SUPRASTIN tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SUPRASTIN TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Suprastin tabletta (hatóanyaga: klórpiramin) az ún. antihisztamin típusú gyógyszerekhez tartozik, ami allergiás reakciók és viszketéssel járó kórképek, mint például szénanátha, kötőhártyagyulladás, csalánkiütés, növények vagy vegyianyagok által kiváltott bőrgyulladás, étel- és gyógyszerallergia vagy rovarcsípés okozta allergiás tünetek kezelésére szolgál. Általános túlérzékenységi reakció (anafilaxia) kezelésére is használatos más gyógyszerekkel együtt.

2. TUDNIVALÓK A SUPRASTIN TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Suprastin tablettát

 • ha allergiás (túlérzékeny) a készítmény hatóanyagára (klórpiramin) vagy egyéb összetevőjére,
 • asztmás rohamban,
 • terhesség, szoptatás idején,
 • koraszülöttek, újszülöttek sem kaphatják a készítményt.

A készítmény fokozott orvosi ellenőrzés mellett szedhető, ezért feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok közül valamelyik vonatkozik Önre:

 • Idős, legyengült betegek esetében, mert érzékenyebbek az esetleges mellékhatásokra (álmosság, fáradtság, szédülés, vérnyomásesés).
 • Gyermekeknél, mivel a készítmény mellékhatásaira a gyermekek fokozottan érzékenyek, ritkán túlzott nyugtalansággal is reagálhatnak.
 • Májbetegségben (károsodott májfunkció esetén) az adag csökkentésére lehet szükség.
 • Vesebetegségben az adag csökkentésére lehet szükség.
 • Bizonyos betegségek esetén, ha pl. zöldhályogban (a Suprastin glaukómás rohamot válthat ki), szív-érrendszeri betegségben, epilepsziában, izomrendszeri betegségben, vizelet elakadásban, prosztata nagyobbodásban, tartós székrekedésben szenved.
 • Ha korábban allergia elleni gyógyszerek alkalmazása során szédült vagy allergiás panaszai fokozódtak, illetve egyéb mellékhatásokat észlelt.

A gyógyszer fényérzékenységet okozhat, Suprastin kezelés alatt a napozás kerülendő!

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel a különböző, egyidejűleg szedett gyógyszerek egymás hatását befolyásolhatják.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: chloropyramine

Kiszerelések és további adatok:

20x

Vényköteles: igen

SUPRASTIN

Bizonyos (ún. MAO-gátló hatású) gyógyszerek (pl. moklobemid, szelegilin) erősítik és elnyújtják a Suprastin bizonyos, ún. atropinszerű hatásait (szájszárazság, pupillatágulat, a szem alkalmazkodásának zavara, székrekedés, vizelet elakadás fordulhat elő). Ezért a Suprastin MAO-gátló hatású gyógyszerekkel együtt nem alkalmazható.

A Suprastin és számos egyidejűleg szedett gyógyszer (pl. atropin, kábító fájdalomcsillapítók, nyugtatók, altatók, egyéb központi idegrendszerre ható szerek, zöldhályog kezelésére szolgáló szemcseppek) egymás hatását erősíthetik.

A hallószervet károsító szerekkel (pl. egyes antibiotikumokkal) való együttadás esetén a Suprastin elfedheti azok károsító hatásának figyelmeztető jeleit.

Az antihisztaminok gátolhatják az allergiás tesztekre jelentkező bőrreakciókat, ezért a bőrteszt elvégzése előtt néhány nappal a készítmény alkalmazását fel kell függeszteni.

A Suprastin tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A Suprastin idegrendszeri mellékhatásai (álmosság, fáradtság, szédülés) alkohol hatására fokozódhatnak, ezért ha Önt Suprastinnal kezelik, ne fogyasszon szeszes italt!

Terhesség és szoptatás

A Suprastin terhesség ideje alatt történő alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre kontrollált vizsgálati eredmények. Ugyanakkor a terhesség utolsó hónapjaiban allergia ellenes szereket (ún. hisztamin receptor antagonistákat) szedő nők újszülöttjein szemfejlődési rendellenességeket észleltek. Ezért terhességben és - megfelelő, kontrollált adatok hiányában - szoptatás ideje alatt nem adható.

Terhesség, szoptatás esetén bármely gyógyszer szedése előtt kérjen tanácsot orvosától, gyógyszerészétől.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Suprastin, különösen a kezelés első szakaszában álmosságot, fáradtságot, szédülést okozhat. Ezért a kezelés megkezdésekor - egyénenként meghatározandó ideig - járművet vezetni, vagy balesetveszéllyel járó munkát végezni tilos! A továbbiakban orvosa egyedileg határozza meg a közlekedésben való részvételre és a balesetveszéllyel járó munka végzésére vonatkozó korlátozást vagy tilalmat.

Fontos információk a Suprastin tabletta egyes összetevőiről:

A készítmény tablettánként 116 mg tejcukrot (laktózt) tartalmaz, ami a tejcukrot bontó fehérje (laktáz) hiánya (galaktozémia), illetve glükóz és/vagy galaktóz (a tejcukor alkotóelemei) felszívódási zavar esetén panaszokat okozhat.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A SUPRASTIN TABLETTÁT?

A tabletta alkalmazásának időtartamát és az Önnek szükséges adagot kezelőorvosa állapítja meg.

Felnőttek:

Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos napi kezdő adagja 3-4-szer 1 tabletta.

A tablettát étkezés közben, szétrágás nélkül, bő folyadékkal vegye be.

 • A készítmény késő esti alkalmazása erősítheti a reflux betegség tüneteit (gyomor-, nyelőcsőtáji fájdalom, savas felböfögés).

Gyermekek:

1-6 éves korig 2-szer 1/2 tabletta,

6-14 éves korig 2-3-szor 1/2 tabletta javasolt.

Az adagok óvatosan tovább emelhetők a beteg reakciója és az észlelt mellékhatások függvényében, de a napi adag a 2 mg/testtömegkg-ot nem haladhatja meg. Heveny, súlyos allergiás reakció esetén a kezelést a Suprastin injekció óvatos, lassú vénás adagolásával célszerű kezdeni, azután át lehet térni intramuszkuláris (izomba adott injekció) adagolásra, később célszerű a tabletta adása.

Speciális betegcsoportok

Idős, legyengült betegek:

Idős, legyengült betegeknek csak fokozott óvatossággal adható Suprastin, mert érzékenyebbek az antihisztaminok bizonyos mellékhatásaira (szédülés, kábultság, vérnyomásesés).

Májkárosodásban szenvedő betegek:

Károsodott májfunkciójú betegekben dóziscsökkentésre lehet szükség, mert májbetegségben a hatóanyag lebomlása csökken.

Vesekárosodásban szenvedő betegek:

Vesekárosodásban az adagolás módosítására, dóziscsökkentésre lehet szükség, mivel a hatóanyag nagyobbrészt vizelettel választódik ki.

Ha az előírtnál több Suprastin tablettát vett be

A gyógyszer túladagolása veszélyes lehet, ezért ha Ön vagy gyermeke az előírtnál több Suprastin tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz!

A túladagolás tünetei

A Suprastin és más antihisztaminok szándékos vagy véletlenszerű túladagolása halálhoz is vezethet, különösen csecsemőkben és gyermekekben. A Suprastin túladagolásakor atropinmérgezéshez hasonló tüneteket okoz, ezek hallucináció, nyugtalanság, mozgás-, koordinációs zavar, görcsök lehetnek. Kisgyermekekben jellemző tünet az izgatottság. Az említetteken kívül szájszárazság, merev, tág pupilla, arcpír, szapora szívverés, vizeletretenció, láz észlelhető. Felnőtteknél a láz és arckipirulás hiányozhat, az izgatottságot görcsök és depresszió követi. Végül kóma, légzési-keringési elégtelenség lép fel és 2-18 órán belül bekövetkezhet a halál.

A túladagolás kezelése

Túladagolás esetén 12 órán belül hánytatás, gyomormosás, aktív szén adása szükséges. A keringés és a légzés megfigyelése, tüneti kezelés javasolt. Specifikus ellenszere nincs.

Ha idő előtt abbahagyja a Suprastin tabletta szedését:

Amennyiben a tervezettnél hamarabb abbahagyja a Suprastin tabletta szedését, ennek nem lesz káros következménye csak a betegség tünetei térnek vissza, panaszai fokozódhatnak.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Suprastin tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: alacsony vérnyomás, gyors szívverés, ritmuszavar.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek: fehérvérsejtszám csökkenése, vérszegénység, egyéb vérképzőszervi zavarok.

Idegrendszeri betegségek és tünetek: álmosság, fáradtság, szédülés, izomgyengeség, idegesség, kézremegés, görcsök, fejfájás, indokolatlanul emelkedett hangulat (eufória), homályos látás.

Szembetegségek és szemészeti tünetek: szemnyomás fokozódás, fennálló zöldhályog esetén rohamot válthat ki).

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hasi diszkomfort, fájdalom, szájszárazság, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, étvágytalanság vagy étvágyfokozódás, gyomortáji fájdalom.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek: vizelési nehézség, vizeletpangás

A bőr és bőralatti szövet betegségei és tünetei: fényérzékenység.

A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei: izombántalom.

Immunrendszeri betegségek és tünetek: allergiás reakciók.

A készítmény hosszantartó alkalmazása során igen ritkán vérképzési zavarok fordulhatnak elő. Amennyiben más okkal nem magyarázható láz, torokfájás, szájnyálkahártya kisebesedés, sápadtság, véraláfutás, szokatlan vagy nehezen csillapítható vérzés jelentkezik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát, gyógyszerészét!

5. HOGYAN KELL A SUPRASTIN TABLETTÁT TÁROLNI?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, ill. a buborékfólián feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a Suprastin tablettát.

A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszert nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Suprastin tabletta

 • A készítmény hatóanyaga: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként.
 • Egyéb összetevők: sztearinsav, zselatin, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), talkum, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát (tejcukor 116 mg tablettánként).

Milyen a Suprastin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér, vagy szürkésfehér kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán "SUPRASTIN" körfelirattal, másik oldalán felezővonallal. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

20 db tabletta átlátszó PVC/Al buborékfóliában és dobozban.

Címkék: SUPRASTIN, Allergia, Pollen, Szénanátha, Megfázás, Náthás

További gyógyszerek chloropyramine hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában