Cometriq kemény kapszula

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Cometriq és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Cometriq egy olyan rákellenes gyógyszer, amely hatóanyagként kabozantinibet tartalmaz. Medulláris pajzsmirigyrák kezelésére alkalmazzák felnőttekben, amely a pajzsmirigy azon sejtjeiből kiinduló daganattípus, amelyek kalcitonin nevű hormont termelnek. A Cometriq-et akkor alkalmazzák, ha a rák műtéttel nem távolítható el, és előrehaladott vagy más testrészekre terjedt át.

A Cometriq előnyei kisebbek lehetnek azoknál a betegeknél, akiknél a rák nem tartalmazza az úgynevezett „re-arranged during transfection"(RET) gén mutációját, és ezt figyelembe kell venni annak eldöntésekor, hogy megkezdjék-e a kezelést.

Mivel a medulláris pajzsmirigyrákban szenvedő betegek száma alacsony, a betegség „ritkának" minősül, ezért a Cometriq-et 2009. február 6-án „ritka betegség elleni gyógyszerré" (orphan drug) minősítették.

Cometriq kemény kapszula GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
dienogest, ethinylestradiol

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Medico Uno Pharma Kft.
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 20 mg
  • 20 mg+80 mg

Betegtájékoztató tartalom

2. Hogyan kell alkalmazni a Cometriq-et?

A Cometriq csak receptre kapható, és a kezelést kizárólag a rákellenes gyógyszerek alkalmazásában tapasztalattal rendelkező orvos kezdheti meg.

A Cometriq kapszula (20 és 80 mg) formájában kapható. Javasolt adagja naponta egyszer 140 mg, amit egy 80 mg-os és három 20 mg-os kapszula formájában vesznek be. A Cometriq adagjának bevételét megelőző legalább két órában és az azt követő legalább egy órában a beteg nem ehet semmit. A mellékhatások miatt szükség lehet a dózis csökkentésére vagy átmeneti felfüggesztésére, különösen a kezelés első nyolc hetében. A kezelést addig folytatják, amíg annak a beteg számára a továbbiakban már nincs előnye, vagy amíg a mellékhatások elfogadhatatlanná nem válnak.

A Cometriq elővigyázatossággal alkalmazandó olyan bizonyos gyógyszereket szedő betegek esetében, amelyek befolyásolják, hogy hogyan bomlik le a szervezetben. További információ a betegtájékoztatóban található.

3. Hogyan fejti ki hatását a Cometriq?

A Cometriq hatóanyaga, a kabozantinib egy receptor-tirozin-kináz inhibitor. Ez azt jelenti, hogy gátolja az úgynevezett tirozin-kináz enzimek aktivitását. Ezek az enzimek bizonyos receptorokban (például VEGF, MET és RET receptorokban) találhatók meg a sejtek felszínén, beleértve a rákos sejteket is, ahol számos folyamatot aktiválnak, például a sejtosztódást és a daganatot ellátó új vérerek növekedését. Azáltal, hogy blokkolja ezeknek a receptoroknak az aktivitását a rákos sejtekben, a gyógyszer csökkenti a rák növekedését és terjedését.

4. Milyen előnyei voltak a Cometriq alkalmazásának a vizsgálatok során?

A Cometriq hatékonyságát egy fő vizsgálatban igazolták, amelyben 330 medulláris pajzsmirigyrákban szenvedő felnőtt vett részt, akiknél a rákot műtéttel nem lehetett eltávolítani, és kiterjedt volt vagy más testrészekre terjedt át. A Cometriq-et naponta egyszer 140 mg-os kezdő adagban adták (mellékhatások miatt szükség esetén csökkentették), és placebóval (hatóanyag nélküli kezelés) hasonlították össze. A hatékonyság fő mértéke a progressziómentes túlélés (meddig élt a beteg, mielőtt a betegség rosszabbodott): a Cometriq-kel kezelt betegekben ez 11,2 hónap volt, míg placebo esetén 4 hónap.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Milyen kockázatokkal jár a Cometriq alkalmazása?

A Cometriq leggyakoribb mellékhatásai (10 beteg közül több mint 2-nél jelentkezhet) a hasmenés, palmo-plantáris eritrodizesztézia szindróma (kéz-láb szindróma, amelynél bőrkiütés és zsibbadás jelentkezik a tenyereken és talpakon), testsúlycsökkenés, étvágytalanság, hányinger, fáradtság, ízérzészavarok, hajszínváltozás, hipertenzió (magas vérnyomás), a nyálkahártya (bizonyos testüregeket bélelő nedves szövet) gyulladása, beleértve a sztomatitiszt (a szájüreg borításának gyulladása), székrekedés, hányás, gyengeség és a beszédhang változása. A laboratóriumi vérvizsgálatokban a leggyakoribb kóros eredmények az emelkedett májenzimek, például aszpartát-aminotranszferáz (AST), alanin-aminotranszferáz (ALT) és alkalikus foszfatáz (ALP), alacsony fehérvérsejtszám (limfopénia vagy neutropénia), trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszám), hipokalcémia (alacsony vér kálcium szint), hipofoszfatémia (alacsony foszfát szint), hipoalbuminémia (alacsony albumin fehérje szint) és hiperbilirubinémia (emelkedett bilirubin szint, amely a vörösvérsejtek lebomlási terméke).

A leggyakoribb súlyos mellékhatások a tüdőgyulladás, nyálkahártya-gyulladás, hipokalcémia (alacsony vér kálcium szint), diszfágia (nyelési nehezítettség), dehidráció, tüdőembólia (vérrögök a tüdőket ellátó erekben) és hipertenzió. A Cometriq alkalmazásával kapcsolatos összes mellékhatás és korlátozás teljes felsorolását lásd a betegtájékoztatóban!

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal