VENLAFAXIN-TEVA

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Venlafaxin-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Venlafaxin-Tevahatóanyaga a venlafaxin.

A Venlafaxin-Tevaegy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák. Azt feltételezik, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és norepinefrin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és norepinefrinszintjét.

A Venlafaxin-Tevafelnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál. A Venlafaxin-Teva szintén javallott felnőttek alábbi szorongásos zavarainak kezelésére: generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ezek kerülése) és pánikzavar (pánikrohamok). Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége nem múlhat el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.

VENLAFAXIN-TEVA GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

 • 37,5 mg retard kemény kapszula
 • 75 mg retard kemény kapszula
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók aVenlafaxin-Teva szedése előtt

Ne szedje a Venlafaxin-Teva-t

 • ha allergiás a venlafaxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha egyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzibilis monoamino-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban. Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése a Venlafaxin-Teva-t is, súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kell várnia a Venlafaxin-Tevaszedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még az „Egyéb gyógyszerek és a Venlafaxin-Teva” fejezetet és annak „Szerotonin szindróma” pontját).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Venlafaxin-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

 • Ha Ön más gyógyszereket is szed a Venlafaxin-Teva-val együtt, megnőhet a szerotonin szindróma kialakulásának kockázata (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Venlafaxin-Teva” pontot).
 • Ha szembetegségben szenved, mint a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).
 • Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel.
 • Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek.
 • Ha azt állapították meg Önnél, hogy rendellenes a szívritmusa.
 • Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.
 • Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel.
 • Ha hajlamos véraláfutásokra vagy vérzékeny (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha Ön terhes (lásd „Terhesség és szoptatás”), vagy ha olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát, mint például a warfarin (vérrögképződés megakadályozására használt gyógyszer).
 • Ha megemelkedik a koleszterinszintje.
 • Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel.
 • Ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel.
 • Ha Ön cukorbeteg.

A Venlafaxin-Tevanyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat a kezelés első néhány hetében. Ha ez előfordul Önnél, szóljon kezelőorvosának.

Ne fogyasszon alkoholt a Venlafaxin-Teva-kezelés során, mert az erős fáradtsághoz és eszméletvesztéshez vezethet. Az alkohollal és/vagy bizonyos gyógyszerekkel való egyidejű alkalmazás ronthatja a depresszió és egyéb állapotok, például a szorongásos betegségek tüneteit.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek a gondolatok gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet. Ezek a gondolatok akkor is megjelenhetnek, ha az Ön adagját lecsökkentik vagy ezzel a gyógyszerrel befejezik a terápiát.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

 • Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
 • Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Szájszárazság

A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára.

Cukorbetegség

Az Ön vércukorszintje megváltozhat a Venlafaxin-Teva-kezelés hatására. Emiatt szükség lehet az adagolás módosítására az Ön cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerénél.

Szexuális probléma

Az olyan gyógyszerek, mint a Venlafaxin-Teva (az úgynevezett SNRI-k) szexuális működési zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.

Gyermekek és serdülők

A Venlafaxin-Tevaáltalában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére a kezelőorvos 18 éves kor alatt is felírhatja ezt a gyógyszert, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos ezt a gyógyszert írta fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Venlafaxin-Tevakészítményt szedi. Emellett a gyógyszer hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitiv funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

Egyéb gyógyszerekés a Venlafaxin-Teva

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Kezelőorvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt a Venlafaxin-Teva-t más gyógyszerekkel.

Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 • A monoamino-oxidáz (MAO)-gátlókat, amelyeket a depresszió vagy a Parkinson kór kezelésére használnak, tilos együtt szedni a Venlafaxin-Teva-val. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az elmúlt 14 napon belül ilyen gyógyszereket szedett. (MAO-gátlók: lásd a „Tudnivalók a Venlafaxin-Tevaszedése előtt” pontot).
 • Szerotonin szindróma: a venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedéskor, szerotonin szindróma léphet fel (vagy neuroleptikus malignus szindrómához hasonló tünetek), ami akár életveszélyes állapot is lehet (lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot).
 • Példák ilyen gyógyszerekre:
 • triptánok (migrén kezelésére),
 • egyéb, depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak,
 • amfetamin-tartalmú gyógyszerek (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar [ADHD], kóros aluszékonyság [narkolepszia] és túlsúly kezelésére),
 • linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére),
 • moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátlót) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére),
 • szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek),
 • buprenorfint, tramadolt, fentanilt, tapentadolt, petidint vagy pentazocint tartalmazó gyógyszerek (rendkívül erős fájdalom kezelésére),
 • dextrometorfánt tartalmazó gyógyszerek (köhögéscsillapítók),
 • metadont tartalmazó gyógyszerek (ópiát típusú drogokról való leszoktatáshoz vagy nagyon erős fájdalmak enyhítésére használt gyógyszer),
 • metilénkéket tartalmazó gyógyszerek (a vérben lévő magas methemoglobinszint kezelésére szolgáló gyógyszerek),
 • közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazó készítmények (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek),
 • triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió),
 • antipszichotikumok (olyan betegség kezelésére használt gyógyszerek, amely betegség tünetei közé tartozik: olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás, zavaros okfejtés és zárkózottá válás) és egyéb dopamin antagonisták mint például metoklopramid (émelygés és hányás kezelésére szolgál).

A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.

A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: magas testhőmérséklet, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság, megnövekedett izomenzimek (vérkép vizsgálat alapján határozzák meg).

Azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, amennyiben úgy gondolja, hogy a szerotonin szindróma tünetei jelentkeznek Önnél.

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják az Ön szívritmusát.

Példák ezekre a gyógyszerekre:

 • rendellenes szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a kinidin, amiodaron, szotalol vagy dofetilid (antiaritmikumok)
 • antipszichotikumok, mint a tioridazin (lásd még Szerotonin szindróma fent)
 • baktériumok által okozott fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint az eritromicin vagy a moxifloxacin (antibiotikumok)
 • allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok)

Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Venlafaxin-Teva-val, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók. Különösen fontos, hogy megemlítse kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

 • ketokonazol (gombaellenes gyógyszer),
 • haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére),
 • metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál).

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben szájon át alkalmazott fogamzásgátlót szed.

A Venlafaxin-Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A Venlafaxin-Teva-t étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, „Hogyan kell szedni a Venlafaxin-Teva-t?”).

Ne fogyasszon alkoholt a Venlafaxin-Teva-kezelés során. Az alkohollal való egyidejű alkalmazás erős fáradtsághoz és eszméletvesztéshez vezethet, valamint ronthatja a depresszió és egyéb állapotok, például a szorongásos betegségek tüneteit.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Csak akkor szedheti a Venlafaxin-Teva-t, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte kezelőorvosával.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Venlafaxin-Teva-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával.

Ha ezt a gyógyszert szedi a terhesség alatt, csecsemőjénél a légzési nehézség mellett táplálási probléma is jelentkezhet a születést követően. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen kezelőorvosával és/vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

Ha Ön a terhességének vége felé veszi be a Venlafaxin-Teva-t, röviddel a szülés után megnövekedhet az erős hüvelyi vérzés kockázata, különösen, ha az Ön kórelőzményében előfordult vérzési zavar. Kezelőorvosának vagy a szülésznőjének tudnia kell, hogy Ön Venlafaxin-Teva-t is szed, hogy tanácsot tudjon adni Önnek.

Szoptatás

A Venlafaxin-Tevaátjut az anyatejbe. A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. Ezért beszéljen erről kezelőorvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a gyógyszerrel való kezelést.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre ez a gyógyszer.

A Venlafaxin-Teva szacharózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Venlafaxin-Teva-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A szokásos ajánlott kezdő adag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg. Kezelőorvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is. A pánikzavar kezelésében kezelőorvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot. A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavar kezelése esetén 225 mg.

A Venlafaxin-Teva-t minden nap körülbelül ugyanabban az időben, reggel vagy este vegye be.

A kapszulákat egészben, folyadékkal kell lenyelni, és nem szabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.

A Venlafaxin-Teva-t étkezés közben kell bevenni.

Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljen kezelőorvosával, mert ebben az esetben a gyógyszer adagolása változhat.

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy kezelőorvosával ezt megbeszélné (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin-Tevaszedését” pontot).

Ha az előírtnál több Venlafaxin-Teva-t vett be

Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a kezelőorvosa által előírtnál többet vett be ebből a gyógyszerből.

A túladagolás életveszélyes lehet, különösen alkohollal és/vagy bizonyos gyógyszerekkel való egyidejű alkalmazás esetén (lásd: „Egyéb gyógyszerek és a Venlafaxin-Teva”).

A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szintek változásai (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok, és hányás.

Ha elfelejtette bevenni a Venlafaxin-Teva-t

Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már a következő adag esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ne vegyen be ugyanazon a napon több Venlafaxin-Teva-t, mint az előírt napi mennyiség.

Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin-Teva szedését

Ne hagyja abba a kezelést, és ne csökkentse az adagot a kezelőorvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha az orvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Venlafaxin-Teva-ra, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot. Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a gyógyszer szedésének abbahagyásakor, különösen, ha a gyógyszer szedésének abbahagyása hirtelen, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik. Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint az öngyilkossági gondolatok, agresszió, fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek, látásproblémák vagy vérnyomás-emelkedés (ami például fejfájást, szédülés, fülcsengést, izzadást okozhat).

Kezelőorvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Venlafaxin-Tevaszedését. Ez hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. Egyes betegeknél előfordulhat, hogy a kezelés abbahagyása hónapokig vagy hosszabb ideig fokozatosan történik. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél, vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen kezelőorvosától további tanácsot.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszeris okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, hagyja abba a Venlafaxin-Tevaszedését. Azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • az arc, a száj, a nyelv, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása és/vagy bőrből kiemelkedő viszkető kiütés (csalánkiütés), nyelési vagy légzési nehézség (angioödéma)

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség
 • súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amely kiemelkedik, és gyakran viszket).
 • a szerotonin szindróma jelei és tünetei, amelyek a következők lehetnek: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.

A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság, megnövekedett izomenzimek (vérkép vizsgálat alapján határozzák meg).

 • fertőzés jelei, úgymint láz, hidegrázás, reszketés, fejfájás, verejtékezés, influenzaszerű tünetek. Ez lehet egy olyan vérképzőszervi rendellenesség következménye, ami a fertőzések fokozott kockázatához vezet
 • súlyos bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezethetnek
 • megmagyarázhatatlan izomfájdalom, izomérzékenység vagy izomgyengeség. Ez az úgynevezett rabdomiolízis jele is lehet.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, ájulás, szabálytalan szívverés. Ezek az úgynevezett „stressz indukálta kardiomiopátiának” a jelei és tünetei lehetnek.

Egyéb mellékhatások, amelyekrőltájékoztassa kezelőorvosát (a következő mellékhatások gyakorisága a „További lehetséges mellékhatások” pontban található alább):

 • köhögés, zihálás és légszomj, amit magas láz kísérhet
 • fekete (szurokszerű) széklet vagy vér a székletben
 • viszketés, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése, vagy sötét színű vizelet, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek
 • szívproblémák, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás
 • szemproblémák, mint pl. homályos látás, kitágult pupillák
 • idegrendszeri problémák, mint pl. szédülés, bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés, mozgászavar (izomgörcs vagy izommerevség), görcsök vagy görcsrohamok
 • pszichiátriai problémák, mint pl. hiperaktivitás vagy szokatlan izgatottság érzése
 • megvonási tünetek (lásd a „Hogyan kell szedni a Venlafaxin-Teva-t?”, „Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin-Tevaszedését” pontot).
 • Megnyúlt vérzési idő – ha megvágja magát vagy megsérül, a szokásosnál kissé tovább tarthat, hogy a vérzés elálljon.

Ne aggódjon, ha kis fehér gömböcskéket vagy granulátumokat észlel a székletében a gyógyszer szedését követően. A Venlafaxin-Teva kapszula belsejében mikrogömbök (kicsi, fehér gömbök) vannak, melyek a hatóanyagot (venlafaxin) tartalmazzák. Ezek a mikrogömbök a gyomorban kioldódnak a kapszulából. Ahogy keresztülhaladnak a gyomron és a beleken, a venlafaxin lassan kioldódik belőlük. A mikrogömbök „héja” nem oldódik fel, és kiválasztódik a széklettel. Így annak ellenére, hogy mikrogömböket észlelhet a székletében, a gyógyszeradag felszívódott.

További lehetséges mellékhatások:

Nagyon gyakori (10-bőltöbb mint 1 beteget érinthet)

 • fejfájás, szédülés, álmosság
 • álmatlanság
 • hányinger, szájszárazság, székrekedés
 • verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést)

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • étvágycsökkenés;
 • zavartság, önmagától való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése; orgazmus hiánya; csökkent libidó; izgatottság, idegesség; kóros álmok
 • remegés; egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség; bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés; megváltozott ízérzékelés; fokozott izomtónus
 • látászavarok, beleértve a homályos látást, kitágult pupillák; a szem képtelen automatikusan változtatni a fókuszt távoli tárgyakról közeliekre
 • fülzúgás (tinnitusz)
 • szívdobogásérzés (palpitáció)
 • vérnyomás-emelkedés; kipirulás
 • légszomj, ásítás
 • hányás; hasmenés
 • enyhe bőrkiütés, viszketés
 • fokozott vizeletürítési gyakoriság; vizeletürítésre való képtelenség; vizeletürítési nehézség
 • menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a rendszertelen vérzés; rendellenes magömlés vagy orgazmus (férfiaknál); merevedési zavar (impotencia)
 • gyengeség (aszténia); fáradtság, hidegrázás
 • testtömeg-növekedés, testtömegcsökkenés
 • emelkedett koleszterinszint

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • túlzott aktivitás, egymást gyorsan követő, rohanó gondolatok, és csökkent alvásigény (mánia)
 • hallucinációk;a valóságtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése; rendellenes orgazmus; érzések vagy érzelmek hiánya; túlzott izgatottság érzés; fogcsikorgatás
 • ájulás; akaratlan izommozgások; károsodott koordináció és egyensúly
 • szédülés (különösen túl gyors felálláskor), alacsony vérnyomás
 • vérhányás, fekete (kátrányos) vagy véres széklet; mely belső vérzés jele lehet
 • napfénnyel szembeni érzékenység; véraláfutások, kóros hajhullás;
 • vizeletürítés szabályozásának képtelensége
 • izommerevség, izomgörcsök és akaratlan izommozgások
 • enyhe eltérés a vér májenzimértékeiben.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • görcsök vagy görcsrohamok
 • köhögés, zihálás és légszomj, amit magas testhőmérséklet kísérhet
 • tájékozódási zavar (dezorientáltság) és zavartság, amelyet gyakran hallucináció kísér (delírium)
 • a teste túl sok vizet tart vissza (SIADH-ként ismert)
 • csökkent nátriumszint a vérben
 • erős szemfájdalom és látásromlás vagy homályos látás
 • rendellenes, gyors, vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet
 • súlyos hasi vagy hátfájdalmak (amelyek súlyos bél-, máj- vagy hasnyálmirigy-problémát jelezhetnek)
 • viszketés, sárgás bőr vagy szemfehérje, sötét vizelet, influenzaszerű tünetek, melyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • elhúzódó vérzés, ami csökkent vérlemezkeszámot jelezhet, amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezethet
 • kóros tejtermelődés
 • váratlan vérzés, például vérző íny, vér a vizeletben vagy a hányadékban, vagy váratlan zúzódások megjelenése a vérerek elszakadása miatt.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

 • öngyilkossági gondolatok és öngyilkos magatartás; a venlafaxin-kezelés alatt vagy röviddel a kezelés abbahagyása után jelentkező öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be (lásd 2. pont „Tudnivalók a Venlafaxin-Tevaszedése előtt”)
 • agresszió
 • forgó jellegű szédülés
 • erős hüvelyi vérzés röviddel a szülés után (poszt partum vérzés); további információkért lásd a Terhesség és szoptatás részt a 2. pont alatt.

A Venlafaxin-Tevanéha olyan nemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint amilyen a magas vérnyomás vagy rendellenes szívverés; a májenzimszintek, a nátrium, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai. Ritkábban a Venlafaxin-Teva csökkentheti az Ön vérében a vérlemezkeszámot, ami megnöveli a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát. Ezért kezelőorvosa esetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Venlafaxin-Teva-t.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Venlafaxin-Teva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, buborékcsomagoláson és tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjona szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyébinformációk

Mit tartalmaz a Venlafaxin-Teva?

 • A készítmény hatóanyaga a venlafaxin.

Venlafaxin-Teva 37,5 mg retard kemény kapszula

37,5 mg venlafaxint tartalmaz retard kemény kapszulánként(42,43 mg venlafaxin-hidroklorid formájában).

Venlafaxin-Teva 75 mg retard kemény kapszula

75 mg venlafaxint tartalmaz retard kemény kapszulánként(84,85 mg venlafaxin-hidroklorid formájában).

 • Egyéb összetevők:

A kapszula tartalma:

Cukorgömböcskék (szacharóz, kukoricakeményítő), hidroxipropilcellulóz, povidon K 30, etilcellulóz, dibutil-szebakát, talkum.

A 37,5 mg-os kapszula tartalmaz zselatint, titán-dioxidot és vörös vas-oxidot (E 172).

A 75 mg-os kapszula tartalmaz zselatint, titán-dioxidot (E 171), vörös vas-oxidot (E 172) és sárga vas-oxidot (E 172).

Milyen a Venlafaxin-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Venlafaxin-Teva 37,5 mg retard kemény kapszula

3-es méretű, átlátszatlan, barnás-rózsaszín felsőrészű, fehér alsórészű kemény zselatin kapszulák, melyek 87,38 mg fehér vagy csaknem fehér retard pelleteket tartalmaznak.

Venlafaxin-Teva 75 mg retard kemény kapszula

1-es méretű, átlátszatlan, halvány rózsaszín kemény zselatin kapszulák, melyek 174,76 mg fehér vagy csaknem fehér retard pelleteket tartalmaznak.

Kiszerelések:

10, 14, 20, 28, 30, 50, 98, 100, 100×1 db retard kemény kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.

50, 100 és 250 db retard kemény kapszula HDPE kapszulatartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Teva Gyógyszergyár Zrt., 4042 Debrecen, Pallagi út 13., Magyarország

Gyártó:

KRKA, d.d., Šmarješka cesta 6, Novo mesto, Szlovénia

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

A tagállam neve

A gyógyszer neve

Magyarország

Venlafaxin-Teva

Franciaország

VenlafaxineTeva Santé LP

OGYI-T-20413/01-24

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023. május

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal