• Gyógyszer intolerancia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! 3 éve volt egy gerincsérv műtétem és azt követően fájdalomcsillapítónak Tramadolt adtak. Ezt az elején “rendszeresen” kellett szednem kb. 3 héten keresztül, amíg nem múlt el a fájdalom. 100mg volt a kezdő adag a végén pedig 150mg. Érezhetően erősebb volt ez a gyógyszer, mint egy algopyrin de azért mellette tudtam dolgozni illetve tanulni. Azóta átlagosan 2 havonta “kattan be” a derekam, akkor szoktam 2-3 napig napi 100mg Tramadolt használni. Igazából semmilyen komoly mellékhatása nem volt a gyógyszernek. Az utóbbi időben azt vettem észre hogy nem, hogy a 100mg-ot de az 50mg se tolerálja a szervezetem és olyan mint ha intoleránsá váltam volna a gyógyszerre úgy, hogy több éve alkalmanként használom teljesen panaszmentesen. Olyan érzés mint ha a gyógyszer “hatásai” felerősödtek volna ezen kívül, fejfájás, csalánkiütés és olyan érzés mint ha “túl sok” gyógyszert vettem volna be pedig múltkor már 25 mg vettem be a derék fájásomra. Azóta kiderült, hogy hisztamin intoleranciám van és oltvastam, hogy hisztamint szabadít fel a Tramadol a szervezetben. A kérdésem az lenne, hogy a hisztamin érzékenység miatt alakulhatott ki az intolerancia/érzékenység a Tramadolra vagy más dolog állhat a háttérben? Előre is köszönöm szépen a válaszát. (UI:A vérképem illetve a külön máj funkciókat néző vizsgálat eredményei nem mutatnak eltérést)

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a hisztamin intolerancia, gyógyszer allegia témában

        Kedves Kérdező! A hisztamin intoleranciát többféle dolog okozhatja, többek között a bél gyulladásos betegsége, de többféle gyógyszer is. Nem lehet pontosan tudni, hogy Önnél mi volt a kiváltó ok. Az is előfordulhat, hogy allergiás lett a gyógyszerre. Gyógyszerallergia bármikor kialakulhat, akkor is ha gyakran, de akkor is ha ritkán szedi. A lényeg, hogy a Tramadolt le kell cserélni egy másik fájdalom csillapítóra, ha a szedése panaszokat okoz. Tisztelettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2018. december 19., 22:10; Megválaszolva: 2019. január 02., 17:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.