DEPO-PROVERA 150 mg/ml szuszpenziós injekció

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DEPO-PROVERA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Depo-Provera injekció egy hosszú hatású fogamzásgátló. A Depo-Provera hatóanyaga, a medroxiprogeszteron-acetát (MPA), hasonló, de nem azonos, mint a petefészek által a menstruációs ciklus második felében termelt természetes hormon, a progeszteron.

A Depo-Provera úgy hat, hogy megakadályozza a pete teljes kifejlődését, valamint kiszabadulását a petefészkekből a menstruációs ciklus alatt. Ha a pete nem szabadul ki, akkor a hímivarsejt nem tudja megtermékenyíteni, és nem jön létre terhesség. A Depo-Provera a méhnyálkahártyában is okoz változásokat, melyek csökkentik a terhesség kialakulásának a valószínűségét. Növeli továbbá a méhnyakban lévő nyák vastagságát, nehezítve ezzel a hímivarsejtek átjutását.

A Depo-Provera alkalmazható:

 • hosszú távú fogamzásgátlás céljából, ha Ön és orvosa ezt a módszert tartják a legalkalmasabbnak az Ön számára.
 • Ha több mint 2 éven át szeretné alkalmazni a Depo-Proverát, orvosa újra mérlegelheti a Depo-Provera alkalmazásának kockázatait és előnyeit, annak eldöntésére, hogy ez továbbra is a legmegfelelőbb választás e az Ön számára.
 • tizenévesek esetében, de csak akkor, ha más fogamzásgátló módszereket is megbeszéltek az orvossal és azokat nem tartották megfelelőnek vagy elfogadhatónak. A Depo-Provera injekció alkalmazása a menstruáció megjelenése előtt nem javallt.
 • az alábbi esetekben egy vagy két alkalommal:
 • ha partnere sterilizáláson megy keresztül, kiegészítő fogamzásgátló módszerként, amíg a műtét eredményeként a megtermékenyítő képesség meg nem szűnik.
 • ha Ön sterilizálásra vár.

2. TUDNIVALÓK A DEPO-PROVERA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Depo-Proverát

 • ha allergiás (túlérzékeny) a medroxiprogeszteron-acetátra (MPA) vagy a Depo-Provera egyéb összetevőjére. Depo-Proverára adott súlyos, sürgősségi orvosi ellátást igénylő allergiás reakció kialakulásának a kockázata alacsony.
 • ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
 • ha jelenleg van vagy korábban volt az emlőt érintő daganatos megbetegedése, ill. ennek lehetőségét gyanítja.
 • ha Önnek tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzése van.
 • ha súlyos májbetegsége van.

A Depo-Provera fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: medroxyprogesterone

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

(1x) depo-provera-150

Mielőtt orvosa felírja Önnek a Depo Proverát, valószínűleg meg fogja Önt vizsgálni. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha Önnél az alábbi betegségek közül bármelyik fennáll vagy korábban fennállt. Orvosa meg fogja Önnel beszélni, hogy a Depo-Provera megfelelő-e Önnek.

 • migrénes fejfájás. Ha migrén jelentkezik Önnél, tájékoztassa erről kezelőorvosát, mielőtt megkapná a következő Depo-Provera injekciót.
 • cukorbetegség Önnél vagy a családjában,
 • erős fájdalom vagy duzzanat a vádliban,
 • véralvadási zavarok, mint mélyvénás trombózis (vérrög a láb(ak)ban), tüdőembólia (vérrög a tüdőben) esetén nem kaphat további Depo-Provera injekciókat.
 • a Depo-Provera alkalmazása alatt fellépő szemproblémák, pl. hirtelen részleges vagy teljes látásvesztés, szemkidülledés, kettőslátás,
 • korábbi depresszió,
 • májproblémák vagy májbetegség, sárgaság,
 • szívbetegség a kórtörténetben, vagy koleszterin-eltérés Önnél vagy a családjában,
 • a kezelés alatt jelentkező váratlan hüvelyi vérzés,
 • csontritkulás Önnél vagy a családjában,
 • krónikus alkoholfogyasztás, dohányzás, alacsony testtömeg-index, táplálkozási zavar (bulémia, anorexia), csontanyagcsere-betegség,
 • szokatlan emlő röntgenlelet, fibrocisztás emlőbetegség, kisebb-nagyobb csomók az emlőben vagy vérzés az emlőbimbóból,
 • a családban előfordult rosszindulatú emlődaganat,
 • bármely olyan betegség, melyet a folyadékvisszatartás hátrányosan befolyásolhat.

Tekintettel arra, hogy a Depo-Provera megváltoztathatja a nőgyógyászati szövettani vizsgálat és néhány laboratóriumi vizsgálat eredményét, fontos, hogy tájékoztassa orvosát a Depo-Provera alkalmazásáról.

Védekezés a szexuális úton terjedő betegségek ellen: A Depo-Provera NEM véd a HIV fertőzés (AIDS) vagy más szexuális úton terjedő betegségek ellen.

Ha Ön úgy dönt, hogy teherbe akar esni

Az Ön megszokott termékenységi szintje vissza fog térni az utolsó injekció hatásának megszűnése után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ez az idő egyénenként eltérő lehet, és nem függ attól, hogy milyen hosszú ideig alkalmazta a Depo-Proverát.

A legtöbb nőnél a hatás átlagosan az utolsó injekció után 10 hónappal elmúlik.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Tájékoztassa orvosát, ha Ön aminoglutetimid tartalmú gyógyszert, tartósan epilepszia ellenes vagy szteroid gyulladásgátló gyógyszert szed, mert ezek befolyásolhatják a Depo-Provera hatását.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét arról, hogy Ön fogamzásgátlás céljából Depo-Proverát használ, a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mert a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással.

Terhesség és szoptatás

Tekintettel arra, hogy a Depo-Provera egy hatásos fogamzásgátló módszer, az injekciót rendszeresen (12 hetente) alkalmazó nőknél a nem kívánt terhesség valószínűsége nagyon alacsony.

Ha úgy gondolja, hogy teherbe esett a Depo-Provera alkalmazása során, azonnal tájékoztassa erről kezelőorvosát. Mivel a károsíthatja a magzatot, alkalmazása a terhesség alatt ellenjavallt.

A Depo-Provera nem gátolja az anyatej termelődését, így szoptató anyák alkalmazhatják, bár a csecsemő számára jobb, ha a szülést követő első néhány hétben az anyatej nem tartalmaz gyógyszert, beleértve a Depo-Proverát is.

Kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy a szülést követően várjon legalább 6 hetet, mielőtt elkezdené alkalmazni a Depo-Proverát fogamzásgátlás céljából.

A Depo-Provera kiválasztódik az anyatejbe. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy ez bármilyen veszélyt jelentene a csecsemőre.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Depo-Provera injekciónak a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Fontos információk a Depo-Provera egyes összetevőiről

A Depo-Provera injekció propil-parahidroxibenzoátot és metil-parahidroxibenzoátot tartalmaz segédanyagként. A propil-para-hidroxibenzoát és a metil-para-hidroxibenzoát későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat, ritkán hörgőgörcsöt okozhat.

A Depo-Provera injekció kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz milliliterenként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DEPO-PROVERÁT?

A Depo-Proverát kezelőorvosa vagy a nővér adja be Önnek.

A Depo-Provera 12-13 hetente (3 havonta), egyszeri 1 ml (150 mg medroxiprogeszteron-acetát), a farizomba vagy a felkarba, izomba adott injekcióként alkalmazható. Az első injekciót a normál menstruációs ciklus kezdetét követő első 5 nap folyamán kapja meg.

Szülést követően az első Depo-Provera injekció a szülést követő 5 napon belül adható, ha nem szoptat.

A Depo-Provera 12 héten át biztosít fogamzásgátlást. A beadott injekció hatástalanítására nincs lehetőség.

Ahhoz, hogy a fogamzásgátlás megbízható legyen a Depo-Proverát 12 HETENTE alkalmazni KELL. Ne felejtkezzen el arról, hogy 12 héten belül időpontot egyeztessen orvosával.

Ha kihagy egy Depo-Provera injekciót

Ha kihagy egy injekciót vagy több mint 13 hét telik el a két injekció között, nagyobb annak az esélye, hogy teherbe eshet. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy megtudja, mikor kell a következő Depo-Provera injekciót megkapnia és időközben milyen típusú fogamzásgátlást alkalmazzon.

Átállás egyéb típusú fogamzásgátló módszerekről

Ha más típusú fogamzásgátló módszerről vált át, az első injekció megfelelő időpontban történő beadásával orvosa biztosítani fogja, hogy ne essen teherbe. Ha szájon át szedhető fogamzásgátló tablettáról áll át, az első Depo-Provera injekciót az utolsó tabletta bevételét követő 7 napon belül kell megkapnia.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Depo-Provera injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Depo-Provera injekció alkalmazása során megfigyelt mellékhatások:

 • hüvelygyulladás,
 • túlérzékenységi reakciók (pl. allergiás keringési elégtelenség (sokk), allergiás sokkszerű reakciók, ér eredetű vizenyő),
 • hosszú ideig nem bekövetkező tüszőrepedés (anovuláció),
 • folyadékvisszatartás, testsúlyváltozás,
 • depresszió, csökkent szexuális vágy vagy az orgazmus hiánya, alvászavar, idegesség,
 • központi idegrendszeri görcsrohamok, szédülés, fejfájás, aluszékonyság,
 • vérrögképződéssel járó megbetegedések, hőhullámok,
 • hasi fájdalom vagy kellemetlen (diszkomfort) érzés, puffadás, émelygés,
 • sárgaság,
 • pattanás, kopaszság, kóros, férfias szőrnövekedés, viszketés, kiütés, csalánkiütés,
 • ízületi fájdalom, hátfájdalom, lábgörcs,
 • rendellenes méhűri vérzés (szabálytalan, erős, gyenge), a menstruáció hiánya/elmaradása, hüvelyi eredetű sárgásfehér folyás, kismedencei fájdalom, tejcsorgás (az emlőmirigyek kóros tejelválasztása), emlőfájdalom, az emlő érzékenysége,
 • fáradékonyság, gyengeség, injekció okozta helyi reakciók, láz,
 • csökkent cukortolerancia, kóros májfunkció, a csont ásványi anyag sűrűségének csökkenése.

A forgalomba hozatalt követően tapasztalt mellékhatások:

A forgalomba hozatalt követően ritkán beszámoltak csontritkulásról (oszteoporózisról), köztük csontritkulásos törésekről is.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A menstruációra kifejtett lehetséges hatások

A legtöbb Depo-Proverát alkalmazó nő tapasztalja a menstruáció megváltozását. Az első injekciót követően valószínű, hogy szabálytalan, hosszan tartó vagy pecsételő vérzés jelentkezik Önnél. A kezelés folytatása során egyre többen a menstruáció elmaradását tapasztalják.

Ha erős vagy elhúzódó vérzés jelentkezik Önnél, beszéljen kezelőorvosával.

A csontokra kifejtett lehetséges hatás

A Depo-Provera hatását az ösztrogén és egyéb hormonok szintjének csökkentése révén fejti ki. Az alacsony ösztrogénszint azonban csontritkuláshoz vezethet azáltal, hogy csökkenti a csont ásványi anyag tartalmát. A Depo-Proverát alkalmazó nőknél általában alacsonyabb a csontok ásványi anyag sűrűsége, mint az azonos korú, Depo-Proverát sosem alkalmazó nőknél.

A Depo-Provera hatásai az alkalmazás első 2 évében a legkifejezettebbek. Ezt követően a csont ásványi anyag sűrűsége általában stabilizálódik, és úgy tűnik, valamennyire javul a Depo-Provera elhagyása után. Jelenleg nem ismert, hogy a Depo-Proverának a csont ásványi anyag sűrűségére kifejtett hatása fokozza-e az oszteoporózis (csontritkulás) és a törések kockázatát későbbiekben az élet során.

Tizenévesek (18 éves korig) Normálisan a tizenévesek csontjai gyorsan nőnek és erősödnek. Minél erősebbek a csontok a felnőttkor elérésekor, annál nagyobb a védelem az oszteoporózis kialakulásával szemben a későbbi élet folyamán. Mivel a Depo-Provera a csontok felritkulását eredményezheti tizenéveseknél akkor, amikor azoknak nőniük kellene, ez a hatás különösen nagy jelentőségű ebben a korcsoportban. A csontok erősödése helyreáll a Depo-Provera elhagyása után, de jelenleg még nem ismert, hogy a csontok ásványi anyag sűrűsége eléri-e ugyanazt a szintet, mint amit akkor ért volna el, ha a Depo-Proverát soha nem alkalmazták volna.

Ezért a Depo-Provera alkalmazása előtt beszélje meg kezelőorvosával, hogy nincs-e más, az Ön számára megfelelőbb fogamzásgátló módszer.

Ha Depo-Proverát alkalmaz, segíthet a csontjainak, ha rendszeresen súlyzó gyakorlatokat végez és egészséges diétán él, beleértve a megfelelő kalcium (pl. tejtermékekben) és D vitamin (pl. olajos halakban) fogyasztást.

A daganat lehetséges kockázata

Különböző gyógyszeres fogamzásgátlást alkalmazó nők vizsgálatakor azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik Depo-Proverát használtak fogamzásgátlásra, nem nőtt meg összességében a rosszindulatú petefészek, méh-, méhnyak- és májdaganat kockázata.

A rosszindulatú emlődaganat lehetséges kockázata

Úgy tűnik, a rosszindulatú emlődaganat kockázata kissé nagyobb azoknál a nőknél, akik injekciós fogamzásgátlást alkalmaznak, mint az azonos korú hormonális fogamzásgátlást nem alkalmazó nőknél. Nem bizonyos, hogy a Depo-Provera okozza az emlődaganat fokozott kockázatát.

Lehetséges, hogy az injekciós kezelésben részesülő nőket többször vizsgálják és ezért hamarabb fedezik fel az emlődaganatot. Az emlődaganat kisebb valószínűséggel terjed ki azoknál a nőknél, akik a Depo-Proverához hasonló gyógyszereket kapnak, mint azoknál, akik ilyet nem kapnak.

A kezelés során súlygyarapodásra való hajlamot figyeltek meg.

5. HOGYAN KELL A DEPO-PROVERÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A felbontott injekció csak egyszer használható, a maradékot el kell dobni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Depo-Provera injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Depo-Provera

A készítmény hatóanyaga: 150 mg medroxiprogeszteron-acetát injekciós üvegenként.

Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát, metil-parahidroxibenzoát, poliszorbát 80, nátrium-klorid, makrogol 3350, nátrium-hidroxid, sósav, injekcióhoz való víz.

Milyen a Depo-Provera készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

1 ml fehér színű, steril szuszpenzió, lila színű műanyag védőlappal ellátott, gumidugóval és rolnizott alumínium kupakkal lezárt, színtelen injekciós üvegbe töltve. 1 injekciós üveg dobozban.

Címkék: Fogamzásgátló, Nem kívánt terhesség, Terhesség

További gyógyszerek medroxyprogesterone hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában