FUROSEMID-ratiopharm 40 mg tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta vízhajtó (diuretikus) készítmény.

A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta a következő esetekben alkalmazható:

- szív- vagy májbetegség miatt kialakuló folyadék-felhalmozódás a szövetekben (ödéma)

- vesebetegség következtében kialakuló folyadék-felhalmozódás a szövetekben (ödéma) (nefrózis szindrómában - mely fehérjevesztéssel, zsíranyagcsere-zavarral és vízvisszatartással jár - az elsődleges cél az alapbetegség kezelése)

- égési sérülések következtében kialakuló folyadék-felhalmozódás a szövetekben (ödéma)

- magas vérnyomás (hipertónia)

FUROSEMID-ratiopharm 40 mg tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
TEVA Magyarország
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (20x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a furoszemidre vagy a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyéb összetevőjére,

- ha veseelégtelenség miatt szervezete nem termel vizeletet (anuria),

- májelégtelenség miatt kialakuló eszméletvesztésben (májkóma és prekóma),

- súlyos káliumhiányos állapotban (hipokalémia),

- súlyos nátriumhiányos állapotban (hiponatrémia),

- ha csökken a keringő vér mennyisége (hipovolémia) vagy folyadékhiányos állapotban (dehidráció),

- ha szoptat (lásd "A terhesség és szoptatás" c. pontot).

A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- rendkívül alacsony vérnyomás esetén (hipotónia);

- már meglévő vagy lappangó cukorbetegségben (manifeszt vagy latens diabetes mellitus) a vércukorszint rendszeres ellenőrzése szükséges,

- köszvényben szenvedő betegek esetében; a vérben levő húgysav rendszeres ellenőrzése szükséges,

- vizeletürítési nehézségben szenvedő betegek esetében (pl. prosztata-megnagyobbodás, a vizeletlefolyás akadálya miatt kialakuló vesemedence tágulat, húgyvezeték-szűkület).

- vizeletürítési zavarokban (pl. prosztata-megnagyobbodás) szenvedő betegek esetében a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta csak a szabad vizeletelvezetés biztosítása mellett alkalmazható, mivel a hirtelen felgyülemlő vizeletmennyiség vizeletpangást és ezen keresztül a hólyag túlzott feszülését válthatja ki;

- a vér abnormálisan alacsony összfehérje tartalma esetén (hipoproteinémia), pl. nefrózis szindrómában, mely fehérjevesztéssel, zsíranyagcsere zavarral és vízvisszatartással jár, az adagolás óvatos beállítása szükséges;

- májcirrózis és egyidejűleg fennálló csökkent veseműködés esetén,

- az agyi erek vagy a szívkoszorúerek vérellátási zavarában, mivel az ilyen betegek fokozott kockázatnak vannak kitéve, ha vérnyomásuk rendkívüli mértékben leesik.

- koraszülöttek esetében a kezelőorvos gondoskodik a megfelelő ellenőrző intézkedésekről.

További információk

A Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő hosszabb ideig tartó kezelés alatt a vér bizonyos alkotóelemeinek értékeit rendszeresen ellenőrizni kell.

Különösen szigorú ellenőrzésre van szükség súlyos folyadékveszteség eseteiben (pl. hányás, hasmenés vagy intenzív verejtékezés következtében). A kórosan lecsökkent vérmennyiséget vagy a kiszáradást, - csakúgy, mint a jelentős elektrolit-zavarokat vagy a sav-bázis-háztartás zavarait - rendezni kell. Ez a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával folytatott kezelés átmeneti leállítását igényelheti.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta hatását egyidejű alkalmazás esetén a következő gyógyszerek, ill. készítménycsoportok befolyásolhatják, ezért ezekben az esetekben az adagolás módosítására lehet szükség:

- glükokortikoidok, karbenoxolon vagy hashajtók,

- gyulladáscsökkentő szerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. indometacin és acetilszalicilsav)

- nagy dózisban adott szalicilátok (fájdalomcsillapítók) mellékhatásai erősödhetnek a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű alkalmazása esetén.

- A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta csökkentheti a probenecid, a metrotrexát és más, a furoszemidhez hasonlóan a vesén keresztül kiürülő gyógyszerek kiválasztódását. Nagy dózisú kezelés a vérben megnövelheti a hatóanyagszintet, ezáltal fokozódhat a nemkívánatos mellékhatások kockázata.

- fenitoin (epilepsziás görcsrohamok elleni gyógyszer)

- szukralfát (gyomorbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszer).

- szívglikozidok (az elektrolit-háztartás zavaraiban szenvedő betegeknél megnő a szívritmuszavarok kockázata olyan gyógyszerek (pl. terfenadin - allergia elleni készítmény -, egyes szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek) egyidejű alkalmazásakor, amelyek bizonyos változásokat idéznek elő az EKG görbében.

- a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta fokozhatja a vesekárosító antibiotikumok (pl. aminoglikozidok, cefalosporin, polimixinek) toxikus hatásait.

- az aminoglikozidok (pl. kanamicin, gentamicin, tobramicin) és más halláskárosodást előidéző gyógyszerek halláskárosító hatása a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű alkalmazásakor felerősödhet, ezért a fent említett gyógyszerek együttes alkalmazását kerülni kell.

- Ciszplatin (rosszindulatú betegségek kezelésére szolgáló készítmény) és a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű alkalmazásakor számolni kell a halláskárosodás lehetőségével.

- A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta és lítium (a depresszió bizonyos formáinak kezelésére szolgáló készítmény) egyidejű alkalmazásakor javasolt a vér lítium szintjét gondosan ellenőrizni.

- egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta erősítheti.

- a teofillin (asztma elleni készítmény) vagy az izmok elernyedését előidéző kurare-szerű készítmények (izomrelaxánsok) hatását a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta fokozhatja.

Más gyógyszerek hatásának csökkentése

A vércukorcsökkentő szerek vagy a vérnyomásnövelő szerek (pl. epinefrin, norepinefrin) hatását a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű alkalmazása csökkentheti.

A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta édesgyökérrel együtt alkalmazva fokozott káliumveszteséget okozhat.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Terhesség alatt a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta csak rendkívül indokolt esetben alkalmazható, mivel az aktív hatóanyag, a furoszemid átjut a méhlepényen.

Szoptatás

A furoszemid kiválasztódik az anyatejbe és gátolja a tejelválasztást. Szoptatás alatt a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával folytatott kezelés nem javasolt. Szükség esetén abba kell hagyni a szoptatást (lásd még a "Ne szedje a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát" c. pontot).

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer korlátozhatja a gépjárművezetéshez, a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez a hatás sokkal kifejezettebb a kezelés kezdetekor, dózisemeléskor és készítményváltáskor, valamint alkohol együttes fogyasztásakor.

Fontos figyelmeztetés a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta egyes összetevőiről

Ez a gyógyszerkészítmény 59,93 mg tejcukrot (laktóz-monohidrát) tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát?

A Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást egyénenként - mindenekelőtt a kezelésre adott választól függően - kell az orvosnak megállapítania és kizárólag az orvos utasítására lehet azt megváltoztatni. Mindig a kívánt hatás eléréséhez szükséges legkisebb adagot kell alkalmazni.

Adagolás felnőtteknél:

Szív- vagy máj- illetve vesebetegségek következtében kialakuló folyadék-felhalmozódás a szövetekben (ödéma) kezelésére:

A felnőttek szokásos kezdő adagja 1 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 40 mg furoszemidnek).

Amennyiben nem sikerül kielégítő vizelethajtó hatást elérni, 6 óra múlva 2 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettára (megfelel 80 mg furoszemidnek) duplázható. Amennyiben a vizelet-kiválasztás továbbra is elégtelen marad, 6 óra elteltével további 4 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 160 mg furoszemidnek) vehető be.

Amennyiben szükséges, kizárólag egyedi esetekben és szoros klinikai ellenőrzés mellett 200 mg-ot meghaladó kezdő dózis adható.

A szokásos napi fenntartó adag 1-2 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 40-80 mg furoszemidnek).

Ügyelni kell a következőkre:

- a fokozott vizelet-kiválasztás következtében kialakuló súlyvesztés nem haladhatja meg a napi 1 testtömeg kg/ nap értéket.

- Nefrózis szindróma esetén a halmozottan jelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.

Égési sérülések következtében kialakuló folyadék-felhalmozódás a szövetekben (ödéma):

A napi és/vagy egyszeri dózis 1 és 2 1/2 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta között lehet (megfelel 40-100 mg furoszemidnek). Kivételes esetekben, csökkent veseműködésű betegek esetén legfeljebb 6 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 240 mg furoszemidnek) adható. A vértérfogat esetleges csökkenését korrigálni kell a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta alkalmazása előtt.

Magas vérnyomás (hipertónia):

A szokásos adag napi 1 db Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta (megfelel 40 mg furoszemidnek) önmagában, vagy más gyógyszerekkel kombinálva.

Alkalmazás gyermekeknél:

Gyermekek szokásos adagja testsúly kilogrammonként 1 mg (legfeljebb 2 mg) furoszemid naponta. A maximális napi dózis 40 mg furoszemid.

Az alkalmazás módja és időtartama

A tablettát reggel, éhgyomorra, szétrágás nélkül, megfelelő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár vízzel) kell bevenni.

Az alkalmazás időtartamáról kezelőorvos dönt. Az alkalmazás időtartama a betegség típusától és súlyossági fokától függ.

Amennyiben a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta hatását túlságosan erősnek vagy gyengének érzi, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha az előírtnál több Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát alkalmazott

Amennyiben nagyobb mennyiségű Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő túladagolás gyanúja áll fenn Önnél, azonnal forduljon orvoshoz. A túladagolás súlyosságának megfelelően az orvos dönt a szükséges intézkedésekről.

Az akut vagy krónikus túladagolás tünetei az elektrolit- és folyadékveszteség mértékétől függenek.

A túladagolás jelei a következők lehetnek:

- alacsony vérnyomás (hipotenzió) és fekvő helyzetből való felállás esetén keringési problémák (ortosztatikus szabályozási zavar),,

- az elektrolit-egyensúly zavara (csökkent kálium-, nátrium- és klorid-szintek) vagy ún. alkalózist (a vér pH-értékének megnövekedése)

- súlyos folyadékvesztés mely kiszáradáshoz (dehidráció) vezethet,

- kórosan lecsökkent vérmennyiség (hipovolémia), amely a keringés összeomlását, valamint a vér besűrűsödését (hemokoncentráció) eredményezheti, amely trombózisra való hajlammal társul.

- hirtelen víz- és elekrolit-veszteség okozta zavartság (deliriumos állapot).

Ha elfelejtette bevenni a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát

A következő esedékes alkalommal vegye be a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta előírt adagját és próbálja meg követni az adagolási előírást. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások osztályozása a következő gyakorisági kategóriák alapján történik:

Nagyon gyakori 10-ből több mint egy beteget érint

Gyakori 100-ból 1-10 beteget érint

Nem gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint

Ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint

Nagyon ritka 10 000 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint,

Nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Valamely mellékhatás hirtelen fellépése vagy súlyosbodása esetén azonnal forduljon orvoshoz, mivel bizonyos mellékhatások adott esetben életveszélyesek lehetnek.

Nem gyakori:

- vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia),

- viszketés, bőr-és nyálkahártya-reakciók, bőrpír, hólyag- vagy pikkelyképződés (pl. bullózus exantéma, urtikária, purpura, eritéma multiforme, exfoliatív dermatitisz),

- fokozott fényérzékenység (fotoszenzibilizáció).

Ritka:

- bizonyos fehérvérsejtek számának megemelkedése (eozinofilia),

- fehérvérsejtek számának számának csökkenése (leukopénia),

- végtagok bizsergése vagy zsibbadása (paresztézia),

- emésztőrendszeri panaszok (pl. hányinger, hányás, hasmenés),

- vesegyulladás (intersticiális nefritisz),

- érgyulladás (vaszkulitisz),

- lázas állapotok,

- többnyire gyógyítható (reverzíbilis) hallászavarok és/vagy fülcsengés (tinitusz).

- súlyos túlérzékenységi reakciók, mint a keringés összeomlása (anafilaxiás sokk).

A sokk első tünetei többek között a bőrreakciók, mint heveny bőrpír vagy csalánkiütés, nyugtalanság, fejfájás, verejtékezés, hányinger és a bőr elkékülése (cianózis).

A túlérzékenységi reakció első tüneteinek megjelenése után nem szabad a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát többször alkalmazni, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Nagyon ritka:

- a vörösvértestek fokozott mértékű pusztulásából adódó vérszegénység (hemolitikus anémia),

- a csontvelő vérképzési zavarából adódó vérszegénység (aplasztikus anémia),

- bizonyos fehérvérsejtek nagyszámú csökkenése, ami fertőzésre való hajlammal és komoly általános tünetekkel jár (agranulocitózis),

- akut hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),

- epepangás (intrahepatikus kolesztázis),

- bizonyos májenzim-értékek (transzaminázok) növekedése.

Nem ismert:

- keringési panaszok (főleg idős betegeknél és gyermekeknél): elsősorban fejfájás, szédülés, látászavarok, szájszárazság és szomjúság, alacsony vérnyomás (hipotónia) és fekvő helyzetből való felállás esetén fellépő, alacsony vérnyomással járó keringési problémák (ortosztatikus szabályozási zavarok) formájában nyilvánul meg.

- kiszáradás (dehidráció) és a kórosan lecsökkent vérmennyiség (hipovolémia) miatti keringés-összeomlás, valamint a vér besűrűsödése (hemokoncentráció), melynek eredményeként - elsősorban idősebbeknél - fokozódhat a vérrögképződésre (trombózis) való hajlam.

A Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettával történő kezelés alatt (ill. annak következtében):

- a vesén keresztül kiválasztódó anyagok (kreatinin, urea) átmenetileg megnövekedett mennyiségben vannak jelen a vérben.

- vizeletürítési zavar (pl. prosztata-megnagyobbodás, vesemedence-tágulat (hidronefrózis), húgycsőszűkület) alakulhat ki, vagy súlyosbodhatnak a tünetek. Ez másodlagos komplikációkkal a vizeletmennyiség felgyülemléséhez (vizeletpangás) vezethet.

- a vércukorszint megemelkedhet. Ez meglévő cukorbetegség (manifeszt diabétesz mellitusz) esetén rontja az anyagcserét. A lappangó cukorbetegség (látens diabétesz mellitusz) felszínre kerülhet.

- a fokozott folyadék- és elektrolit-kiválasztás következtében gyakran megfigyelték a folyadék- és elektrolit-háztartás zavarait. Ezért a szérum elektrolitok (főként a kálium, nátrium és kalcium) rendszeres ellenőrzésére van szükség.

- nátriumhiányos állapot (hiponatrémia) alakulhat ki (elsősorban korlátozott sóbevitel esetén), melynek gyakran megfigyelt tünetei: levertség, lábikragörcsök (szisztremma), étvágytalanság, gyengeségérzet, álmosság, hányás és zavart állapotok.

- káliumhiányos állapot (hipokalémia) jelentkezhet (különösen egyidejűleg csökkent káliumbevitelnél és/vagy emelkedett vesén kívüli káliumvesztésnél pl. hányás vagy krónikus hasmenés következtében). A hipokalémia izomgyengeséggel, végtag-érzékelési zavarokkal (paresztézia), bénulással (parézis), hányással, székrekedéssel, az emésztőrendszer túlzott gázképzésével (meteorizmus), túlzott vizelet-kiválasztással (poliuria), kórosan megnövekedett szomjúságérzettel, túlzott folyadékbevitellel (polidipszia) jár együtt, ami mellé rendszertelen pulzus (pl. a szív ingerképzési és ingervezetési zavarai) is társulhat. A súlyos káliumvesztés bélbénuláshoz (paralitikus ileusz) vagy akár kómával is fenyegető eszméletvesztéshez vezethet.

- kalciumhiányos állapot alakulhat ki. Ez ritkán az idegek és az izomzat túlzott ingerelhetőségét (tetánia) váltja ki.

- magnéziumhiányos állapot alakulhat ki, amely ritkán tetániát (izomgörcs) vagy szívritmuszavarokat eredményez.

- az elektrolit- és folyadékvesztés következtében kialakuló metabolikus alkalózis (a vér pH-értékének megnövekedése) alakulhat ki, ill. a már fennálló metabolikus alkalózis súlyosbodhat.

- gyakran megemelkedik a vér húgysavszintje (hiperurikémia), ami arra hajlamos betegeknél köszvényes rohamot okozhat.

- emelkedhet a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) szintje.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Furosemid-ratiopharm 40 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta

- A készítmény hatóanyaga a furoszemid. Egy tabletta 40 mg furoszemidet tartalmaz.

- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz; laktóz-monohidrát, karboximetil-keményítő-nátrium, povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát (Ph. Eur.).

Milyen a Furosemid-ratiopharm 40 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A készítmény külleme:

Fehér ill. halványsárga színű, korong alakú, enyhén domború felületű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott, másik oldalán metszett élű tabletta. Törési felülete fehér színű.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:

20, ill. 50 db tabletta PVC//A1 buborékcsomagolásban és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal