• Vitaminok, nyomelemek
        Elnevezés

        A-vitamin

        Típus Vitamin
        Alapvető tudnivalók Az A-vitamin más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is ismert, egyik hatására utalva ismerhetjük hámvédő vitaminként is. Zsírban oldódó vitamin. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginká
        Miben játszik szerepet? Elsősorban a látás folyamatait segíti, de szerepet játszik a bőr és egyéb szövetek épsége, a növekedés és a csontok egészséges fejlődése szempontjából, erősíti az immunrendszert, elősegítve a védekezést különböző (elsősorban légúti) fertőzések ellen.
        Hiánya esetén Az A-vitamin hiányára következő tünetek fellépése utalhat: szürkületi vakság (farkasvakság), a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, továbbá a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a b
        Túladagolása Az A-vitamin túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak. A túladagolás ritka, a vitaminkészítmények nem előírásszerű alkalmazása esetén jelentkezhetnek a fenti tüne
        Mekkora mennyiségben van rá szükségünk? A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90 százaléka, a karotinoknak pedig csak 20-50 százaléka hasznosul a kutatások eredményei szerint. Zsírban oldódó vitamin lévén a felszívódáshoz szükséges zsiradék jelenléte is, illetve az E-vitamin is kedvezően befolyáso
        Milyen táplálékokban található meg? Legtöbb A-vitamin a következő természetes táplálékokban található: a belsőségek (máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben: gabonafélék, hüvelyesek és ör
        Hasonló találatok - Vitaminok, nyomelemek
        Hirdetések

        Új keresés

        Vitaminok, nyomelemek - (utolsó feltöltés: 2017-07-26 10:02:20)