FLUMAZENIL PHARMASELECT 0,1 mg/ml oldatos injekció adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Flumazenil a benzodiazepinek (nyugtató hatású hatóanyagok egy speciális csoportja, altató, izomlazító és feszültségoldó hatású gyógyszercsoport) kiváltotta nyugtató hatás részben vagy egészben történő felfüggesztésére felnőtteknél vagy 1 év alatti gyermekeknél alkalmazott készítmény (ellenszer, antidotum).

Emiatt altatás alkalmával bizonyos diagnosztikus, vagy gyógyító beavatkozások végén ébresztéshez, vagy intenzív osztályon szintén altatás megszüntetéséhez használható. A Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml oldatos injekció benzodiazepin túladagolás és mérgezés kimutatására is használható.

2. Tudnivalók a Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt

Nem használható a Flumazenil

 • ha allergiás (túlérzékeny) a flumazenilre vagy egyéb összetevőire.
 • ha benzodiazepinnel kezelik potenciálisan életveszélyes betegségét (például koponyaűri nyomás csökkentése vagy súlyos epilepsziás görcsrohamok).
 • benzodiazepin és egyéb bizonyos depresszió elleni gyógyszerek (úgynevezett ciklikus antidepresszánsok, például imipramin, klomipramin, mirtazepin vagy mianszerin) által együtt előidézett mérgezés esetén. Ezen antidepresszánsok káros hatásait elfedhetik a benzodiazepin védő hatásai. Amennyiben jelentős antidepresszáns túladagolásban szenved, nem szabad flumazenilt használni a benzodiazepin hatás visszafordítására.

A Flumazenil fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 • ha Ön flumanezil adása után nem ébred fel, akkor egyéb okot kell keresni,mert a flumazenil specifikusan visszafordítja a benzodiazepin hatását.
 • ha műtét végén Önnek flumazenilt adnak, ezt csak az izombénító gyógyszerek hatásának megszűnte után szabad tenni.
 • mivel a flumazenil hatása rendszerint rövidebb, mint a benzodiazepineké az altató hatás visszatérhet. Szoros megfigyelés alatt fogják tartani - feltehetően intenzív osztályon -, amíg a flumazenil hatása elmúlik.
 • ha Önt régóta (krónikus) nagy dózisú benzodiazepinnel kezelik, akkor kerülni kell a gyors nagy adag (több, mint 1mg) flumazenil alkalmazását, mert megvonási tünetei lehetnek.
 • ha Önt régóta (krónikus) nagy dózisú benzodiazepinnel kezelik a flumazenil kezelés előnyeit a megvonás tüneteinek kockázatával szemben kell mérlegelni (részletesebben a lehetséges mellékhatások között).
 • midazolammal altatott gyermekeket legalább 2 órán keresztül intenzív osztályon kell megfigyelni, mert az altató hatás visszatérése és légzési nehezítettség térhet vissza. Ha az altatáshoz egyéb benzodiazepint használtak, a megfigyelés idejét az adott gyógyszer várható hatástartalma szerint kell módosítani.
 • ha Ön epilepsziás és hosszabb ideje benzodiazepinnel kezelik, nem ajánlott a flumazenil használata mert görcsrohamot okozhat.
 • ha Ön súlyos agysérülést szenvedett (és/ vagy a koponyaűri nyomás ingadozó), körültekintéssel szabad a flumazenilt alkalmazni, mert koponyaűri nyomásfokozódást okozhat, illetve változást az agyi perfúzióban vagy görcsöket.
 • nem javasolt flumazenil alkalmazása benzodiazepin függés vagy benzodiazepin megvonási szindróma kezelésére.
 • amenniyben korábban voltak pánik rohamai, a flumazenil újabb rohamot válthat ki.
 • ha Ön nagyon ideges a műtéte miatt vagy a kórtörténetében szerepel a szorongás
 • ha Ön gyógyszer vagy alkohol függő nagyobb az esélye, hogy Önnél tolerancia és függés alakult ki a benzodiazepinekkel szemben.
 • ha Önnek szív-vagy máj problémái vannak.

Gyermekek és serdülőkorúak

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Pharmaselect International Beteiligungs

Hatóanyag: flumazenil

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Kiadhatóság: nincs adat

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Korábban midazolammal szedált gyermekek és serdülőkorúak esetén a reszedáció és a légzési elégtelenség kialakulásának veszélye miatt flumazenil alkalmazása után legalább 2 óra monitorizálás szükséges intenzív körülmények között, a lehetséges reszedáció vagy respiratív depresszió miatt. Egyéb benzodiazepin használatát követően a monitorizálás idejét a benzodiazepin hatásidejéhez kell igazítani.

Mivel megfelelő adatokkal nem rendelkezünk, a flumazenil csak nagy körültekintéssel alkalmazható az alábbi esetekben:

 • szedáció megszüntetése 1 évesnél fiatalabb gyermekeknél,
 • túladagolás kezelése gyermekeknél
 • újszülött újraélesztése
 • gyermekeknél anaesthesia indukálására alkalmazott benzodiazepin szedatív hatásának megszüntetése.

Ameddig nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok, a flumazenil nem alkalmazható egy éves vagy fiatalabb korú gyermekeknél, hacsak a kezelés kockázata (különösen véletlen túladagolás esetén) és előnyei nem lettek mérlegelve.

Gyermekek és serdülőkorúak csak tervezett altatást követően kaphatnak flumazenilt.

Gyermekeknél és kamaszoknál nem javasolt a készítmény alkalmazása más indikációban, mint a benzodiazepin által indukált éber szedáció, mivel nem állnak rendelkezésre kontrollált tanulmányok. Ugyan ez vonatkozik 1 éven aluli gyermekekre is.Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: Nyugtalanság, Nyugtató, Idegesség, Altató

További gyógyszerek flumazenil hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában

ÚJ KERESÉS