TIGECYCLINE TEVA oldatos infúzióhoz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tigecycline Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tigecycline Teva a glicilciklin csoportba tartozó antibiotikum, mely úgy fejti ki hatását, hogy leállítja a fertőzést okozó baktériumok szaporodását.

Kezelőorvosa azért írta fel a Tigecycline Teva-t mert Önnél vagy 8. életévét betöltött gyermekénél a következő súlyos fertőzések valamelyike áll fent:

  • a bőr és a lágyrészek (bőr alatti szövet) szövődményes fertőzése, kivéve, ha ez a cukorbetegeknél kialakuló lábfertőzés.
  • szövődményes hasűri fertőzés.

A Tigecycline Teva csak olyan esetekben alkalmazható, amikor a kezelőorvosa szerint egyéb antibiotikumok nem megfelelőek.

TIGECYCLINE TEVA oldatos infúzióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Teva B.V.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 50 mg por

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Tigecycline Teva alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Tigecycline Teva-t 

  • ha allergiás a tigeciklinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha allergiás a tetraciklinek osztályába tartozó antibiotikumokra (pl. minociklin, doxiciklin stb.), allergiás lehet a tigeciklinre is.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mielőtt Tigecycline Teva-t kapna, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel: 

  • ha a sebei nem megfelelően vagy lassan gyógyulnak. 
  • ha hasmenése van a Tigecycline Teva-kezelés előtt. Amennyiben a kezelés közben vagy utána hasmenés lép fel Önnél, haladéktalanul tájékoztassa a kezelőorvosát. Ne vegyen be hasmenés elleni gyógyszert addig, amíg nem beszélt a kezelőorvosával. 
  • ha a tetraciklinek osztályába tartozó antibiotikum bármilyen mellékhatás okoz vagy okozott Önnél a múltban (pl. napfény okozta bőrérzékenység, a fejlődésben lévő fogak elszíneződése, hasnyálmirigy-gyulladás, bizonyos véralvadási vizsgálatok kóros eredménye). 
  • ha májproblémái vannak vagy korábban voltak. A mája állapotától függően, a lehetséges mellékhatások elkerülése érdekében a kezelőorvosa csökkentheti a gyógyszer adagját. 
  • ha az epeutak elzáródása (epeúti pangás) áll fenn Önnél.

A Tigecycline Teva-kezelés alatt: 

  • Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha allergiás reakcióra utaló tünetei alakulnak ki. 
  • Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha erős hasi fájdalmai vannak, hányingere van vagy hány. Ezek heveny hasnyálmirigy-gyulladás (akut pankreátitisz) tünetei lehetnek (hasnyálmirigy-gyulladás, mely erős hasi fájdalmat, hányingert és hányást okozhat). 
  • Súlyos fertőzések bizonyos eseteiben a kezelőorvosa mérlegelheti, hogy a Tigecycline Teva-t egyéb antibiotikumokkal kombinálja. 
  • A kezelőorvosa gondosan ellenőrizni fogja, hogy nem alakul-e ki Önnél bármilyen újabb bakteriális fertőzés. Ha egy újabb fertőzés jelentkezik, a kezelőorvosa más antibiotikumot rendelhet Önnek, speciálisan a fennálló fertőzéstípusra. 
  • Az antibiotikumok, így a Tigecycline Teva is, leküzdenek bizonyos baktériumokat, más baktériumok vagy gombák azonban tovább szaporodhatnak. Ezt túlszaporodásnak nevezik. 

A kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja Önnél az esetlegesen fellépő fertőzéseket, és szükség esetén kezelésben részesíti Önt.

Gyermekek és serdülők

A Tigecycline Teva nem alkalmazható 8 évesnél fiatalabb gyermekeknél, mivel erre a korcsoportra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre biztonságossági és hatásossági adatok, és mert maradandó fogkárosodást okozhat, pl. a fejlődésben lévő fogak elszíneződését.

Egyéb gyógyszerek és a Tigecycline Teva

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Tigecycline Teva megváltoztathatja bizonyos véralvadási vizsgálatok eredményét. Fontos, hogy a fokozott mértékű véralvadás elkerülése érdekében tájékoztassa kezelőorvosát, ha véralvadásgátló gyógyszereket (úgynevezett antikoagulánsokat) szed. Ebben az esetben a kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt fogja Önt tartani.

Terhesség és szoptatás

A Tigecycline Teva károsíthatja a magzatot. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a Tigecycline Teva alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Nem ismert, hogy a Tigecycline Teva átjut-e az emberi anyatejbe. Kérjen tanácsot kezelőorvosától, mielőtt szoptatni kezdi csecsemőjét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Tigecycline Teva okozhat mellékhatásokat, pl. szédülést. Ez ronthatja az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Tigecycline Teva nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer adagonként kevesebb, mint 1 mmol nátriumot tartalmaz, tehát gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell alkalmazni a Tigecycline Teva-t?

A Tigecycline Teva-t a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek.

Az ajánlott kezdő adag 100 mg, melyet 12 óránként 50 mg-os adagok követnek. Ezt az adagot intravénásan (közvetlenül a vérkeringésbe) kell beadni, 30-60 perc alatt.

8–12 éves gyermekek számára az ajánlott adag 1,2 mg/testtömeg kilogrammonként, amit 12 óránként kell beadni intravénásan; a maximális adag 50 mg 12 óránként.

12–18 éves serdülők számára az ajánlott adag 50 mg 12 óránként.

A kezelés időtartama általában 5-14 nap. A kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg. 

Ha az előírtnál több Tigecycline Teva-t kapott

Ha aggódik amiatt, hogy esetleg túl sok Tigecycline Teva-t kapott, azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Ha nem kapott meg egy Tigecycline Teva-adagot

Ha úgy véli, hogy kihagytak Önnél egy Tigecycline Teva-adagot, azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A legtöbb antibiotikum - beleértve a Tigecycline Teva-t is - okozhat álhártyás vastagbélgyulladást. Ez hasi fájdalmakkal és lázzal kísért súlyos, tartós vagy véres hasmenésként jelentkezik, ami a súlyos bélgyulladás jele lehet, és ami az Ön kezelése alatt és után is jelentkezhet.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 ből 1-nél több beteget érinthetnek): 

  • hányinger, hányás, hasmenés.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek): 

  • tályog (gennygyülem), fertőzések 
  • csökkent véralvadást mutató laboratóriumi eredmények 
  • szédülés 
  • az injekció miatti vénairritáció, mely fájdalommal, gyulladással, duzzanat vagy véraláfutással jár 
  • hasi fájdalom, gyomorfájás és emésztési zavarok (diszpepszia), étvágytalanság
  • a májenzimek emelkedése, a bilirubin nevű epefesték magas szintje a vérben (hiperbilirubinémia)
  • bőrviszketés, bőrkiütés
  • nem megfelelő vagy elhúzódó sebgyógyulás
  • fejfájás
  • a nyálmirigyben és a hasnyálmirigyben található enzim, az amiláz szintjének emelkedése, valamint a vér karbamid-nitrogén szintjének, azaz a fehérjelebontás melléktermékének felszaporodása a szervezetben
  • tüdőgyulladás
  • alacsony vércukorszint
  • vérmérgezés (súlyos fertőzés a testben és a véráramban)/vérmérgezéses sokk (a vérmérgezés következtében kialakuló súlyos állapot, ami többszervi elégtelenséghez és halálhoz vezethet)
  • az injekció beadási helyén kialakuló reakciók (fájdalom, vörösség, gyulladás)
  • alacsony fehérjeszint a vérben.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek): 

  • heveny hasnyálmirigy-gyulladás (mely erős hasi fájdalmat, hányingert és hányást okozhat) 
  • sárgaság (a bőr sárgás elszíneződése), májgyulladás
  • alacsony vérlemezkeszám (mely növelheti a vérzékenység, véraláfutás és vérömleny kialakulásának veszélyét).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): 

  • anafilaxiás/anafilaktoid reakció (súlyossága az enyhétől a súlyosig terjedhet, beleértve a hirtelen megjelenő, általános allergiás reakciót, amely életveszélyes sokkhoz vezethet [pl. nehézlégzés, vérnyomásesés, szapora pulzus]) 
  • májelégtelenség 
  • bőrkiütés, amely a bőr súlyos felhólyagosodásához és hámlásához vezethet (Stevens– Johnson-szindróma), 
  • alacsony fibrinogénszint (a véralvadásban szerepet játszó fehérje) a vérben.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Tigecycline Teva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25C-on tárolandó. 

Az injekciós üvegen és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Tárolás elkészítés után

A Tigecycline Teva kémiai és fizikai stabilitása, 0,9%-os nátrium-klorid oldattal vagy 5%-os glükóz oldattal történő elkészítés után 2º - 8ºC-on 48 órán át igazolt az elkészített oldat infúziós zsákba történő befecskendezése után.

Mikrobiológiai szemponból a készítményt azonnal fel kell használni.

Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználásig az eltartási idő és a tárolási körülmények a felhasználó felelőssége. 

A Tigecycline Teva oldatnak feloldódás után sárgás-narancssárgás színűnek kell lennie, ha nem ilyen, az oldatot meg kell semmisíteni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét. 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tigecycline Teva?

A készítmény hatóanyaga a tigeciklin. Minden injekciós üveg 50 mg tigeciklint tartalmaz.

Egyéb összetevők: L-arginin, sósav és nátrium-hidroxid (a pH beállításához).

Milyen a Tigecycline Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Tigecycline Teva oldatos infúzióhoz való pogácsaként vagy porként, injekciós üvegben kerül forgalomba, feloldása előtt narancssárga por vagy tömörített por formájában.

Az injekciós üvegeket 10 darabos tálca csomagolásban vagy 1 injekciós üveget tartalmazó csomagolásban szállítják ki a kórházakba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A port kis mennyiségű oldat hozzáadásával az injekciós üvegben kell összekeverni. Az injekciós üveget addig kell finoman forgatni, amíg fel nem oldódik a gyógyszer. Ezután az oldatot haladéktalanul fel kell szívni az injekciós üvegből, és be kell fecskendezni egy 100 ml-es infúziós zsákba vagy egyéb kórházi kiszerelésű infúzióba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Teva B.V., Swensweg 

5, 2031 GA, 

Hollandia

Gyártó

Pharmadox Healthcare, Ltd

KW20A Kordin Industrial Park, Paola, 

PLA 3000

Málta

vagy 

Galenicum Health, S.L

Avda. Cornellá 144, 7º-1ª, Edificio Lekla

Esplugues de Llobregat 08950 Barcelona

Spanyolország

vagy 

SAG Manufacturing S.L.U

Ctra. N-I, Km 36 

San Agustín de Guadalix, 28750, Madrid, 

Spanyolország

vagy

Merckle GmbH

Ludwig-Merckle-Strasse 3, 

Blaubeuren

Baden-Wuerttemberg 89143 

Németország

 OGYI-T-23347/01 1x injekciós üvegben

OGYI-T-23347/02 10x injekciós üvegben

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Málta Tigecyclin Teva 50 mg Powder for solution for infusion

Cseh Köztársaság TIGECYCLINE TEVA

Németország Tigecyclin-ratiopharm 50 mg Pulver zur Herstellung einer Infusionslösung

Magyarország Tigecycline Teva 50 mg por oldatos infúzióhoz

Olaszország Tigeciclina Teva

Lengyelország Tigecycline Teva

Portugália Tigeciclina Teva

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. február

Az alábbi információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

A port 5,3 ml 9 mg/ml koncentrációjú (0,9%-os) nátrium-klorid oldatos injekcióval, 50 mg/ml koncentrációjú (5%-os) glükóz oldatos injekcióval vagy Ringer-laktát oldatos injekcióval kell feloldani ahhoz, hogy 10 mg/ml-es koncentrációjú tigeciklint kapjunk. Az injekciós üveget addig kell finoman forgatni, amíg fel nem oldódik a gyógyszer. Ezután az elkészített oldat 5 ml-ét haladéktalanul fel kell szívni az injekciós üvegből, és be kell fecskendezni egy 100 ml-es infúziós zsákba vagy egyéb megfelelő infúziós tartályba (pl. üvegtartályba).

A 100 mg-os dózis elkészítéséhez két injekciós üveg tartalmát kell befecskendezni egy 100 ml-es infúziós zsákba vagy egyéb megfelelő infúziós tartályba (pl. üvegpalackba). 

Megjegyzés: Az injekciós üveg 6% túltöltést tartalmaz. Ezért az elkészített oldat 5 ml-e 50 mg hatóanyagnak felel meg.

Az elkészített oldat színének sárgás-narancssárgásnak kell lennie, ha ez nem így van, az oldatot meg kell semmisíteni.

A parenterális készítményeket alkalmazásuk előtt szabad szemmel ellenőrizni kell, hogy nem tartalmaznak-e részecskéket és hogy nincsenek-e elszíneződve (pl. zöld vagy fekete színűre).

A tigeciklint egy megfelelő szereléken vagy az Y-összekötőn keresztül lehet intravénásan beadni. Ha ugyanazt az infúziós szereléket alkalmazzák különböző hatóanyagok egymást követő beadásakor, akkor azt a tigeciklin beadása előtt és után vagy 9 mg/ml koncentrációjú (0,9%-os) nátrium-klorid oldatos injekcióval vagy 50 mg/ml-es (5%-os) glükóz oldatos injekcióval ki kell öblíteni. A beadást a tigeciklinnel vagy a közös csövön keresztül adott gyógyszerrel/gyógyszerekkel kompatibilis infúziós oldattal kell végezni.

A kompatibilis infúziós oldatok a következők: 9 mg/ml koncentrációjú (0,9%-os) nátrium-klorid oldatos injekció, 50 mg/ml koncentrációjú (5%-os) glükóz oldatos injekció és Ringer-laktát oldatos injekció.

Az Y-összekötőn keresztüli alkalmazáskor a 0,9%-os nátrium-klorid oldatos injekcióval feloldott tigeciklina következő gyógyszerekkel vagy oldószerekkel mutatkozott kompatibilisnek: amikacin, dobutamin, dopamin HCl, gentamicin, haloperidol, Ringer-laktát, lidokain HCl, metoklopramid, morfin, noradrenalin, piperacillin/tazobaktám (EDTA-t tartalmazó összetétel), kálium-klorid, propofol, ranitidin HCl, teofillin és tobramicin.

Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni.

Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználásig az eltartási idő és a tárolási körülmények a felhasználó felelőssége.

Ez a gyógyszer kizárólag egyszeri alkalmazásra való.

Bármilyen fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal