CitrokalciumD tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a CitrokalciumD tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A CitrokalciumD tabletta hatóanyagai a kalcium és a D3-vitamin.

A csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez, a fiziológiás csontátépüléshez nélkülözhetetlen a kalcium és a D3-vitamin megfelelő mennyisége. A D3-vitamin megkönnyíti a kalcium bélből történő felszívódását és beépülését a csontokba.

A CitrokalciumD tabletta az alábbi betegségek kezelésére alkalmazható:

  • kalcium- és D-vitamin-hiány megelőzésére és kezelésére,
  • kalcium- és D-vitamin-pótlás a csontritkulás (oszteoporózis) specifikus terápiájának kiegészítéseként olyan betegeknél, akiknél a D-vitamin- és kalciumhiány veszélye fennáll.

A készítmény serdülők számára akkor alkalmazható, ha az orvos már beállította a kezelést a CitrokalciumDkét összetevőjével (egyidejűleg alkalmazott, különálló kalcium és D-vitamin készítményekkel).

A készítmény 12 év alatti gyermekekszámára nem adható.

CitrokalciumD tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Pharma Patent Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 300 mg/300 NE
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a CitrokalciumD tabletta szedése előtt

Ne szedje a CitrokalciumD tablettát

  • ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia) és/vagy vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria);
  • ha Ön kalciumos vesekövességre hajlamos illetve olyan vesebetegségben szenved, amikor a veseszövetben kalcium lerakódás következik be (nefrokalcinózis);
  • ha súlyosan csökkent a veseműködése;
  • D-vitamin-túladagolás esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A CitrokalciumD tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

  • ha a készítményt tartósan alkalmazza. Orvosa vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet (vizelet kalciumszint és vesefunkció), hogy anyagcseréjét és veseműködését ellenőrizze. Ez különösen akkor fontos, ha Ön idős beteg és a CitrokalciumD tablettával egyidejűleg egyéb gyógyszereket is szed (lásd „Egyéb gyógyszerek és a CitrokalciumD tabletta”), vagy ha Önnél fokozott a kőképződés veszélye.
  • ha Ön vesebetegségben szenved a D-vitamin csak fokozott óvatossággal adható (lásd „Alkalmazása vesebetegségben”).
  • ha Ön (általában a mellkasi, bár ritkán egyéb) nyirokcsomókat érintő sarjadzásos megbetegedésben, ún. szarkoidózisban szenved. Orvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet.
  • ha egyéb kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményeket (pl. multivitaminokat, étrend-kiegészítőket) is szed. Ebben az esetben is fokozott orvosi ellenőrzés szükséges.

Egyéb gyógyszerekés a CitrokalciumD tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak közül bármelyik gyógyszerrel kezelik:

  • vízhajtók: tiazid típusú vízhajtók: csökkentik a kalcium kiválasztását a vizelettel;
  • gyulladáscsökkentő gyógyszerek: kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek): gátolják a kalcium felszívódását;
  • koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek: úgynevezett ioncserélő gyanták (pl. kolesztiramin): csökkentik a D-vitamin felszívódását;
  • hashajtók (pl. paraffinolaj): csökkentik a D-vitamin felszívódását;
  • bizonyos antibiotikumok (pl. tetraciklinek) (fertőzések kezelésére): együttes alkalmazás esetén csökken a tetraciklinek felszívódása. Éppen ezért a tetraciklin készítményt legalább 2 órával a CitrokalciumD tabletta bevétele előtt, vagy 4‑6 órával a CitrokalciumD tabletta bevétele után kell alkalmazni;
  • szívglikozidok, más néven digitálisz készítmények (szívelégtelenség és bizonyos szívbetegségek kezelésére): a digitálisz gyógyszer túladagolásának veszélye fokozódik;
  • csontbetegségek, fogszuvasodás kezelésére alkalmazott gyógyszerek: nátrium fluorid, vagy csontritkulás kezelésére alkalmazott gyógyszerek: biszfoszfonát tartalmú készítmények: e gyógyszerek felszívódása csökkenhet. Éppen ezért egyidejű alkalmazás esetén e gyógyszereket legalább 3 órával a CitrokalciumD tabletta bevétele előtt kell bevenni.

A CitrokalciumD tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

A spenótban, sóskában és a rebarbarában található oxálsav és a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Ezen élelmiszerek fogyasztása után két órán belül nem szabad kalcium tartalmú készítményt bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Terhesség alatt a napi kalcium bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot, a D-vitamin-bevitel pedig a napi 600 NE-t.

Terhesség alatt a kalcium és D-vitamin túladagolást feltétlenül kerülni kell, mivel a folyamatosan fennálló magas vérkalciumszint (hiperkalcémia) károsan hat a magzat fejlődésére.

A terhesség alatt adható napi maximális adag 2 tabletta.

A multivitamin készítmények (beleértve a magzatvédő komplex készítményeket is), valamint étrend-kiegészítők párhuzamos alkalmazása esetén nagyon figyeljen arra, hogy ne lépje túl a napi bevihető maximális adagot, beleértve az ételek, italok kalciumtartalmát is.

Szoptatás

A CitrokalciumD tablettaszoptatás alatt alkalmazható. Az anyai kalcium és a D-vitamin egy része azonban kiválasztódik az anyatejbe. Ezt figyelembe kell venni a csecsemőnél alkalmazott D-vitamin-pótlás esetén.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A CitrokalciumD tabletta szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a CitrokalciumD tablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást személyre szabottan kell végezni, mely függ az élelmiszerrel elfogyasztott kalcium mennyiségétől és a D-vitamin-pótlás szükséges mértékétől.

A készítmény ajánlott adagja: 1‑3 tabletta naponta, a szükségletnek megfelelően, azonban napi 4 tablettánál semmiképpen sem lehet több. A napi adagot ajánlatos minél több alkalomra elosztani a kedvezőbb kalciumhasznosulás érdekében.

Napi 3 vagy a maximális 4 tabletta tartós szedése esetén időközönkénti orvosi kontroll javasolt. (Lásd: 2. pont „Figyelmeztetések és óvintézkedések”)

A terhesség alatt adható napi maximális adag 2 tabletta.

Az alkalmazás módja

A CitrokalciumD tabletta bevehető étkezéstől függetlenül is, de általában étkezés után javasolt, egy nagy pohár vízzel. A könnyebb lenyelés érdekében a tabletta széttörhető.

Alkalmazása gyermekeknélés serdülőknél

12 év alatti gyermekek kalcium és D-vitamin pótlására ez a készítmény nem adható.

A készítmény serdülők számára akkor alkalmazható, ha az orvos már beállította a kezelést a CitrokalciumDkét összetevőjével (egyidejűleg alkalmazott, különálló kalcium és D-vitamin készítményekkel).

Alkalmazásamájbetegségben

Májkárosodásban szenvedő betegek esetén dózismódosítás nem szükséges.

Alkalmazásavesebetegségben

D-vitamin óvatosan adható károsodott vesefunkció esetén. Ilyen esetben az orvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet Önnek.

Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknek a CitrokalciumD tabletta nem adható (lásd 2. pont „Ne szedje a CitrokalciumD tablettát”).

Ha az előírtnál több CitrokalciumD tablettát vett be

A CitrokalciumD tabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: étvágytalanság, szomjúságérzés, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizeletkiválasztás, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmus zavar. Extrém esetben a megnövekedett kalciumszint kómához vagy halálhoz vezethet. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni a CitrokalciumD tablettát

Amennyiben elfelejtett bevenni egy adagot, azt csak abban az esetben pótolja, ha a következő adag bevétele jóval későbbi időpontban lenne esedékes. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások a következő gyakoriságok szerint:

Nem gyakori (1000 betegből 1‑10 beteg esetében fordult elő):

  • emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia);
  • emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalciuria).

Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 betegnél fordult elő):

  • gyomortáji fájdalom.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a CitrokalciumD tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó. A tartályt tartsa jól lezárva. A gyógyszert a tartály első felbontása után 30 napig lehet felhasználni.

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje a CitrokalciumD tablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjona szennyvízbevagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a CitrokalciumD tabletta

  • A készítmény hatóanyagai a kalcium-citrát és a kolekalciferol (D3-vitamin). A tabletta 300 mg kalciumot (1425 mg kalcium-citrát formájában) és 300 NE kolekalciferolt (D3-vitamint) tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, sztearinsav, talkum, módosított keményítő, szacharóz, nátrium-aszkorbát, közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, szilícium-dioxid, all-rac-alfa-tokoferol.

Milyen a CitrokalciumD tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér színű, hosszúkás tabletta, egyik oldalán CitroD jelöléssel. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér színű.

60 db tabletta fehér polipropilén garanciazáras kupakkal lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

90 db tabletta fehér biztonsági záras polipropilén kupakkal lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharma Patent Kft. 2000 Szentendre, Szentlászlói út 44., Magyarország

Gyártó: Meditop Kft., 2097 Pilisborosjenő, Ady Endre u.1., Magyarország

OGYI-T-22788/01 60× HDPE tartályban

OGYI-T-22788/02 90× HDPE tartályban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatánakdátuma: 2019. augusztus

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában