EDRONAX 4 mg tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ EDRONAX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Edronax hatóanyaga a reboxetin, ami a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, az ún. antidepresszánsok csoportjába tartozik.

Az Edronax a depressziós betegség/súlyos (major) depresszió akut kezelésére javallt, valamint a kezdeti kezelés hatására elért javulás fenntartására.

2. TUDNIVALÓK AZ EDRONAX SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Edronax-ot

- ha allergiás (túlérzékeny) a reboxetinre vagy az Edronax bármely egyéb összetevőjére. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6. pontban.

Az Edronax fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: reboxetine

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(60x)

Mondja el orvosának, ha:

- görcsrohamokkal járó betegségben vagy epilepsziában szenved. Az Edronax-kezelést abba kell hagynia, ha görcsroham jelentkezik.

- bármilyen vizeletürítési problémára, megnagyobbodott prosztatára (dülmirigy) utaló tünet áll fenn Önnél, vagy ha az Ön kórtörténetében szívbetegség szerepel,

- vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed,

- vese- vagy májbetegségben szenved. Kezelőorvosa módosíthatja gyógyszere adagját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- a depresszió kezelésére egyéb gyógyszert, mint például monoamino-oxidáz (MAO) gátlókat, triciklusos antidepresszánsokat, nefazodont, szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) gyógyszereket (pl. fluvoxamin) vagy lítiumot szed,

- egyéb monoamino-oxidáz (MAO) gátlókat, például linezolidot (antibiotikum) vagy metilénkéket szed (lásd "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek" részt),

- valaha mániás epizódja volt (felfokozott magatartás vagy gondolatok),

- szemészeti problémái vannak, így az emelkedett szembelnyomás (glaukóma) bizonyos típusai.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

- Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

- Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatból származó információk szerint antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Alkalmazás gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél

Az Edronax nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. A 18 évnél fiatalabb betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (jellemzően agresszív, erőszakos viselkedés, ellenkezés és düh) kockázata, ha a gyógyszerek ezen csoportjába tartozó gyógyszeres kezelésben részesülnek.

Mindazonáltal lehetséges, hogy kezelőorvosa úgy dönt, hogy Edronax-ot ír fel 18 évnél fiatalabb betegnek, amennyiben ez a beteg érdeke. Ha az orvosa Edronax-ot rendelt egy 18 évnél fiatalabb betegeknek, és Ön meg akarja ezt beszélni vele, kérjük, keresse fel a kezelőorvosát.

Továbbá ha a fent felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik vagy súlyosbodik, amikor 18 évnél fiatalabb beteg szedi az Edronax-ot, tájékoztatnia kell az orvost.

Ezen felül az Edronax-nak a növekedésre, érésre, a kognitív funkciók és a magatartás fejlődésére gyakorolt hosszútávú biztonságosságát ebben a korcsoportban még nem igazolták.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Mivel az Edronax kölcsönhatásba léphet egyéb gyógyszerekkel, tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:

- bizonyos gomba-ellenes szerek, pl. ketokonazol,

- bizonyos antibiotikumok, pl. eritromicin, rifampicin,

- ergot származékoknak nevezett gyógyszerek, melyeket migrén vagy Parkinson-kór kezelésére alkalmaznak,

- bizonyos antidepresszánsok, mint például a MAO-gátlók, triciklusos antidepresszánsok, nefazodon, szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k - pl. a fluvoxamin), vagy lítium,

- egyéb MAO-gátlók, mint pl. a linezolid (egy antibiotikum) és metilénkék (a vérben az oxidált vasat tartalmazó hemoglobin magas szintjének kezelésére használatos)

- bármilyen kálium ürítését fokozó vízhajtó (ún. diuretikum), pl. tiazidok

- epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. fenobarbitál, karbamazepin és fenitoin,

- közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítmények.

Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy szedheti-e az Edronax-ot egyéb gyógyszerekkel egyidejűleg. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, a gyógynövény készítményeket valamint a vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Az Edronax egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Edronax bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség:

Nincsenek megfelelő tapasztalatok az Edronax terhes nőknél történő alkalmazására vonatkozóan. Ha Ön terhes, ne szedje az Edronax-ot, hacsak kezelőorvosa a kockázat/haszon gondos mérlegelését követően nem tartja azt feltétlenül szükségesnek. Azonnal mondja el orvosának, ha terhes vagy terhességet tervez.

Szoptatás:

A reboxetin kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. Fennáll a csecsemőre gyakorolt hatás kockázata. Ezért beszéljen kezelőorvosával, aki eldönti, hogy a szoptatást vagy az Edronax-kezelést kell abbahagynia.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Óvatosság javasolt gépjárművezetés vagy gépek kezelése esetén.

Ne vezessen vagy ne kezeljen gépeket, amíg meg nem bizonyosodott róla, hogy az Edronax nem befolyásolja az Ön képességeit (például nem érzi álmosnak magát), és így a vezetés és gépkezelés biztonságos az Ön számára.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ EDRONAX-OT?

Felnőtteknél a szokásos adag napi 8 mg (2 x 1darab 4 mg-os tabletta naponta). Attól függően, hogy hogyan reagál a kezelésre, szükség esetén orvosa 3-4 hét elteltével napi 10 mg-os adagot rendelhet. A legmagasabb napi adag nem haladhatja meg a 12 mg-ot.

Károsodott vese- vagy májműködésű betegeknél: a kezdő adag napi 4 mg (2 x fél tabletta naponta). Ez az adag az egyéni választól függően emelhető.

Idős kor: Az Edronax alkalmazása idős betegek kezelésére nem ajánlott.

Gyermekkor: Az Edronax alkalmazása gyermekek és 18 évnél fiatalabb serdülők kezelésére nem ajánlott.

A tablettákat 2 részre osztva, reggel és este kell bevennie. A tablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le. Ne rágja szét a tablettát! Annak érdekében, hogy ne felejtse el bevenni az Edronax-ot, a gyógyszert mindig ugyanabban az időben vegye be.

Az Edronax-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mint egyéb gyógyszerek, az Edronax sem fogja a tüneteket azonnal enyhíteni. Néhány héten belül kezdi majd el jobban érezni magát.

Fontos, hogy folytassa a gyógyszer szedését, még akkor is, ha jobban érzi magát, amíg kezelőorvosa nem javasolja a gyógyszer abbahagyását. Kérjük, legyen türelemmel, ha túl hamar hagyja abba a tabletták szedését, a tünetei visszatérhetnek.

Ha az előírtnál több Edronax-ot vett be

Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál több tablettát. Ha az előírtnál több Edronax-ot vett be, forduljon kezelőorvosához vagy menjen el a legközelebbi kórházba. Ha az előírtnál több Edronax-ot vett be, a túladagolás tüneteit, köztük alacsony vérnyomást, szorongást vagy magas vérnyomást észlelhet.

Ha elfelejtette bevenni az Edronax-ot

Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be a következőt a szokásos időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Edronax szedését

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy kezelőorvosával megbeszélte volna, mert a tünetei visszatérhetnek. Néhány esetben beszámoltak megvonási tünetekről, köztük fejfájásról, szédülésről, idegességről és hányingerről, amikor a betegek abbahagyták az Edronax szedését.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Edronax is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az Edronax esetében a legtöbb mellékhatás enyhe, és általában a kezelés első néhány hetében megszűnik.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Nagyon gyakori mellékhatások (100 betegből több mint 10-nél fordulhatnak elő):

- álmatlanság,

- szájszárazság,

- székrekedés,

- hányinger,

- izzadás.

Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-nél fordulhatnak elő)

- fejfájás,

- étvágycsökkenés vagy étvágytalanság,

- izgatottság, szorongás,

- szédülés, érzészavar (zsibbadás és tűszúrásszerű érzés), egy helyben ülésre vagy állásra való képtelenség, megváltozott ízérzékelés,

- a szem alkalmazkodási (akkomodációs) zavara,

- szapora szívverés, szívdobogásérzés,

- értágulat, felálláskor történő vérnyomásesés, vérnyomás-emelkedés

- hányás

- bőrkiütés

- nem tökéletes hólyagürülés érzése vagy lassú vizeletürítés, húgyúti fertőzés, fájdalmas vizeletürítés, a hólyag teljes kiürítésének képtelensége,

- merevedési zavar (impotencia), ejakulációs fájdalom vagy késleltetett ejakuláció,

- hidegrázás.

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-nél fordulhatnak elő)

- tág pupillák,

- forgó jellegű szédülés.

Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10-nél fordulhatnak elő)

- emelkedett szembelnyomással járó állapot (glaukóma)

A forgalomba hozatalt követően az alábbi mellékhatásokat jelentették:

- a vér nagyon alacsony nátriumszintje (hiponatrémia),

- agresszív magatartás, hallucináció,

- öngyilkossági gondolatok, öngyilkos magatartás,

Öngyilkossági gondolatok, öngyilkos magatartás eseteit jelentették a reboxetin-nel történő kezelés ideje alatt, vagy a kezelés abbahagyását követő időszak elején (lásd 2. pont "Tudnivalók az Edronax szedése előtt"),

- hideg végtagok, Raynaud-jelenség (rossz vérkeringés a végtagokban, rendszerint a láb és a kéz ujjaiban, de érintett lehet az orr és a fül is, a bőr sápadt, hideg és zsibbadt),

- allergiás bőrgyulladás,

- herefájdalom,

- ingerlékenység,

- emelkedett szembelnyomás.

5. HOGYAN KELL AZ EDRONAX-OT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Edronax-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Edronax?

- A készítmény hatóanyaga a reboxetin (reboxetin-metánszulfonát formájában), 4 mg reboxetin tablettánként.

- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, kroszpovidon, víztartalmú szilícium-dioxid és magnézium-sztearát.

Milyen az Edronax külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Edronax tabletták fehér, kerek, mindkét oldalukon domború felületű, egyik oldalukon felező bemetszéssel és a bemetszés bal oldalán mélynyomású "P", jobb oldalán mélynyomású "U" a másik oldalukon mélynyomású "7671" jelöléssel ellátott tabletták.

Csomagolás:

Az Edronax 4 mg tabletta fehér, átlátszatlan PVDC/PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban, 60 db tablettát tartalmazó dobozban kerül forgalomba.

Címkék: Antidepresszívum, Depresszió, Idegesség, Szorongásoldó

További gyógyszerek reboxetine hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában