Mit tehetnék még az allergia ellen?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 22 éves vagyok, gyerekkorom óta küszködöm a sokszor már-már elviselhetetlen poratka allergiára utaló tünetekkel. Évekig szedtem antihisztamin-készítményeket, melyek közül legtöbb nem vált be. Mivel néhány év után beleuntam a folyamatos gyógyszerszedésbe és az állandóan álmosító készítményekbe, úgy döntöttem, belevágok a meglehetősen költséges, ám eredményesnek ígérkező immunterápiába. Viszont korábban akárhány allergiatesztet is végeztek el rajtam, sohasem derült ki, mi okozza a tüneteimet (állandó szénanátha egész évben, minden nap, torokkaparás, szem- és orrviszketés, tüsszögés). Egyszer viszont az egyik vérvétel során a teszt enyhe poratka- és lisztatka allergiát mutatott, így elkezdtem a poratka allergiára való immunterápiát. Idén tavasszal 4 éve, hogy tart a kezelés, ebből az első 2 évben egész évben szedtem a felírt készítményt, az utóbbi 2 félévben pedig 6 hónapos kúrát javasoltak, nemrég ennek is a végére értem. Sok százezer forintom van a kezelésben, nagy remények fűztek hozzá. Úgy vettem észre, hogy amíg tartott a kezelés, kicsit javultak a tünetek, nem kellett éjszakánként náthára kelnem, napközben abszolút nem voltam náthás, csak reggel voltak mérsékelt tüneteim. Viszont mióta abbahagytam, visszatértek teljesen a 4 évvel ezelőtti tünetek, már hónapok óta szó szerint szenvedek, minden hajnalban felébredek arra, hogy szörnyű nátha és tüsszögés kínoz és rendszerint már vissza sem tudok aludni, ugyanis a nátha annyira erős (még a megfázásos náthánál is sokkal kínzóbb). Teljesen tanácstalan vagyok, hova forduljak, úgy érzem, az egész immunterápia kidobott pénz volt, hisz a tüneteim kínzóbbak, mint valaha. Emiatt már olyan munkát sem merek elvállalni, ahol emberekkel kerülnék kapcsolatba, mivel folyamatosan tüsszögök és fújom az orrom egész nap, mint aki hónapok óta folyamatosan meg van fázva. Ön szerint miért nem hatott az immunterápia és mit tehetek még a tüneteim enyhítése érdekében? Érdemes lenne folytatni a kezelést esetleg?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza a allergia kezelés témában

Kedves Kérdező! Lehetséges, hogy más allergén is van a háttérben, ami panaszait okozza, de egyéb gégészeti ok is állhat a panaszok mögött. Először gégészeti vizsgálatot javaslok, majd, ha az allergia egyértelműen igazolódik, antihisztamint, szteroidos orrsprayt, kiegészítő kezelésnek montelukast hatóanyagú készítményt ajánlok. Üdvözlettel:

Kérdés: 2014. április 19., 18:14; Megválaszolva: 2014. április 21., 19:49
Kérdések és válaszok: Allergia
Kaphatok-e COVID-19 oltást?
Általános allergiavizsgálat
Görcsöl és megdagad a nyelvem
Szelén-allergia?
Várandósság - allergia