal, D vitamin meg alacsonyabb (21nmol/l) A vervetel szinten mutatott egy nagyon enyhe hypochloremiat (100mmol/l ref ertek 101-109) Ezek tunetek / eredmenyek fenyeben kerdeznem tisztelt Doktornot, hogy On szerint realis gondolat-e, hogy hisztamin intoleranciam lehet, illetve On merre menne tovabb? (DAO/hisztamin vervetelre tervezek majd menni a jovoben). Ui: Par evvel ezelottig versenysportoltam, napi fel doboz korul dohanyzom, kavet neha fogyasztok, alkoholt, energiatalt es tudatmodositokat egyaltalan nem fogyasztok. Illetve szinten van egy eleg sulyos orrsovenyferdulesem (szemmel lathato) - nem tudom ez relevans-e. Elore is koszonettel.

        Dr. Molnár Dóra válasza a Bőrjelenség, köhögés témában

        Kedves Kérdező! Magasabb hisztamin szintnek sokféle oka lehet , mindenek előtt allergológiai szakrendelés felkeresése javasolt - a tünetek tisztázása érdekében. Krónikus köhögést, nyelőcső irritációt reflux betegség is okozhat, de asztma tünete is lehet a köhögés, ezért ezt is tisztázni kellene. Próbálja meg, hogy egy hétig gyomorsav csökkentőt szed, lefekvés előtt nem eszik 3-4 órával és nem fogyaszt szénsavas italt. Amennyiben reflux-betegség áll a háttérben , a köhögés javulni fog . Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. március 19., 05:57; Megválaszolva: 2020. március 20., 19:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.