Szilvás gombóc (10 darab)
Hozzávalók:
- 40 dkg héjában főtt
- melegen áttört burgonya
- 10 dkg gluténmentes zsemlemorzsa
- 10 dkg schär mix b/emese kenyérpor/mantler liszt/coelipan
- fahéjjal kevert kristálycukor
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál zsír
- porcukor
- 10 szilva
- 1 tojás
- olaj/zsír
- só
Elkészítés:
A kihűlt burgonyát összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, egy tojással és egy csipetnyi sóval. Ne legyen túl lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk! Belisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágjuk. A válogatott szilvát megmossuk, kimagozzuk és minden tésztalapocska közepére egy-egy szilvát helyezünk. A mag helyére fahéjjal kevert kristálycukrot teszünk, a négyzet sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle. A zsemlemorzsát a zsíron vagy olajon világosbarnára pirítjuk. A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük és miután a gombócok feljönnek a víz felszínére, csendesebbre állítva fedő alatt még 10-15 percig főzzük. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Tetejüket (fahéjas) porcukorral bőven meghintve fogyasztjuk.
Hasonló receptek
Karamella torta
Desszert, Könnyű
Laktózmentes, Mogyorómentes
Raffaello (tojás nélkül)
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Hízókúra, Tojásmentes, Mogyorómentes
Kalács lisztérzékenyeknek
Desszert, Közepes
Gluténmentes, Mogyorómentes