IMOVANE 7,5 mg filmtabletta (20x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer az Imovane filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Imovane filmtabletta altató hatású gyógyszer, amely felnőttek álmatlanságának rövid távú kezelésére szolgál elalvási nehézségek, éjszakai vagy korai felébredés, átmeneti alvászavar, krónikus álmatlanság esetén.

2. Tudnivalók az Imovane filmtabletta szedése előtt

Ne szedje az Imovane filmtablettát

 • ha allergiás a zopiklonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • súlyos légzési elégtelenség esetén,
 • súlyos májkárosodás esetén,
 • alvás közben jelentkező légzéskimaradás esetén,
 • búza allergia esetén,
 • bizonyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) esetén,
 • ha az Imovane bevételét követően korábban előfordult már Önnél alvajárás, vagy más szokatlan viselkedés, miközben nem volt teljesen éber állapotban, mint pl. vezetés, evés, telefonálás vagy nemi érintkezés.

Az Imovane hosszantartó alkalmazása nem ajánlott. A kezelésnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, mert a függőség kialakulásának kockázata a kezelés időtartamával növekszik.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Imovane filmtablettát csak akkor vegye be, ha lehetősége van egy teljes éjszakai alvásra (képes mintegy 7–8 órán át megszakítás nélkül aludni) az emlékezetkiesés előfordulásának csökkenése érdekében (lásd alább).

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: sanofi-aventis

Hatóanyag: zopiclone

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Az Imovane szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

 • ha Önnél bármilyen eredetű légzési zavar áll fenn (az altató hatású gyógyszerek, így a zopiklon is lelassítják a lélegzést),
 • ha máj- vagy vesebetegségben szenved,
 • ha Ön idős (65 év feletti),

mivel ilyen esetekben fokozott óvatossággal kell eljárni a gyógyszer alkalmazásakor, és a kezelést az Ön kezelőorvosa alacsonyabb adaggal kezdheti (lásd 3. pont „Hogyan kell szedni az Imovane filmtablettát”).

További megfontolások

 • Beszéljen kezelőorvosával, ha Önnél korábban már előfordult pszichiátriai betegség, illetve ha a kórtörténetében gyógyszerrel, kábítószerrel való visszaélés, és/vagy alkohol- vagy gyógyszerfüggőség szerepel.

Az Imovane fizikai vagy pszichológiai függőséghez vezethet. A függőség veszélye az adag nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan nő. A függőség kialakulásának veszélye nagyobb, ha a kezelés 4 hétnél hosszabb ideig tart, illetve azon betegek esetében, akiknél korábban alkohol- kábítószer- vagy gyógyszerfüggőség, illetve pszichiátriai rendellenesség fordult elő.

 • Ha a fizikai függőség már kialakult, az adagot célszerű fokozatosan csökkenteni, mert a kezelés hirtelen megszakítása megvonási tünetek jelentkezésével jár együtt. Ezek lehetnek:
 • álmatlanság, fejfájás, nyugtalanság, de jelentkezhet izomfájdalom, szorongás, remegés, verejtékezés, izgatottság, zavarodottság, szívdobogás-érzés, szapora szívverés, delírium, rémálmok, ingerlékenység. Súlyos esetekben: a végtagok zsibbadása, bizsergése, fokozott érzékenység fényre, hangokra, fizikai érintésre, hallucinációk. Nagyon ritkán görcsrohamok is előfordulhatnak.
 • Több vizsgálat szerint az öngyilkosság és öngyilkossági kísérlet kockázatának növekedését figyelték meg bizonyos nyugtatókat és altatókat – köztük az Imovane-t- szedő betegek körében, bár nem bizonyított, hogy ezt a gyógyszer vagy más körülmény váltotta ki.
 • Amennyiben öngyilkossági gondolata támadna haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.
 • Amnézia (emlékezetkiesés)előfordulhat, különösen akkor, amikor az alvást megzavarják vagy a lefekvés a gyógyszer bevételét követően késik. Előfordulásának csökkentése érdekében, biztosítani kell, hogy:
  • a szigorúan lefekvés előtt vegye be a gyógyszert,
  • lehetősége legyen a teljes éjszakai átalvásra (legalább 7–8 órán át tartó megszakítás nélküli alvást kell biztosítani).
 • Beszéljen kezelőorvosával, ha korábban az Imovane bevétele után előfordult már Önnél alvajárás, vagy más, nem teljes ébrenléti állapotban végzett szokatlan tevékenységek végzése, mint pl. alvavezetés, evés, telefonálás, nemi érintkezés.

Az Imovane alvajárást okozhat, vagy más nem teljesen éber állapotban végzett szokatlan tevékenységek végzését válthatja ki (mint pl. vezetés, evés, telefonálás vagy nemi érintkezés, stb.), amelyek közül néhány súlyos sérülést, halált is okozhat. A következő reggelen nem fog emlékezni arra, mi történt az éjszaka folyamán. Ezek a tevékenységek előfordulhatnak attól függetlenül is, hogy fogyaszt-e alkoholt, vagy egyéb gyógyszert is szed, ami az Imovane mellett fokozza az álmosságot.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek zopiclone hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség