KOL-PET oldatos injekció

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a KOL-PET oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A KOL-PET oldatos injekció intravénás alkalmazásra szánt radioaktív gyógyszerkészítmény, amely kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható felnőtteknél.

A készítmény úgynevezett „pozitronemissziós tomográfiás” (PET) vizsgálathoz, vagy ennek komputertomográfiával (CT-vel) kiegészített formájához, úgynevezett PET-CT-vizsgálathoz használható. Ezzel az eljárással láthatóvá tehető egyes szövetek, kóros sejtcsoportok működése.

Alkalmas prosztatadaganat kiújulásának kimutatására, áttétek keresésére, az alkalmazott daganatellenes terápia eredményességének meghatározására.

A KOL-PET 40-2800 MBq/ml oldatos injekció alkalmazása során Ön kismértékű radioaktív sugárzásnak lesz kitéve. Az Ön kezelőorvosa és nukleáris medicina szakorvosa, gondos mérlegelést követően, csak akkor alkalmazza Önnél ezt a készítményt, ha megállapítást nyert, hogy a diagnosztikus vizsgálatból származó előnyök felülmúlják a sugárzás miatti kockázatot.

KOL-PET oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
metil-11C kolin-klorid

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
DE OEC NMI Radiokémiai Központ
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 40-2800 MBq/ml

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a KOL-PET oldatos injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a KOL-PET oldatos injekciót:

  • ha allergiás a [metil-11C]-kolin-kloridra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Amennyiben valamilyen vesebetegségben szenved, jelezze kezelőorvosának, mert lehetséges, hogy változtatni fog az Önnek adandó dózison.

A prosztata jóindulatú, krónikus gyulladás okozta megnagyobbodása álpozitív eredményt adhat a KOL-PET oldatos injekcióval történő PET-vizsgálat során.

Mivel Ön radioaktív készítményt kap, az injekció beadása utáni első 6 órában nem ajánlott a gyermekekkel, terhes nőkkel és szoptató anyákkal történő közvetlen érintkezés.

Gyermekek és serdülők

A készítmény gyermekgyógyászatban nem használható, így közvetlen hatásával nem kell számolni, de potenciális kockázatként jelentkezhet (a készítmény alkalmazását követően) a vizsgált személlyel való közvetlen érintkezés, különösen gyermekek és terhes nők esetében, az ionizáló sugárzás veszélye miatt.

Egyéb gyógyszerek és a KOL-PET oldatos injekció

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát és nukleáris medicina szakorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket továbbá az étrendkiegészítőket is.

Minden olyan gyógyszer, mely jelentősen befolyásolja a kolin anyagcseréjét a szervezetben, hatással lehet a vizsgálat eredményére. Ilyen gyógyszerek pl.:

  • a köszvény ellen alkalmazott kolchicin,
  • a prosztatarák kezelésére alkalmazott hormonok, a férfi nemi hormonok hatását gátló anyagok (pl.: bikalutamid, flutamid, abirateron).

A KOL-PET oldatos injekció egyidejű alkalmazása étellel és itallal

A vizsgálat előtti 6 órás éhgyomri állapotszükséges.

Sugárterhelésének csökkentése érdekében kérjük, igyon nagy mennyiségű vizet (1,5 liter) vagy más folyadékot a vizsgálat előtt, illetve után, és gyakran ürítse vizeletét.

Terhesség, szoptatás és termékenység

A készítmény kizárólag férfiak diagnosztikai vizsgálatára alkalmazandó.

Ajánlatos a betegnek minden közeli kapcsolatot elkerülnie fiatal gyermekekkel, terhes, valamint szoptató nőkkel az injekció beadását követő 6 órában.

Nincs információnk arról, hogy a PET/CT-vizsgálaton átesett férfiaknál a [metil-11C]-kolin bármilyen hatással lett volna a termékenységére.

Nagyon fontos, hogy a készítmény alkalmazását követő 6 órában kerülje a szexuális kontaktust. Ennek betartásával megakadályozhatja, hogy partnere bármilyen sugárterhelést kapjon.

Habár nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy a KOL-PET oldatos injekció alkalmazását követő megtermékenyítésből születő gyermek esetében előfordulhat-e fejlődési rendellenesség az ionizáló sugárzás miatt, célszerű fogamzásgátlást alkalmazni a PET/CT-vizsgálatot követő három hónapban.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A KOL-PET oldatos injekció gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

A KOL-PET 40-2800 MBq/ml oldatos injekció nátriumot tartalmaz

A KOL-PET 40-2800 MBq/ml oldatos injekció milliliterenként 9 mg nátriumot tartalmaz. A beadott oldat térfogatától függően a nátrium mennyisége injekciónként meghaladhatja az 1 mmol-t (23 mg-ot) is. A maximálisan beadható injekciós térfogat (8 ml) esetében a nátrium mennyisége 72 mg, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 3,6%-ának felnőtteknél. Ezt a mennyiséget nátriumszegény diétán levő betegek esetében figyelembe kell venni.

3. Hogyan kell alkalmazni KOL-PET oldatos injekciót?

A radioaktív gyógyszerek alkalmazására, kezelésére és megsemmisítésére szigorú törvényi előírások vonatkoznak. A KOL-PET 40-2800 MBq/ml oldatos injekciót csak speciális, ellenőrzött körülmények között szabad alkalmazni. A készítményt megfelelően képzett és gyakorlott szakszemélyzet fogja beadni Önnek, akik valamennyi szükséges óvintézkedést megtesznek a biztonságos alkalmazás érdekében, és részletes tájékoztatást nyújtanak majd Önnek.

A vizsgálatot felügyelő nukleáris medicina szakorvos dönt a KOL-PET 40-2800 MBq/ml oldatos injekció alkalmazandó adagjáról, amely során arra törekszik, hogy Ön a megfelelő képalkotáshoz szükséges lehető legkisebb mennyiségű radiogyógyszert kapja.

Előkészítés

A vizsgálatra történő előkészüléskor mindig az orvos utasításainak megfelelően cselekedjen. Általánosságban ügyeljen arra, hogy több folyadékot (kb. 1,5 litert) igyon, és gyakran ürítse vizeletét a vizsgálat előtt és után is.

A vizsgálat előtt 6 órás éhgyomri állapot szükséges – a vizsgálatot megelőző 6 órában ne fogyasszon ételt.

Amennyiben néhány órán belül más radiogyógyszerrel(például fluoro-dezoxi-glükózzal, vagyis FDG-vel) is végeznek vizsgálatot, az arra vonatkozó betegelőkészítési előírásokat is figyelembe kell venni!

Az injekció alkalmazása

A KOL-PET oldatos injekciót intravénás injekció formájában adják be. A beadandó adag függ a vizsgálat és kórház által használt berendezés típusától; a készítmény ajánlott adagja felnőttek esetében 740 MBq (megabecquerel [ejtsd: megabekverel], a radioaktivitás mértékegysége), azonban egyes esetekben a dózisok nagyobbak is lehetnek.

Idősek

Idős betegek vizsgálatakor is a felnőttek esetében meghatározott dózistartomány (370-1250 MBq) alkalmazandó.

A vizsgálat időtartama:

Nukleáris medicina szakorvosa tájékoztatni fogja Önt a vizsgálat várható időtartamáról.

Az injekció alkalmazása után

  • az injekció beadása utáni első 6 órában nem ajánlott a gyermekekkel, terhes nőkkel és szoptató anyákkal történő közvetlen érintkezés.
  • vizeletét gyakran ürítse, hogy a KOL-PET oldatos injekció minél hamarabb kiürüljön a szervezetéből.

Nukleáris medicina szakorvosa közölni fogja Önnel, ha különleges óvintézkedésekre van szükség a KOL‑PET 40-2800 MBq/ml oldatos injekció alkalmazása után. Amennyiben a kezeléssel kapcsolatban bármilyen kérdése van, forduljon nukleáris medicina szakorvosához.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A készítmény biztonságosságát és hatásosságát 18 évnél fiatalabb betegeken nem igazolták. A készítmény gyermekgyógyászatban nem használható.

Ha az előírtnál több KOL-PET oldatos injekciót alkalmaztak Önnél

Mivel a KOL-PET oldatos injekció alkalmazása nukleáris medicina szakorvos által szigorúan ellenőrzött körülmények között történik, a túladagolás veszélye rendkívül csekély.

Amennyiben mégis túladagolás következne be, abban az esetben megfelelő kezelésben részesítik Önt. A radioaktív komponens szervezetből való mielőbbi kiürülése érdekében fogyasszon minél több folyadékot (1,5 liter), és gyakran ürítse vizeletét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ennek a radioaktív gyógyszernek az alkalmazása során az Ön szervezetét kis mértékű ionizáló sugárzás éri, ezért a rosszindulatú daganatok vagy öröklődő rendellenességek kialakulásának kockázata csekély mértékben emelkedik.

A tapasztalatok szerint a nukleáris gyógyászatban alkalmazott diagnosztikus vizsgálatok során az alacsony szintű aktivitás miatt alig jelentkeznek nemkívánatos hatások.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa nukleáris medicina szakorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a KOL-PET oldatos injekciót tárolni?

Önnek nem kell tárolnia ezt a gyógyszert. Ezt a gyógyszert a szakorvos felügyelete alatt, megfelelő körülmények között tárolják. A radioaktív gyógyszert a radioaktív anyagokra vonatkozó nemzeti hatósági előírásoknak megfelelően kell tárolni.

A következő információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.

Legfeljebb 25°C-on, az eredeti sugárvédelmi csomagolásban tárolandó, a radioaktív termékekre vonatkozó nemzetközi és nemzeti követelményeknek megfelelően.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.

A radioaktív anyagokra vonatkozó hatósági előírásokat be kell tartani. Alkalmazás után minden anyagot (beleértve a fel nem használt készítményt és a tárolóedényt), melyet a radiogyógyszer előkészítése és alkalmazása során használtak, radioaktív hulladéknak kell tekinteni és a radioaktív anyagokra vonatkozó sugárvédelmi előírásokat betartva kell megsemmisíteni.

Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a KOL-PET oldatos injekció?

  • A készítmény hatóanyaga: [metil-11C]-kolin-klorid.
  • Egyéb összetevők: nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.

Milyen a KOL-PEToldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Steril, pirogénmentes, többadagos injekciós üveg, szilikonnal bevont klórbutil gumidugóval, alumínium záróelemmel és sötétzöld színű polipropilén védőkoronggal lezárva.

Egy üveg 1-8 ml oldatot tartalmaz.

Többadagos üveg.

Külső csomagolás:

Letöltést követően az injekciós üveg – a sugárvédelmi szabályoknak megfelelő – 30 mm falvastagságú ólomtartályba kerül, amely egy 2 mm vastagságú fémlemezből készült, kb. 1 liter űrtartalmú külső tartályban található.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nukleáris Medicina

4032 Debrecen, Nagyerdei krt.98.

Tel.: 52/255-510

OGYI-T-22611/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. május.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal