• WEBBeteg médiatár (Genetikai és anyagcsere-betegségek)

    Öröklődés

    Öröklődés

    Autoszómának nevezzük azokat a géneket, amelyek a nemi sajátosságok kivételével a többi tulajdonságért felelősek, és azok átadásában játszanak szerepet. A gének különböző változatai az allélok, az egyes tulajdonságokat allélpárok határozzák meg, melyek mindegyikében az egyik apai a másik anyai eredetű.
    Mitokondriumok

    Mitokondriumok

    Az eukarióta sejtek energiatermelő központjai a henger vagy kapszula formájú mitokondriumok. A mitokondriumot a sejtplazmától a külső membrán választja el, ezen belül található a belső membrán, amely betüremkedik a mitokondrium plazmájába. A belső membrán rendkívül nagy felületű.

    Sejt

    Sejt

    Az eukarióta sejt plazmájában jól körülhatárolt sejtmag található, emellett számos egyéb sejtalkotó is csak erre a sejttípusra jellemző. A sejtplazma magas víztartalmú, kocsonyás anyag, a sejtben lévő terek elhatárolására biológiai membránok szolgálnak.

    Golgi-készülék

    Golgi-készülék

    A sejten belüli anyagszállítás egyik központja a valamennyi eukarióta sejtben meglévő membránnal határolt Golgi-készülék. (A biológiai membránok a sejt különböző részeinek, tereinek elkülönítését szolgálják, kettős lipidréteg építi fel őket.)

    Prokarióta és az eukarióta sejt

    Prokarióta és az eukarióta sejt

    Önálló élőlény lehet akár egyetlen sejt is, mint például egy prokarióta baktérium vagy egy eukarióta egysejtű. A többsejtű eukariótákban a sejtek sejthalmazokba vagy szövetekbe, szervekbe, szervrendszerekbe rendeződnek és együtt alkotják a szervezetet.

    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!
   • Hirdetések