KONAKION 10 mg/1 ml oldatos injekció

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A KONAKION ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Konakion injekció egy fitomenadion nevű hatóanyagot tartalmaz, ami a K1-vitamin egy szintetikus formája.

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet.

A Konakion injekciót olyan vérzések megelőzésére és kezelésére használják, amelyek K-vitamin-hiány, bizonyos véralvadási faktorok alacsony szintje vagy véralvadásgátló gyógyszerek (antikoagulánsok) hatására alakultak ki.

Gyermekek esetében, 1 éves kor felett, bizonyos betegségek (pl. krónikus hasmenés, cisztás fibrózis, epevezeték-elzáródás, májgyulladás, hasgörcs) által előidézett K-vitamin felszívódási zavar és bizonyos májbetegségek kezelésére, valamint rosszul táplált gyermekek széles spektrumú antibiotikum kezelése mellett alkalmazzák.

2. TUDNIVALÓK A KONAKION ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Konakion-t

- ha allergiás (túlérzékeny) a fitomenadionra vagy a Konakion egyéb összetevőjére.

Felhasználáskor az oldatnak tisztának kell lennie. Nem megfelelő tárolás esetén az oldat megzavarosodhat és a fázisok szétválhatnak. Az ilyen oldatot nem szabad használni.

A Konakion fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha súlyos májkárosodásban szenved.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez nagyon fontos, mert több, együtt szedett gyógyszer esetén a szerek erősíthetik vagy gyengíthetik egymás hatását.

Különösen fontos, hogy megemlítse, ha véralvadásgátló gyógyszert szedett vagy még mindig szed, ugyanis az orvos előírhatja Önnek a véralvadásgátló gyógyszer szedésének abbahagyását, vagy az adagjának csökkentését.

Terhesség és szoptatás

Feltétlenül említse meg orvosának, ha terhes, ha azt gondolja, hogy terhes, vagy terhes szeretne lenni. Orvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy kaphatja-e a Konakion-t.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ilyen hatás nem ismert.

KONAKION 10 mg/1 ml oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles
Gyártó:
Roche (Magyarország)

Kiszerelések

  • (5x1 ml)

Betegtájékoztató tartalom

3. Hogyan kell alkalmazni a Konakion-t?

A Konakion-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

Az orvos állapítja meg az Ön számára szükséges adagot. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Konakion injekció adható injekció formájában vénán keresztül (intravénásan) és szájon át.

A szokásos adag 5-10 mg (fél vagy egy ampulla), habár idősebbek esetén alacsonyabb adagok is adhatók. Gyermekek szokásos adagját a kezelőorvosnak kell meghatározni (általában a felnőtt adag egytizede). Az injekció beadása után a gyógyszer hatását ellenőrizni kell. Lehet, hogy további adagok szükségesek. Egyes esetekben vérátömlesztés adása is szükséges lehet.

Amennyiben egy Konakion adag hatása nem kielégítő, az adagot később meg lehet ismételni.

A következő leírás megmutatja a dobozban található ampulla helyes kinyitását. Ha bizonytalan a helyes alkalmazást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az előírtnál több Konakion-t alkalmazott

Amennyiben túl sok gyógyszert kapott vagy valaki más véletlenül bevette a gyógyszert, azonnal forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, illetve keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Konakion is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A kezelés során a következő mellékhatások léphetnek fel:

Immunrendszeri betegségek és tünetek:

Nagyon ritkán (10 000 betegből kevesebb mint 1-nél fordulnak elő) túlérzékenységi reakció léphet fel a Konakion intravénás adása után.

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:

Nagyon ritkán (10 000 betegből kevesebb mint 1-nél fordulnak elő) vénairritáció vagy fertőzés léphet fel az injekció helyén.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A Konakion-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó. Csak tiszta oldat használható fel. Nem megfelelő tárolás zavaros vagy szétvált fázisú oldatot eredményezhet. Ilyen esetben az ampulla tartalmát nem szabad felhasználni.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Konakion-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Konakion

- A készítmény hatóanyaga: fitomenadion.

Egy Konakion ampulla (1 ml) 10,0 mg fitomenadiont (K1-vitamin) tartalmaz, kevert micellás steril oldatban.

- Egyéb összetevő(k): glikokol-sav, nátrium-hidroxid, lecitin, sósav és injekcióhoz való víz, nitrogén.

Milyen a Konakion külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Tiszta vagy enyhén opálos, sárgás színű, részecskéktől mentes, steril oldat, dupla piros kódgyűrűvel és szürke törőponttal ellátott barna üvegampullába töltve. 5 ampulla papír tálcában és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában