• Állatszőr allergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő, Van egy hároméves fiam, aki már 1-1, 5 hónapja nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kap levegőt az orrán. Hiába csöpögtetünk vagy szívom az orrát porszívóval semmit sem használ. Egy hete voltunk egy orr-fül gégésznél, aki a fülét orrát és száját alaposan megvizsgálva a következőt mondta: Az orrnyálkahártya allergiás reakciója miatt nem kap levegőt a fiam. A kis összekötő cső, ami a fül felé megy az is már eléggé elvékonyodott, de egyenlőre még tud szellőzni. Tehát nem keletkezett a fülben folyadék… Kérdezgetett és a tejnél megálltunk, hogy a tejtől kiütése lett, de amióta laktóz mentes tejet iszunk nincs vagy gyenge bőrreakció van. Mondtam azt is, hogy van egy nyúlunk március vége óta, de rá sem gyanakszom, mert sem orrfolyás, se tüsszentés, se szemviszketés nincs. Orr dugulás viszont van, de ez már olyan mértékű, hogy se ki se be, tehát egyáltalán nem kap levegőt, amit szörnyű látni apaként. Orrszíváskor pedig SEMMI nem jön! Az orvos azt is mondta, hogy ebben a korban az allergia tesztekkel még nem lehet biztosan megállapítani, hogy mire allergiás, azt mondta a tejet teljesen hagyjuk el és mindenféle tejterméket. Az mondta örökletes is lehet: A feleségem és én is orvos által megállapítottan allergiások vagyunk, de nem nagy mértékben, szinte észre sem vesszük. Én fiatal koromba a füvek, fák, parlagfű és atkára voltam és voltak nehezebb nyarak, amikor gyógyszer Claritint szedtem, de mára már elmúlt és egyáltalán nem érzem, hogy érzékeny lennék. (Vagy itt Pesten élve a szmogban nem jön elő…mindegy nem érzem..) Az is mondta, hogy a megoldás: az első, hogy növessze meg az orrát a másik a tej és tejtermék teljes elhagyása, a harmadik pedig napi 5ml Clarintin gyógyszer szedése és két nap múlva levegőt fog kapni. Már egy hét telt el, a Claritint rendesen szedjük, sajnos a tejterméket nem sikerült tejesen elhagynunk és semmi változás. Kezdek gyanakodni a nyulunkra. Ő egy mini kosorrú kis nyuszi aki tavaly március végén került hozzánk (idén februárban született), egy légtérbe van az egész lakás és a nyúl is velünk van. Én direkt figyeltem a fiamat áprilisban és májusban is, de nem láttam nála semmiféle allergiás reakciót. Júniustól pedig vidékre utaztak a feleségemmel és a nyúllal. Ott volt, hogy eldugult az orra, de megfázásra gyanakodtunk ilyen teljes eldugulás egyáltalán nem volt. Vidéken a nyúllal ugyan egy házban, de nyitott ablakok, ajtóknál voltak együtt vele, hiszen nyár volt. Augusztus végén jöttek vissza Pestre. Itt a lakásban ismét egy légtérben vagyunk a nyuszival. Ami még befolyásolja a dolgokat, hogy szeptemberben kezdte az óvodát (bölcsis nem volt), tehát először ment közösségbe, viszont a nyúl is egyre nagyobb és most a hűvösebb idő beköszöntével kezdi az ember jobban becsukni az ajtót, ablakot. Szeptembertől kezdet fokozatosan rosszabbodni. Óvoda? Nyúl? Kérem önt, válaszoljon legyen szíves mindegyik kérdésemre: Mi a véleménye a leírtakról? Lehet a nyúlszőrre kizárólag csak is egyetlen Allergiás reakció a teljesen bedugult orr? (Se szem viszketegség, se tüsszentés, se semmi más? ) 3 éves gyerek esetén valóban nem lehet teljesen kimutatni állatszőrre vagy bármi másra történő allergiát, magyarul feleslegesen tenném ki ilyen vizsgálatnak? Mi legyen a valóban értelmes következő lépés, anélkül, hogy kitenném bárminek is a fiam feleslegesen? Válaszát nagyon várva, Köszönettel!

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a orrdugulás 3 éves korban témában

        Kedves Kérdező! Az allergiás szülők gyerekei között igen gyakori az allergia. A tejtermékek fogyasztásakor jelentkező kiütések sok esetben átmenetiek, az emésztőrendszer fejlődésével elmúlhatnak, ezekben az estekben nem indokolt, sőt a gyermek fejlődése szempontjából káros is lehet a tejtermékek elhagyása. Ami az orrdugulást illeti, azt okozhatja allergia, nem törvényszerű, hogy egyéb tünetek is jelentkezzenek. Az antihisztaminok erre a tünetre kevésbé hatékonyak, ezért a kezelést nazalis sztreoid orrspray-vel célszerű kiegészíteni, ( 3 éves kortól a Nasonex orrspray már adható, ezt a házi gyermekorvos is felírhatja) illetve más antihisztamin is kipróbálható. 3, 5-4 éves gyerekeknél már eredményes lehet az allergia teszt, az allergén felderítése és a tejallergia kizárása érdekében érdemes elvégezni. ( a vizsgálat előtt az antihisztamin tabletta elhagyása szükséges kb. egy hétig) Remélem sikerült minden kérdésére választ adnom! Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2018. november 11., 00:01; Megválaszolva: 2018. november 11., 14:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: