Parajfőzelék
Hozzávalók:
- 1 kg száraitól tisztított
- jól megmosott paraj / gyors fagyaszott 0. 5 kg /
- 2 -3 evőkanál olaj
- 2 db kissé púpozót evőkanál liszt
- 1 -2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tej
- só
- őrölt fekete bors
- késhegynyi szódabikarbóna
- kevés cukor
Elkészítés:
Az alaposan megtisztított parajt, forrásba lévő szódabikarbónás vízbe megfőzzük, leszűrjük és kézi robotgéppel vagy turmixgéppel alaposan összetörjük. A parajt visszatesszük a főzőlábasba. Az olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, beletesszük a fokhagyma nyomón áttört fokhagymát a tejjel, kevés vízzel alaposan elkeverjük és a lábasban lévő parajhoz adjuk. Visszatesszük a tűzre, 1 - 2 kávés kanál cukorral, őrölt borssal, sóval ízesítjük, és készre főzzük. A főzeléket gyors fagyaszott parajból készítjük, akkor a kiengedett parajpürét a kész rántásba tesszük, / rántást a főzőlábasban pirítjuk! /, A rántásba belerakjuk a zúzott fokhagymát, a kiolvasztott parajt, föl engedjük tejjel, kevés vízzel, belerakjuk a sót, őrölt borsot, kevés cukrot és készre főzzük. Dúsíthatjuk a főzeléket úgy, hogy tejben megáztatunk egy száraz zsemlét, / vagy ugyanannyi zsemlemorzsát / és a parajjal együtt összeforraljuk. Főtt kemény tojással, vagy tükörtojással, de lehet bundáskenyérrel tálalni.
Hasonló receptek
Szárnyashússal töltött alma
Főétel, Nehéz
Cukormentes, Tojásmentes, Mogyorómentes
Sonkahabos burgonya
Főétel, Könnyű
Gluténmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Sajtos-zöldséges lasagne
Főétel, Közepes
Fogyókúra, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes