GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a GANFORT és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A GANFORT két különböző hatóanyagot (bimatoprosztot és timololt) tartalmaz, amelyek mindegyike csökkenti a nyomást a szemben. A bimatoproszt, amely egy prosztaglandin-analóg, az úgynevezett prosztamidok csoportjába tartozó gyógyszer. A timolol az úgynevezett béta-blokkolók csoportjába tartozó gyógyszer.

A szemben egy tiszta, vízszerű folyadék található, amely táplálja a szem belső részét. Ez a folyadék folyamatosan távozik a szemből, és helyette új termelődik. Ha a folyadék nem tud elég gyorsan távozni, akkor megnő a nyomás a szemgolyóban, amely végső soron látáscsökkenéshez vezethet (ezt a betegséget nevezik zöld hályognak vagy glaukómának). A GANFORT úgy fejti ki hatását, hogy csökkenti ennek a folyadéknak a termelődését, és emellett fokozza a folyadék elvezetését. Így csökkenti a szem belsejében uralkodó nyomást.

A GANFORT szemcseppet a felnőtt és idős betegeknél kialakult magas szemnyomás kezelésére használják. A megnövekedett szemnyomás zöld hályog (glaukóma) kialakulásához vezethet. Orvosa akkor fog GANFORT szemcseppet felírni Önnek, ha béta-blokkolót vagy prosztaglandin-analógot tartalmazó más szemcseppek önmagukban nem voltak kellően hatásosak.

GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
bimatoprost, timolol

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Allergan Pharmaceuticals (Ireland)
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x3 ml)
  • (3x3 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a GANFORT alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a GANFORT oldatos szemcseppet

- ha allergiás a bimatoprosztra, a timololra, béta-blokkolókra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- ha korábban vagy jelenleg légzési problémái voltak, illetve vannak, például asztma vagy súlyos krónikus obstruktív (elzáródásos) légúti betegség (ez egy súlyos tüdőbetegség, amely sípoló légzést, légzési nehézséget és/vagy makacs köhögést okoz).

- ha szívproblémái vannak, például lassú a szívverése, szívblokkban vagy szívelégtelenségben szenved.

-

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A gyógyszer alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak jelenleg fennállnak vagy a múltban előfordultak Önnél:

- szívkoszorúér-betegség (lehetséges tünetek többek között: mellkasi fájdalom vagy szorítás, légszomj vagy fulladás), szívelégtelenség, alacsony vérnyomás;

- szívritmussal kapcsolatos zavarok, például lassú szívverés;

- légzési problémák, asztma vagy krónikus obstruktív tüdőbetegség;

- rossz vérkeringéssel járó betegség, (például Raynaud-kór vagy Raynaud-szindróma);

- pajzsmirigy-túlműködés, mivel a timolol elfedheti a pajzsmirigybetegség jeleit és tüneteit;

- cukorbetegség, mivel a timolol elfedheti az alacsony vércukorszint jeleit és tüneteit;

- súlyos allergiás reakciók;

- máj- vagy veseproblémák;

- szemfelszín-problémák;

- a szembelnyomás csökkentésére irányuló műtét után a szemgolyó egyik rétegének leválása.

- a makuláris ödéma ismert kockázati tényezői (a szem ideghártyájának duzzanata, amely látásromlást okoz), például szürkehályogműtét.

Ha sebészeti beavatkozáshoz Önt altatni vagy érzésteleníteni fogják, előtte feltétlenül közölje orvosával, hogy GANFORT szemcseppet használ, mert a timolol módosíthatja az altatás vagy érzéstelenítés során használt bizonyos gyógyszerek hatását.

A GANFORT hatására szempillái besötétedhetnek és megnőhetnek, illetve a szemhéj körüli bőr is besötétedhet. Bizonyos idő után a szivárványhártya színe is sötétebbé válhat. Ezek a változások tartósan megmaradhatnak. A változások szembetűnőbbek, ha a kezelés csak az egyik szemét érinti.

Gyermekek és serdülők

A GANFORT nem alkalmazható 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetében.

Egyéb gyógyszerek és a GANFORT

A GANFORT és más gyógyszerek (többek között a zöld hályog elleni más szemcseppek) módosíthatják egymás hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha jelenleg vérnyomáscsökkentő gyógyszert, szívgyógyszert, cukorbetegség (diabétesz) kezelésére szolgáló gyógyszert, kvinidint (szívproblémák, illetve a malária bizonyos típusainak kezelésére) vagy depresszió kezelésére szolgáló (fluoxetin vagy paroxetin tartalmú) gyógyszert szed, illetve ha nemsokára ilyen gyógyszerek valamelyikét fogja szedni.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ne alkalmazza a GANFORT szemcseppet, ha terhes; kivéve, ha az orvos a terhesség ismeretében is ezt javasolja.

Ne használja a GANFORT szemcseppet a szoptatás időszakában. A timolol bejuthat az anyatejbe.

Kérje orvosa tanácsát, mielőtt bármilyen gyógyszert használna szoptatás alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre:

A GANFORT egyes betegeknél homályos látást okozhat. Ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket, amíg a látása ki nem tisztul.

A GANFORT benzalkónium-kloridot tartalmaz

A GANFORT tartalmaz egy benzalkónium-klorid nevű tartósítószert. A benzalkónium-klorid irritálhatja a szemet és elszínezi a lágy kontaktlencséket. Ne használja a szemcseppet kontaktlencse viselése közben. A becseppentést követően várjon legalább 15 percet, mielőtt a kontaktlencséket visszahelyezi a szemébe.

3. Hogyan kell alkalmazni a GANFORT-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja napi 1 csepp a kezelendő szembe, mégpedig reggelente vagy esténként.

A szemcseppet mindennap azonos időpontban kell alkalmazni.

Használati utasítás

Ne használja a szemcseppet, ha a tartály nyakán lévő biztonsági zár az első használat előtt sérült.

1. Mosson kezet. Hajtsa hátra a fejét, és nézzen a mennyezetre.

2. Óvatosan húzza lefelé az alsó szemhéjat, amíg egy kis zseb alakul ki.

3. Fordítsa lefelé a tartályt és nyomjon 1 cseppet a kezelendő szembe.

4. Engedje el az alsó szemhéjat, és csukja be a szemét.

5. Miközben csukva tartja a szemét, nyomja ujjával a becsukott szeme sarkát (az orr felőli részen), és tartsa így 2 percig. Ez segít megakadályozni, hogy a GANFORT a teste más részeibe is eljusson.

Ha a csepp mellé megy, akkor próbálkozzon újra.

A szennyeződés elkerülése érdekében a tartály hegyét ne érintse hozzá a szeméhez vagy bármi máshoz. Használat után rögtön csavarja vissza a kupakot a tartályra.

Ha a GANFORT mellett más szemészeti gyógyszerkészítményt is használ, akkor a két készítmény alkalmazása között várjon legalább 5 percet. A szemkenőcsöt vagy szemgélt utoljára vigye fel.

Ha az előírtnál több GANFORT-ot alkalmazott

Ha az előírtnál több GANFORT-ot alkalmazott, ez valószínűleg nem okoz semmilyen komoly károsodást. Alkalmazza a következő adagot a szokásos időben. Amennyiben ez mégis nyugtalanítja, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette alkalmazni a GANFORT-ot

Ha elfelejtette alkalmazni a GANFORT-ot, amint észlelte az elmaradást, alkalmazzon egy cseppet, majd a továbbiakban térjen vissza a megszokott adagoláshoz. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a GANFORT alkalmazását

A megfelelő hatás elérése érdekében a GANFORT-ot naponta kell alkalmazni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségyügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Általában tovább folytathatja a szemcsepp alkalmazását, kivéve, ha a mellékhatások súlyosak. Ha nyugtalan a mellékhatások miatt, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Ne hagyja abba a GANFORT alkalmazását anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával.

A mellékhatások megjelenésének valószínűségét az alábbi kategóriák szerint csoportosítottuk:

A GANFORT alkalmazása esetén az alábbi szemészeti mellékhatások jelentkezhetnek:

Nagyon gyakori: szemvörösödés

Gyakori: égő, viszkető, szúró érzés, fényérzékenység, szemfájdalom, a szemek összeragadása, szemszárazság, idegentest érzés a szemben (mintha valami belement volna a szembe), a szemfelület apró sérülései gyulladással vagy anélkül, a látásélesség zavara, a szemhéjak vörösödése és viszketése, a szemhéjak besötétedése, a szem körüli bőr sötétebb színűvé válása, fejfájás, hosszabb szempillák, szemirritáció, könnyezés, a szemhéjak megduzzadása, csökkent látás, orrfolyás, szem körüli szőrnövekedés, szédülés.

Nem gyakori: szivárványhártya gyulladása, duzzadt kötőhártya (megduzzad a szem átlátszó rétege), a szemhéjak fájdalma, karikás szemek, befelé növő szempillák, a szivárványhártya sötétebb színűvé válása, beesettnek tűnő szemek, a szemhéjak eltávolodnak egymástól, légszomj.

Nem ismert: cisztoid makuláris ödéma (a szem ideghártyájának duzzanata, amely látásromlást okoz), légzési nehézség / sípoló légzés.

További mellékhatások jelentkezését is megfigyelték olyan betegeknél, akik bimatoprosztot tartalmazó más szemcseppeket alkalmaztak, így ezek a mellékhatások a GANFORT alkalmazásakor is előfordulhatnak:

Allergiás szemreakciók, a szempillák besötétedése, a szivárványhártya színének besötétedése, fokozott pislogás, vérzés a szem hátsó részében (retinavérzés), gyulladás a szem belsejében;

Magas vérnyomás;

Gyengeség;

A májműködést mutató vérvizsgálati eredmények emelkedése.

További mellékhatások jelentkezését is megfigyelték olyan betegeknél, akik timololt tartalmazó más szemcseppeket alkalmaztak, így ezek a mellékhatások a GANFORT alkalmazásakor is előfordulhatnak. Az egyéb helyileg alkalmazott szemészeti gyógyszerekhez hasonlóan a timolol is felszívódik a vérkeringésbe. Ez az intravénás és/vagy szájon át bevett béta-blokkolókhoz hasonló mellékhatásokat eredményezhet. Helyi szemészeti alkalmazás esetén a mellékhatások ritkábban alakulnak ki, mint ha a gyógyszert például szájon át veszi be vagy intravénásan kapja. A felsorolt mellékhatások a szemproblémák kezelésére alkalmazott béta-blokkoló gyógyszerosztály összes lehetséges reakcióját tartalmazzák:

Súlyos allergiás reakciók duzzanatok kialakulásával és légzési nehézségekkel, amelyek életveszélyesek is lehetnek; allergiás reakciók (többek között bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés); Alacsony vércukorszint;

Alvászavar, rémálmok, depresszió, memóriazavar;

Ájulás, sztrók (agyi érkatasztrófa), az agy vérellátásának csökkenése, a miaszténia grávisz (fokozott izomgyengeség) tüneteinek súlyosbodása, bizsergés, szédülés;

A szem felszínének csökkent érzékenysége, kettőslátás, petyhüdt szemhéjak, szemnyomás csökkentésére irányuló műtét után a szem egyik belső rétegének elválása, a szem felszínének gyulladása, homályos látás;

Szívelégtelenség, a szívverés ritmuszavara vagy leállása, a szívverés lassulása, lassú vagy szapora szívverés, túlzott folyadékfelhalmozódás a szervezetben ("vizenyő"), mellkasi fájdalom; Alacsony vérnyomás, a végtagok megduzzadása vagy hidegségérzet a végtagokban az erek összeszűkülése miatt;

Köhögés;

Hasmenés, gyomorfájás; émelygés és rosszullét; ízérzékelési változások, emésztési problémák, szájszárazság;

Kivörösödő pikkelyes (hámló) foltok a bőrön, bőrkiütés, hajhullás;

Izomfájdalom;

Csökkent szexuális vágy, szexuális funkciózavar; Kimerültség.

Foszfátot tartalmazó szemcseppek esetében jelentett egyéb mellékhatások

Nagyon ritkán, néhány beteg esetében, akiknél a szem elülső részén a tiszta réteg (a szaruhártya) súlyosan károsodott, homályos foltok alakultak ki a szaruhártyán, a kezelés alatti kalciumlerakódás miatt.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségyügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a GANFORT-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartály címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Felbontás után az oldat szennyeződhet, ami szemfertőzést okozhat. Ezért felbontás után 4 héttel dobja el a tartályt még akkor is, ha esetleg van még benne oldat. Emlékeztetőül írja fel a felbontás dátumát a dobozon a megfelelő helyre.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk Mit tartalmaz a GANFORT

- A készítmény hatóanyagai: 0,3 mg/ml bimatoproszt és 5 mg/ml timolol, amely megfelel 6,8 mg/ml timolol-maleátnak.

- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid (tartósítószer), nátrium-klorid, dinátrium-hidrogén- foszfát-heptahidrát, citromsav-monohidrát és tisztított víz. Kis mennyiségű sósav vagy nátrium- hidroxid az oldat megfelelő pH-jának (savasságának) beállításához.

Milyen a GANFORT külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A GANFORT színtelen vagy enyhén sárgás, tiszta szemcsepp oldat, műanyag tartályban. Minden doboz 1 db vagy 3 db csavaros kupakos műanyag tartályt tartalmaz. Valamennyi tartály körülbelül

félig van feltöltve, és 3 ml oldatot tartalmaz. Ez négyheti alkalmazásra elegendő. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal