LATICORT 1 mg/ml külsőleges folyadék

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Laticort 1 mg/ml KÜLSŐLEGES FOLYADÉK ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A hidrokortizon-butirát közepes hatáserősségű szintetikus glükokortikoszteroid. 1 mg/g-os folyadék formájában közepesen erős gyulladásgátló, viszketést csökkentő, allergia elleni készítmény. A bőrön helyileg alkalmazva - érösszehúzó hatása miatt - csökkenti a váladékozó bőrfolyamatok váladéktermelését. A bőr szarurétegén könnyen átjut, és hosszú ideig fejti ki hatását. A hatóanyag a vékonyabb szarurétegű területekről nagyobb mennyiségben felszívódik, pl.: hajlatok, arcbőr, gyulladt felületek, bőrsérülések. Fiatal korban a hatóanyag jobban felszívódik, mint idős korban.

A folyadék javasolt a bőr nem egészen heveny és idült, nem fertőzés okozta, különböző eredetű gyulladásos folyamataiban, főként olyan közepesen és erősen súlyos allergiás eredetű, glükokortikoszteroid kezelésre reagáló bőrbetegségekben, amelyek folyamatos viszketéssel és a szaruréteg megvastagodásával járnak. A készítmény használható különböző bőrgyulladásokban, ekcémákban, hosszú ideje fennálló pikkelysömörben.

A folyadék gyógyszerforma általában a kezelés első fázisában, a kenőcs használata előtt alkalmazandó. A kenőcs főként a hámló, száraz bőr kezelésére alkalmas. A folyadék forma könnyen alkalmazható a hajas fejbőrön.

2. TUDNIVALÓK A Laticort 1 mg/ml KÜLSŐLEGES FOLYADÉK ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Laticort 1 mg/ml külsőleges folyadékot

- ha allergiás (túlérzékeny) a hidrokortizon-butirátra, egyéb glükokortikoszteroidokra, vagy a készítmény egyéb összetevőjére.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: hydrocortisone butyrate

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(20 ml)

- ha fertőzéses eredetű (bakteriális, vírusos, gomba okozta) bőrbetegsége van.

- ha száj körüli bőrgyulladása van.

- ha közönséges vagy hajszálértágulattal járó pattanásai vannak.

- ha megelőző jelleggel védőoltást kapott.

A készítmény nem alkalmazható 2 éves életkor alatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A Laticort 1 mg/ml külsőleges folyadék fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- az arcbőrön. Amennyiben kezelőorvosa az arcon való alkalmazást írta elő, nagyon pontosan be kell tartani a kezelési utasítást, mivel az arcbőrről történő nagyobb mennyiségű hatóanyag felszívódás a nemkívánatos hatások (pl.: értágulatok, bőrsorvadás) gyakoriságát növelheti,

- a szemhéjakon és környékén zöldhályogban és szürkehályogban, mivel a készítmény e betegségek tüneteinek súlyosbodását okozhatja,

- meglevő bőrsorvadás esetén, főként idős korban.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Glükokortikoszteroid kezelés ideje alatt, főként kiterjedt felületen való alkalmazás esetén, bárányhimlő elleni védőoltás nem adható. Nem alkalmazható a kezeléssel egyidőben egyéb immunizációs terápia, mivel nem alakul ki a betegséggel szembeni megfelelő védettség.

A készítmény fokozza az immunrendszer működését gátló gyógyszerek hatását, és csökkenti az immunrendszer működését fokozó szerek hatását.

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás ideje alatt egyedi orvosi elbírálás után alkalmazható. Nem használható a terhesség első harmadában.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény a fenti képességeket nem befolyásolja.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Laticort 1 mg/ml KÜLSŐLEGES FOLYADÉKOT?

Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt ideig és adagban alkalmazza. Ha nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos alkalmazás:

A beteg bőrfelületet naponta legfeljebb 1-2-szer vékonyan be kell kenni. Az folyadék nem alkalmazható párakötés (fedőkötés) alatt. A kezelés megszakítás nélkül legfeljebb 2 hétig folytatható. Az arc területén legfeljebb 1 hétig használható, maximum 1 üveg folyadék felhasználásával.

Gyermekkorban, 2 éves életkor felett, az orvos utasításait pontosan betartva alkalmazható, de az arcbőrön nem használható.

Amennyiben a készítmény alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a folyadék csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Laticort 1 mg/ml külsőleges folyadékot alkalmazott

Amennyiben több alkalommal az előírtnál nagyobb bőrfelületen alkalmazta a folyadékot, az előírtnál naponta többször vagy párakötés alatt alkalmazta a készítményt, a nagyobb mennyiségben felszívódó hatóanyag túladagolási tüneteket, a nemkívánatos hatások tüneteinek fokozott megjelenését (vizenyő, magas vérnyomás, immunrendszer gyengülése) okozhat. Ezekben az esetekben forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette alkalmazni a Laticort 1 mg/ml külsőleges folyadékot

Az orvos előírásának megfelelően folytassa a kezelést. Ne használjon kétszeres adagot, mert ezzel nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Laticort 1 mg/ml külsőleges folyadék is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Előforduló nemkívánatos hatások: pattanások, szteroid okozta bőrbevérzések, a felső bőrréteg növekedési ütemének lassulása, bőrsorvadás, száraz bőr, erős haj- és szőrnövekedés, hajhullás, a bőr festékanyagának csökkenése, értágulatok, szájkörüli bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, másodlagos fertőzések, csíkok kialakulása a bőrön. Esetenként csalánkiütés, hólyagos bőrkiütések, ill. meglevő bőrbetegségek kiújulása előfordulhat. Párakötés alatt való alkalmazás a fokozott hatóanyag felszívódás miatt vizenyőt, magas vérnyomást, immunrendszeri gyengeséget okozhat. Szemhéjon alkalmazva esetenként zöld hályogot (glaukómát) és hályogot (kataraktát) okozhat.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A Laticort 1 mg/ml KÜLSŐLEGES FOLYADÉKOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.

Az üvegen feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Laticort 1 mg/ml külsőleges folyadékot.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Mit tartalmaz a Laticort 1 mg/ml külsőleges folyadék

- A készítmény hatóanyaga 1,00 mg hidrokortizon-butirát 1 ml folyadékban.

- Egyéb összetevők: glicerin, povidon, citromsav, trinátrium-citrát, izopropil-alkohol, tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Laticort 1 mg/ml külsőleges folyadék tiszta, színtelen, izporopil-alkohol szagú oldat.

20 ml oldat cseppentő feltéttel ellátott, fehér kupakkal lezárt, fehér színű műanyag tartályba töltve. 1 tartály dobozban.

Címkék:

További gyógyszerek hydrocortisone butyrate hatóanyaggal