• WEBBeteg médiatár (Fül-orr-gégészeti megbetegedések)

    Mi a fülzsír?

    Mi a fülzsír?

    A fülviasz vagy más néven fülzsír a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.
    Gégetükrözés

    Gégetükrözés

    A gégetükrözést (laringoszkópia) a gége előzetes érzéstelenítése után végzik. A csőtükör különböző átmérőjű fémcső a végén egy fényforrással. Gégetükrözéskor felülről látható a gége, a gégefedő, a hangszalagok, az álhangszalagok, a kannaporcok és a légcső felső szakasza.

    Orr keresztmetszete

    Orr keresztmetszete

    Az orrnak csontos és porcos váza is van. Az orrsövény osztja két félre az orrüreget. Az orrüreget három orrkagyló osztja járatokra. A szagló idegvégződések a felső orrjáratban vannak. A többi orrjáratba nyílnak az orrmelléküregek és a könnycsatorna.

    Szaglás

    Szaglás

    Az orrüreg legfelső részében található a szaglóhám, amely rengeteg érzősejtet tartalmaz. A szaglóhámban lévő idegrostok a koponyalap szaglóidegének végkészülékei. Az agyi szaglóközpont dolgozza fel a szaglóideg által továbbított jeleket.

    Orr

    Orr

    Az orr az arckoponya közepén található, a légzésen és szagláson kívül a hangképzésben is részt vesz.

    Gégekanül

    Gégekanül

    A gége a nyak elülső részén található hangképző szerv, jellegzetessége az elsősorban férfiakon látható ádámcsutka. A gége a garat felé a gégefedővel zárható. A gége porcait szalagok kötik össze.  A porcokat bonyolult gégeizomzat mozgatja. A levegő útja a gégéből a légcsőbe vezet.

    Gége

    Gége

    A gége a légcső bejáratánál helyezkedik el. A garat felé a gégefedővel zárható.

    A fül anatómiája

    A fül anatómiája

    A külső-, a közép- és a belsőfülre különíthető el az emberi fül. A külsőfül része a fülkagyló, a külső hallójárat és a fülcimpa, egy vak járatban végződik. A külső fül végén található a dobhártya.

    Belső fül

    Belső fül

    A fül anatómiailag három jól elkülöníthető részből áll: a külső-, a közép- és a belsőfülből.

    A fül szerkezete

    A fül szerkezete

    A fül anatómiailag három jól elkülöníthető részből áll: a külső-, a közép- és a belsőfülből.

    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!
   • Hirdetések