ROZOR 10 mg/10 mg filmtabletta adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Rozor filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Rozor filmtabletta két különböző hatóanyagot tartalmaz egy filmtablettában. Az egyik hatóanyag a rozuvasztatin, mely az úgynevezett sztatinok csoportjába tartozik, a másik hatóanyag az ezetimib.

A Rozor filmtabletta az összkoleszterin, a „rossz” (LDL) koleszterin és a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjének csökkentésére használatos gyógyszer. Emellett emeli a „jó” (HDL) koleszterin szintjét. Ez a gyógyszer kétféle módon csökkenti az Ön koleszterinszintjét: csökkenti az emésztőrendszerből felszívódó és csökkenti a test által termelt koleszterin mennyiségét is.

A legtöbb embernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoz tüneteket. Ha azonban ez az állapot kezeletlen marad, a zsírrészecskék beépülhetnek a vérerek falába, amely azok szűkületéhez vezet.

Előfordulhat, hogy ezek a beszűkült vérerek elzáródnak, így elégtelenné válik a szív vagy az agy vérellátása, amely szívinfarktus vagy szélütés kialakulásához vezet. Koleszterinszintjének csökkentésével mérsékelheti a szívinfarktus, a szélütés (sztrók), vagy az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

A Rozor filmtabletta olyan betegeknél használatos, akiknek a koleszterinszintje nem állítható be kizárólag koleszterincsökkentő diétával. A gyógyszer szedése alatt koleszterincsökkentő diétáját folytatnia kell.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Mylan EPD Kft.

Hatóanyag: rosuvastatin
ezetimibe

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Rozor filmtablettát írhat fel kezelőorvosa, ha Ön már együttszedi a rozuvasztatint és ezetimibet a készítménnyel megegyező hatáserősségben.

A Rozor filmtabletta nem segíti elő a fogyást.

2. Tudnivalók a Rozor filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Rozor filmtablettát, ha:

  • allergiás a rozuvasztatinra, ezetimibre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • májbetegségben szenved.
  • súlyos vesekárosodásban szenved.
  • visszatérő, ismeretlen eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél.
  • ciklosporin hatóanyagú gyógyszert szed (pl. szervátültetést követően alkalmazzák).
  • terhes, vagy szoptat. Amennyiben a Rozor-kezelés ideje alatt teherbe esik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon kezelőorvosához. A nőknek a Rozor filmtabletta szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet.

Amennyiben a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük, keresse fel kezelőorvosát.

Figyelmeztetések és óvintézkedésekMegnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: Koleszterinszint, Koleszterin

További gyógyszerek rosuvastatin;ezetimibe hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában

ÚJ KERESÉS