IRINOTECAN ACTAVIS 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IRINOTECAN ACTAVIS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Irinotecan Actavis a daganatellenes szereknek (citosztatikumok) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Az Irinotecan Actavist általában felnőttek előrehaladott állapotú vastagbél- vagy végbéldaganatának kezelésére alkalmazzák egyéb szerekkel kombinálva, vagy önállóan.

2. TUDNIVALÓK AZ IRINOTECAN ACTAVIS ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazható Önnél az Irinotecan Actavis

- ha allergiás (túlérzékeny) az irinotekán-hidroklorid-trihidrátra vagy az Irinotecan Actavis bármely összetevőjére,

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: irinotecan

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

(1x25 ml) (1x5 ml)

- ha bármilyen egyéb bélbetegsége van vagy korábban bélelzáródása volt,

- ha terhes vagy szoptat,

- ha aa vérében magas a bilirubin szintje (a normál felső határ több mint 3-szorosa)

- ha súlyos csontvelő-károsodásban szenved,

- ha gyenge az általános egészségügyi állapota (nemzetközi szabvány szerint mérve)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha egyidejűleg orbáncfűvel (Hypericum perforatum) is kezelik.

Az Irinotecan Actavis fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Ez a gyógyszer kizárólag felnőtteknél alkalmazható. Kérje ki orvosa tanácsát, ha a készítményt gyermek számára írták fel.

Ugyancsak fokozott óvatosság szükséges idős betegek kezelésekor.

Mivel az Irinotecan Actavis egy daganatellenes készítmény, a gyógyszert egy erre szakosodott intézményben, olyan szakorvos fogja beadni, aki gyakorlott a daganatellenes szerek alkalmazásában. Az intézmény szakemberei tájékoztatják Önt arról, hogy mire kell fokozottan ügyelnie a kezelés alatt és után. Ez a betegtájékoztató szintén tartalmazza a szükséges információkat.

1) Az Irinotecan Actavis első alkalmazását követő 24 óra

Az Irinotecan Actavis beadása alatt (30-90 perc) illetve röviddel utána az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

- hasmenés

- verítékezés

- hasi fájdalom

- könnyezés

- látászavarok

- fokozott nyálelválasztás

A fenti tünetek orvosi elnevezése akut kolinergiás szindróma, amely kezelhető állapot (gyógyszere az atropin). Ha a tünetek bármelyikét észleli, azonnal jelentkezzen orvosánál, aki megfelelő kezelésben részesíti.

2) Az Irinotecan Actavis-kezelés befejezése és a következő kezelési ciklus kezdete közötti időszak

Ezen időszak alatt különböző tünetek jelentkezhetnek, melyek közül néhány súlyos, azonnali beavatkozást és orvosi felügyeletet igénylő is lehet.

- Hasmenés

Az Irinotecan Actavis beadása után több mint 24 órával jelentkező hasmenés (késői hasmenés) súlyos állapothoz vezethet. A hasmenés gyakran csupán a beadást követő ötödik napon jelentkezik. Ezt a hasmenést azonnal kezelni kell, és a beteget megfigyelés alatt kell tartani. Az első híg széklet megjelenése után azonnal a következőket kell tennie:

1. Kezdje el a kezelőorvos által adott gyógyszerekkel a hasmenés elleni kezelést pontosan úgy, ahogyan azt orvosa előírta. A kezelést az orvos utasítása nélkül nem lehet megváltoztatni. A javasolt hasmenés elleni szer a loperamid (4 mg először, majd kétóránként 2 mg, amit éjszaka is be kell venni). Ezt a kezelést az első híg széklet észlelése után legalább 12 órán keresztül kell folytatni. A loperamid javasolt adagját 48 óránál hosszabb ideig nem szabad szedni.

2. Azonnal kezdjen nagyon sok vizet és rehidráló folyadékokat inni (pl. vizet, szódavizet, szénsavas italokat, levest, vagy egyéb szájon keresztül bejuttatható folyadékot).

3. Azonnal értesítse kezelőorvosát a hasmenés jelentkezéséről. Ha nem tudja elérni a kezelőorvost, azt az intézményt hívja fel, ahol az Irinotecan Actavis kezelést kapja. Nagyon fontos, hogy értesüljenek a hasmenéséről.

Azonnal közölnie kell orvosával vagy a kezelést végző intézménnyel, ha

- hányingere van, hány, és emellett hasmenése is jelentkezik

- lázas állapottal együtt járó hasmenése van

- a hasmenés elleni kezelés megkezdése után 48 órával még mindig hasmenése van.

Figyelem! Az orvos által előírt hasmenés elleni szereken kívül ne vegyen be semmilyen egyéb székletfogót, és csak a fent említett folyadékokat fogyassza. Kövesse az orvos utasításait. A hasmenés elleni kezelés nem szolgálhat a következő, esetleges hasmenés megelőzésére, még akkor sem, ha már volt késői hasmenése az előző kezelési ciklusok során.

- Láz

Amennyiben 38 °C fölé emelkedik a testhőmérséklete, ez valamilyen fertőzés jele lehet, különösen akkor, ha hasmenés is kíséri. Lázas állapot esetén (38 °C felett) azonnal értesítse orvosát vagy a kezelést végző intézményt, annak érdekében, hogy el tudják kezdeni a szükséges kezelést.

- Hányinger, hányás

Hányinger, hányás esetén azonnal értesítse orvosát vagy a kezelést végző intézményt.

- Csökkent fehérvérsejtszám (neutropenia)

Az Irinotecan Actavis azoknak a fehérvérsejteknek a számát csökkentheti, amelyek a fertőzések elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet. Ezt az állapotot neutropeniának nevezik. A neutropenia gyakran jelentkezik az Irinotecan Actavis-kezelés alatt, de az elváltozás visszafordítható. Orvosa rendszeres vérkép vizsgálatot fog előírni Önnek a fehérvérsejtek számának ellenőrzésére. A neutropenia súlyos állapot, ezért azonnali kezelést és szoros megfigyelést igényel.

- Légzési nehézségek

Ha bármilyen jellegű légzési nehézsége támad, azonnal értesítse orvosát.

- Károsodott májműködés

Az Irinotecan Actavis-kezelés előtt és minden következő kezelési ciklust megelőzően ellenőrizni kell a májfunkciókat (vérvizsgálatok segítségével).

Amennyiben kórházi elbocsátását követően a fent felsorolt tünetek bármelyikét, vagy esetleg egyszerre többet is tapasztal, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy az Irinotecan Actavis kezelést végző intézményt.

- Károsodott veseműködés

Mivel ezt a gyógyszert nem vizsgálták károsodott veseműködésű betegeken, kérjük, ha bármilyen veseproblémája van, ellenőriztesse veseműködését orvosával.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ez vonatkozik a gyógynövénytartalmú készítményekre, illetve az erős vitaminokra és ásványi anyagokra is.

Néhány gyógyszer megváltoztathatja az Irinotecan Actavis hatását, pl. a ketokonazol (gombás fertőzés elleni szer), rifampicin (tuberkulózis elleni készítmény) és az epilepszia kezelésére használt néhány gyógyszer (karbamazepin, fenobarbitál, és fenitoin).

Az orbáncfű (Hypericum perforatum) használata nem javasolt az Irinotecan Actavis készítménnyel egyidőben mert megváltoztathatja az irinotekán hatását.

Ha műtétre készül, kérjük, közölje az altatóorvossal, hogy ezt a gyógyszert kapja, mivel az irinotekán befolyásolhatja a műtét során alkalmazott gyógyszerek hatását.

Terhesség és szoptatás

Az Irinotecan Actavis nem használható terhesség alatt.

A fogamzóképes korban lévő nőknek védekezniük kell a teherbeesés ellen. A kezelés ideje alatt és azt követően legalább három hónapon keresztül mind a férfi, mind a női betegeknek hatékony fogamzásgátlásról kell gondoskodniuk. Amennyiben ennek ellenére bekövetkezik a terhesség, erről azonnal tájékoztatni kell a kezelőorvost.

A szoptatást fel kell függeszteni az irinotekán kezelés alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Bizonyos esetekben az Irinotecan Actavis olyan mellékhatásokat okozhat, amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Amennyiben nem biztos a mellékhatások tekintetében forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.

A beadást követő első 24 órában az Irinotecan Actavis szédülést vagy látászavart okozhat. Ha Ön ezt tapasztalja, ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket.

Fontos információk az Irinotecan Actavis összetevőiről

Az Irinotecan Actavis szorbitot tartalmaz. Amennyiben Ön érzékeny bizonyos cukrokra, erről tájékoztassa orvosát, mielőtt elkezdik Önnél alkalmazni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ IRINOTECAN ACTAVIS-T?

Az Irinotecan Actavist vénás infúzióban, 30-90 perc alatt adják be.

A beadott infúzió mennyisége függ az életkortól, a testmérettől és az általános egészségügyi állapottól, valamint a daganatos megbetegedésre adott egyéb kezelésektől is.

A kezelőorvos először is kiszámítja az Ön testfelszínét (m2-ben).

- ha Önt korábban már kezelték 5-fluorouracillal, akkor általában egyedül Irinotecan Actavis-t fog kapni, 350 mg/ m2 kezdő dózisban 3 hetente,

- ha Ön korábban még nem kapott kemoterápiát, akkor valószínűleg 180 mg/m2 Irinotecan Actavis-t fog kapni 2 hetente. Ezt követi majd a folinsav és az 5-fluorouracil.

Az adagot a kezelőorvos az Ön állapotától és az előforduló mellékhatásoktól függően módosíthatja.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Irinotecan Actavis is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Kezelőorvosa ismerteti ezeket a mellékhatásokat, és elmagyarázza Önnek a kezelés előnyeit és kockázatait. Néhány mellékhatás azonnali kezelést igényel, lásd a "Az Irinotecan Actavis fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" c. pontot.

Nagyon gyakori mellékhatások: (10-ből 1-nél több betegnélfordulnak elő)

- Vérképzési zavarok: csökkent fehérvérsejtszám (neutropénia), csökkent vérlemezke szám

(trombocitopénia), vérszegénység (anémia).

- Késői hasmenés.

- Hányinger, hányás.

- Hajhullás (a haj a kezelés után újra kinő).

- Kombinált kezelésben bizonyos enzimek (SGPT, SGOT, alkalikus foszfatáz) vagy a bilirubin szérumszintjének emelkedése

Gyakori mellékhatások (100-ból egynél több, de 10-ből egynél kevesebb betegnél fordulnak elő):

- Akut kolinergiás szindróma: a főbb tünetek a korai hasmenés továbbá hasi fájdalom; vörös, fájdalmas, viszkető, könnyező szemek (kötőhártya-gyulladás); orrfolyás (rinitisz); alacsony vérnyomás; értágulat; verítékezés, hidegrázás; általános rosszullét; szédülés; látászavarok, pupilla összehúzódás; fokozott könny és nyálelválasztás, amelyek mind az Irinotecan Actavis infúzió beadását követő 24 órán belül jelentkeznek.

- Láz, fertőzések.

- A fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése miatt kialakuló láz.

- Kiszáradás, ami főleg a hasmenés és/vagy hányás miatt jön létre.

- Székrekedés.

- Kimerültség.

- Emelkedett májenzim- és kreatininszintek a vérben.

Nem gyakori mellékhatások (1000-ből egynél több, de 100-ból egynél kevesebb betegnél fordulnak elő):

- Allergiás reakciók.

- Enyhe bőrreakciók; enyhe reakciók az injekció beadásának helyén.

- Korai hatások, pl. nehézlégzés.

- Tüdőbetegség (intersticiális tüdőbetegség).

- Bélelzáródás.

- Hasi fájdalom és gyulladás, ami hasmenést okoz (az állapot neve pszeudomembranózus kolitisz)

- Veseelégtelenség nem gyakori eseteit, alacsony vérnyomást vagy szív-keringési elégtelenséget figyeltek meg azoknál a betegeknél, akiknél a kiszáradás hasmenés, hányás vagy szepszis miatt következett be.

Ritka mellékhatások (10 000-ből egynél több, de 1000-ből egynél kevesebb betegnél fordulnak elő):

- Súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakciók (anafilaxiás sokk/anafilaktoid reakciók). Ha ilyen előfordul, azonnal értesítse orvosát.

- Olyan korai hatások, mint az izomösszehúzódások, izomgörcsök, és zsibbadás/érzéketlenség (paresztézia).

- Emésztőrendszeri vérzés és a vastagbelek, illetve a vakbél gyulladása.

- Bélátfúródás; kóros soványság; hasi fájdalom; a nyálkahártyák gyulladása.

- Hasnyálmirigy gyulladás.

- Vérnyomásemelkedés a gyógyszer beadása alatt és után.

- Csökkent kálium- és nátriumszintek a vérben, többnyire a hasmenés, illetve a hányás következményeként.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből egynél kevesebb betegnél fordulnak elő)

- Átmeneti beszédzavarok.

- Némely cukrokat és zsírokat bontó enzim szintjének emelkedése.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL AZ IRINOTECAN ACTAVIST TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Nem fagyasztható.

Kizárólag egyszeri alkalmazásra.

A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveg a külső csomagolásban tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a készítményt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A készítményt felbontás után azonnal fel kell higítani és fel kell használni.

Az aszeptikus eljárással elkészített higított oldat 24 óráig tárolható 30 °C-on, és 48 óráig 2-8 °C-on (pl hűtőszekrényben).

A gyógyszereket nem szabad a színnyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy zsükségtelenné vált gyógyszereit mikánt semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Irinotecan Actavis?

- A készítmény hatóanyaga az irinotekán-hidroklorid-trihidrát.

- 1 ml koncentrátum 20 mg irinotekán-hidroklorid-trihidrátot tartalmaz, ami 17,33 mg irinotekánnak felel meg.

- Egy 2 ml-es üveg 40 mg irinotekán-hidroklorid-trihidrátot tartalmaz.

- Egy 5 ml-es üveg 100 mg irinotekán-hidroklorid-trihidrátot tartalmaz.

- Egy 25 ml-es üveg 500 mg irinotekán-hidroklorid-trihidrátot tartalmaz.

- Egyéb összetevők: tejsav, szorbit, nátrium-hidroxid, sósav, injekcióhoz való víz,

Milyen az Irinotecan Actavis készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Irinotecan Actavis 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény tiszta, színtelen vagy halványsárga színű oldat.

Kiszerelések:

1 x 2 ml-es üveg

1 x 5ml-es üveg

5 x 5 ml-es üveg

1 x 25 ml-es üveg

1x15 ml-es üveg

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Daganat, Rák

További gyógyszerek irinotecan hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában