INALLER belsőleges oldat

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Inaller 0,5 mg/ml belsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Inaller belsőleges oldat allergia elleni gyógyszer, mely nem okoz álmosságot. Az allergiás reakciók és tünetek enyhítésére szolgál.

Az Inaller belsőleges oldat csillapítja az allergiás nátha (az orrjáratok allergia, pl. szénanátha vagy poratka-allergia által okozott gyulladásának) tüneteit. Ezek közé a tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás és orrviszketés, a szájpad és a szem viszketése, kivörösödése és a könnyezés.

Az Inaller belsőleges oldat a csalánkiütés (allergia által okozott bőrelváltozás) tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Ilyen tünetek pl. a viszketés és a bőrkiütés.

A tünetek enyhítése egy teljes napon keresztül érvényesül, ezért segíti a normális napi tevékenység és alvás fenntartását.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

INALLER belsőleges oldat GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Goodwill Pharma
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 0,5 mg/ml (1x150 ml (III-as típusú borostyánszínű üvegpalack+ szájfecskendő))

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Inaller belsőleges oldat alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Inaller belsőleges oldatot:

  • ha allergiás a dezloratadinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy a loratadinra.

Az Inaller belsőleges oldat 1-11 éves gyermekek, (12 éves vagy annál idősebb) serdülőkorúak és felnőttek (beleértve az időskorúakat is) számára javasolt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Inaller belsőleges oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,

  • ha Önnek károsodott a veseműködése.

Egyéb gyógyszerek és az Inaller belsőleges oldat

Az Inaller belsőleges oldatnak nincs ismert kölcsönhatása más gyógyszerekkel.

Az Inaller belsőleges oldat egyidejű bevétele étellel és itallal

Az Inaller belsőleges oldat bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.

Terhesség és szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Amennyiben Ön terhes vagy szoptat, az Inaller belsőleges oldat alkalmazása nem javasolt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Inaller belsőleges oldat a javasolt adagolásban alkalmazva nem valószínű, hogy álmosságot okoz, vagy csökkenti az éberséget. Mindazonáltal nagyon ritkán néhányan álmosságot tapasztalhatnak, ami hatással lehet a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

Az Inaller belsőleges oldat szorbitot tartalmaz.

Ha az orvosa arról tájékoztatta, hogy az Ön szervezete bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa orvosát, mielőtt ezt a gyógyszert elkezdi szedni.

3. Hogyan kell alkalmazni az Inaller belsőleges oldatot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

  • Felnőttek és serdülőkorúak (12 éves vagy annál idősebb): 10 ml (két 5 ml-es adagolókanálnyi) belsőleges oldat naponta 1x.

Alkalmazása gyermekeknél

A készítmény ajánlott adagja:

  • 1-5 éves gyermekek: 2,5 ml (az 5 ml-es adagolókanálnyi oldat fele) belsőleges oldat

naponta 1x.

  • 6-11 éves gyermekek: 5 ml (egy teljes 5 ml-es adagolókanálnyi) belsőleges oldat

naponta 1x.

Ha a belsőleges oldat üvegéhez adagoló szájfecskendő van csomagolva, Ön ennek alkalmazásával veheti be a megfelelő mennyiségű belsőleges oldatot.

A belsőleges oldat adagjának lenyelése után egy kevés vizet kell inni. A készítmény étkezés közben vagy étkezések közötti időben egyaránt bevehető.

A kezelés időtartamát tekintve a kezelőorvosa fogja megállapítani, hogy milyen típusú allergiás náthában szenved, és ennek függvényében fogja meghatározni, hogy milyen hosszú ideig kell szednie a gyógyszerét.

Amennyiben allergiás náthája időszakosan jelentkezik (a tünetek hetente kevesebb, mint 4 napig, vagy kevesebb, mint 4 hétig vannak jelen), a kezelőorvosa olyan adagolási rendet fog javasolni, amely az Ön betegsége kórtörténetének értékelésétől függ.

Amennyiben allergiás náthája állandó jellegű (a tünetek hetente 4 vagy több napig, vagy több mint 4 hétig vannak jelen), a kezelőorvosa hosszabb távú kezelést javasolhat Önnek.

Csalánkiütés esetén a kezelés időtartama betegenként változhat, ezért kezelőorvosa utasításait kell követnie.

Ha az előírtnál több Inaller belsőleges oldatot vett be

Csak annyi Inaller belsőleges oldatot vegyen be, amennyit a kezelőorvosa felírt Önnek. A véletlen túladagolás valószínűleg nem jár súlyos következményekkel. Ennek ellenére, ha Ön több Inaller belsőleges oldatot vett be, mint amennyit a kezelőorvosa javasolt, forduljon kezelőorvosához vagy a gyógyszerészhez.

Ha elfelejtette bevenni az Inaller belsőleges oldatot

Ha elfelejtette időben bevenni az adagját, pótolja minél előbb, majd az eredeti adagolási rend szerint folytassa a készítmény szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyermekek és felnőttek többségénél az észlelt mellékhatások a placebo oldathoz vagy tablettához hasonlóak voltak, azonban a 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél gyakori mellékhatás volt a hasmenés, láz és álmatlanság, míg felnőtteknél fáradtságot, szájszárazságot és fejfájást észleltek gyakrabban, mint a placebo tabletta esetében.

A dezloratadin forgalmazása óta nagyon ritkán súlyos allergiás reakciókat (légzési nehézség, zihálás, viszketés, kiütés és vizenyős duzzanat), valamint bőrkiütést jelentettek. Nagyon ritkán szívdobogásérzést, szapora szívverést, gyomorfájdalmat, hányingert (émelygést), hányást, gyomorpanaszokat, hasmenést, szédülést, álmosságot, elalvási nehézséget, izomfájdalmat, hallucinációkat, görcsöket, fokozott mozgással járó nyugtalanságot, májgyulladást és rendellenes májfunkciós vizsgálati eredményeket is jelentettek.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Inaller belsőleges oldatot tárolni

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.

Az eredeti csomagolásban tárolandó.

Ne alkalmazza a gyógyszert, ha az oldaton bármilyen változást tapasztal.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Inaller 0,5 mg/ml belsőleges oldat

  • A készítmény hatóanyaga 0,5 mg dezloratadin milliliterenként.
  • Egyéb összetevők: nátrium-citrát, szorbit, szukralóz, vízmentes citromsav, propilénglikol, hipromellóz 2910, tutti-frutti aroma és tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Tiszta, színtelen, gyümölcsös illatú oldat.

Az Inaller 0,5 mg/ml belsőleges oldat gyermekbiztos kupakkal ellátott üvegben, dobozban kerül forgalomba.

A 30 ml-es, 50 ml-es, 60 ml-es, 100 ml-es, 120 ml-es és 150 ml-es kiszereléshez egy mérőkanál vagy egy adagoló szájfecskendő tartozik.

A 225 ml-es és 300 ml-es kiszerelésekhez mérőkanál tartozik. A mérőkanál 2,5 ml és 5 ml kimérésére alkalmas.

Az adagoló szájfecskendővel 2,5 ml-t és 5 ml-t, illetve azok többszöröseit lehet kimérni.

Nem mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában