DORZOLAMIDE/TIMOLOL WARREN

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dorzolamide Warren és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dorzolamide Warren dorzolamidot tartalmaz, mely a „karboanhidráz-gátlók” néven ismert gyógyszercsoportba tartozik.

A kezelőorvos a készítményt az emelkedett szembelnyomás csökkentése és a glaukóma kezelése céljából írta fel Önnek. Ezt a gyógyszert önmagában vagy egyéb, szembelnyomást csökkentő gyógyszerekkel (úgynevezett béta blokkolókkal) együttesen lehet alkalmazni.

DORZOLAMIDE/TIMOLOL WARREN GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Indoco Remedies Czech s.r.o.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 20 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Dorzolamide Warren alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dorzolamide Warren t:

ha allergiás a dorzolamid hidrokloridra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

ha súlyos vesekárosodásban szenved, veseproblémái vannak, illetve korábban veseköve volt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Dorzolamide Warren alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

•bármilyen korábbi vagy jelenlegi egészségügyi problémájáról, beleértve a szembetegségeket és a szemműtéteket is, valamint bármely gyógyszerrel szembeni allergiájáról;

•ha bármilyen szemirritáció, új szemprobléma alakul ki Önnél, mint pl. a szem bevörösödése, illetve szemhéjduzzanat;

•ha arra gyanakszik, hogy ez a gyógyszer allergiás reakciót okoz (pl. bőrkiütés, súlyos bőrreakció, vagy viszketés), és azonnal hagyja abba a készítmény alkalmazását;

•ha jelenleg vagy korábban bármilyen májproblémája van vagy volt;

•ha kontatklencsét visel (lásd a „Dorzolamid Warren benzalkónium-kloridot tartalmaz” című részt).

Gyermekek

A Dorzolamide Warren t olyan csecsemőknél és 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél vizsgálták, akik emelkedett szembelnyomásban szenvedtek, vagy glaukómát diagnosztizáltak náluk. További információért forduljon a kezelőorvosához.

Egyéb gyógyszerek és a Dorzolamide Warren

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, különös tekintettel az egyéb karboanhidráz gátlókra, amilyen például az acetazolamid, vagy a szulfa tartalmú gyógyszerekre.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Ennek a gyógyszernek lehetnek olyan mellékhatásai, mint pl. szédülés és homályos látás, amelyek a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásolhatják. Ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket, ha nem érzi jól magát vagy nem lát tisztán.

A Dorzolamide Warren benzalkónium-kloridot tartalmaz

A Dorzolamide Warren tartósítószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz, amely szemirritációt okozhat. A készítmény lágy kontaktlencsével való érintkezését kerülni kell. A gyógyszer alkalmazása előtt távolítsa el a kontaktlencséket, és a visszahelyezés előtt várjon legalább 15  percet. A benzalkónium-kloridról ismert, hogy elszínezi a lágy kontaktlencsét.

3. Hogyan kell alkalmazni a Dorzolamide Warren t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A megfelelő adagolást és a kezelés időtartamát a kezelőorvosa állapítja meg.

Ha ezt a gyógyszert önmagában alkalmazza, az adag reggel, délután és este 1 1 csepp az érintett szem(ek)be.

Amennyiben a kezelőorvosa a szembelnyomás csökkentése érdekében a Dorzolamide Warren alkalmazását béta blokkoló szemcseppel együtt javasolta, a szemcsepp adagja reggel és este 1 1 csepp az érintett szem(ek)be.

Ha ezen a gyógyszeren kívül másik szemcseppet is használ, a cseppek alkalmazása között legalább 10 percnek el kell telnie.

Ügyeljen arra, hogy a cseppentő csúcsa ne érjen a szeméhez, vagy annak környékéhez, mert a szemcsepp baktériumokkal fertőződhet meg, melyek szemfertőzéseket okozhatnak, ami súlyos szemkárosodáshoz, akár látásvesztéshez is vezethet.

A lehetséges szennyezés elkerülése érdekében a készítmény alkalmazása előtt mosson kezet, és a tartály adagolónyílását ne érintse semmilyen felülethez. Ha úgy gondolja, hogy a szemcsepp elfertőződhetett, vagy ha szemfertőzés lép fel Önnél, azonnal kérje kezelőorvosa tanácsát a tartály további használatával kapcsolatban.

Használati utasítás:

Becseppentés előtt javasolt kezet mosni.

A szemcsepp alkalmazása tükör előtt könnyebb lehet. 

1.A gyógyszer első alkalmazását megelőzően győződjön meg arról, hogy a tartály nyakán lévő biztonsági gyűrű sértetlen. Bontatlan tartály esetén is szabályos, ha a tartály és a kupak között rés van. Ezután törje fel a biztonsági gyűrűt.

2.Csavarja le a tartály kupakját.

3.Hajtsa hátra a fejét, és kissé húzza le az alsó szemhéját, hogy a szemhéj és a szem között egy kis zseb keletkezzen.                                              

4.Fordítsa meg a tartályt és nyomja össze úgy, hogy egy csepp jusson a szembe, a kezelőorvosa előírása szerint. A CSEPPENTŐ CSÚCSÁVAL NE ÉRINTSE MEG A SZEMÉT VAGY A SZEMHÉJÁT!

5.Ismételje meg a 3. és 4. lépéseket a másik szemén is, ha a kezelőorvosa így rendelte el.

6.Használat után azonnal helyezze vissza a kupakot és zárja le a tartályt. 

Ha az előírtnál több Dorzolamide Warren t alkalmazott

Ha túl sokat cseppentett a szemébe, vagy bármennyit lenyelt a tartály tartalmából, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette alkalmazni a Dorzolamide Warren t

Fontos, hogy a gyógyszert a kezelőorvosa által előírt adagban alkalmazza. Amennyiben kihagy egy adagot, mihamarabb pótolja azt. Ha azonban már majdnem eljött a következő adag ideje, hagyja ki az előző adagot és folytassa a szokásos adagolást.

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Dorzolamide Warren alkalmazását

Ha abba szeretné hagyni ennek a gyógyszernek az alkalmazását, először beszéljen a kezelőorvosával. 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha allergiás reakció (beleértve a csalánkiütést, az arc-, ajkak-, nyelv- és/vagy torok vizenyős duzzanatát, mely légzési vagy nyelési nehézséget okoz) lép fel Önnél, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal kérjen orvosi segítséget.

Az alábbi mellékhatásokat a dorzolamid szemcseppel végzett klinikai vizsgálatok során, illetve a forgalomba hozatalt követően jelentették:

Nagyon gyakori mellékhatások: (10 betegből több mint 1 et érintenek)

Égető és szúró érzés a szemben

Gyakori mellékhatások: (100 betegből 1 10 beteget érintenek)

A szaruhártya szemfájdalommal és homályos látással járó megbetegedése (felszínes, pontszerű szaruhártya gyulladás), a szem viszketéssel társuló váladékozása (kötőhártya gyulladás), szemhéj irritáció vagy szemhéj gyulladás, homályos látás, fejfájás, hányinger, keserű szájíz és fáradtság

Nem gyakori mellékhatások: (1000 betegből 1 10 beteget érintenek)

Szivárványhártya gyulladás

Ritka mellékhatások: (10 000 betegből 1 10 beteget érintenek)

A kezek vagy a lábak bizsergése vagy zsibbadása, átmeneti rövidlátás, amely a kezelés abbahagyása után megszűnik, folyadékgyülem a szem ideghártyája alatt (filtrációs műtétet követő érhártya leválás), szemfájdalom, szemhéj megvastagodás, alacsony szembelnyomás, szaruhártya duzzanat (látási zavarok tüneteivel); szem irritáció, beleértve a szemvörösséget is, vesekő, szédülés, orrvérzés, torok irritáció, szájszárazság, kis helyre kiterjedő bőrkiütés (kontakt dermatitisz), súlyos bőrreakciók, allergiás típusú reakciók, mint például a bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, ritka esetekben az ajkak-, a szemek- és a torok vizenyős duzzanata, légszomj, és még ritkább esetekben zihálás.

Nem ismert: (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Légszomj

Idegentest érzés a szemben (úgy érzi, hogy van valami a szemében)

Ha bármely mellékhatás súlyosság válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse a kezelőorvosát.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Dorzolamide Warren t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tartály címkéjén feltüntetett lejárati idő, amely az "EXP” felirat után található, ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az első felbontás után 28 napig használható.

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dorzolamide Warren?

A készítmény hatóanyaga a dorzolamid.

20 mg dorzolamid (22,3 mg dorzolamid-hidroklorid formájában) milliliterenként.

Egyéb összetevők: hidroxietilcellulóz, mannit, nátrium-citrát, nátrium-hidroxid (pH beállításhoz), injekcióhoz való víz. Tartósítószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz.

Milyen a Dorzolamide Warren külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Dorzolamide Warren 20 mg/ml oldatos szemcsepp kissé opálos, színtelen, vagy csaknem színtelen, enyhén viszkózus oldat.

Első használatkor eltörő garanciazáras gyűrűvel rendelkező fehér, nagy sűrűségű polietilén (HDPE) kupakkal lezárt, áttetsző, kis sűrűségű polietilén (LDPE) cseppentőbetéttel ellátott, gamma sterilezett, áttetsző, kis sűrűségű polietilén (LDPE) tartály, dobozban.

Kiszerelések:

1 x 5 ml (1 db 5 ml-es tartály)

3 x 5 ml (3 db 5 ml-es tartály)

6 x 5 ml (6 db 5 ml-es tartály)

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

INDOCO REMEDIES CZECH s.r.o.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. április.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal