CALCIVID CITRÁT filmtabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a CalciviD citrát filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény kalcium-citrát és D3-vitamin kombinációja.

Alkalmazása ajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen kalcium- és D3-vitamin hiányának megelőzésére és kezelésére idős betegeknek.

Ajánlott továbbá a csontritkulásban (osteoporosis) szenvedő, kalcium és D3-vitamin hiányos betegek kiegészítő kezelésére.

2. Tudnivalók a CalciviD citrát filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a CalciviD citrát filmtablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a CalciviD citrát filmtabletta egyéb összetevőjére

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: calcium citrate
colecalciferol

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

(60x)

- ha veseelégtelenségben szenved

- ha az orvosa tájékoztatta, hogy Ön a vizeletével nagyon sok kalciumot ürít, D-vitamin túladagolása van, vagy bármilyen egyéb ok miatt magas a vérkalcium-szintje

- Amennyiben orvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A CalciviD citrát filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- Amennyiben Ön vesebetegségben, veseműködési-zavarban, szarkoidozisban (ismeretlen eredetű,

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

a bőrön csomók, duzzanatok képződésével járó gyulladásos megbetegedés) szenved, mozgásképtelen, csontritkulásban szenvedő beteg, az alkalmazást megelőzően kérje ki kezelőorvosa véleményét, mert ezekben az esetekben a kalcium- illetve D3-vitamin-pótlás szükségességéről szakembernek kell döntenie!

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyidejű szedése kerülendő más kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel, a túladagolás veszélye miatt.

Csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető tiazid-típusú vizelethajtó gyógyszerekkel, szájon át vagy injekció formájában adott kortikoszteroidokkal (gyulladáscsökkentők) vagy szívglikozidokkal (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítmények) együtt.

Óvatosan adható ioncserélő gyantákkal, mint pl. kolesztiraminal, vagy hashajtókkal, mint a paraffinolaj, mert ezek a gyógyszerek csökkentik a D-vitamin felszívódását.

A kalcium befolyásolhatja az egyidejűleg szedett tetraciklin (antibiotikum) tartalmú gyógyszerek felszívódását. Ezért a tetraciklin készítményt legalább 2 órával a CalciviD citrát filmtabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával a CalciviD citrát filmtabletta bevétele után kell bevenni.

A CalciviD citrát filmtabletta és a nátrium-fluorid, biszfoszfonátok (csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények) egyidejű szedése esetén e gyógyszereket legalább 3 órával a CalciviD citrát filmtabletta bevétele előtt kell bevenni.

A CalciviD citrát filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Oxálsav (spenót, sóska, rebarbara), fitinsav (gabonafélék) gátolhatják a kalcium felszívódását, mivel a kalcium ionnal oldhatatlan vegyületeket képeznek. Nagy mennyiségben oxálsavat, fitinsavat tartalmazó ételek fogyasztása és a CalciviD citrát filmtabletta bevétele között legalább két órának el kell telnie.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség alatt a napi kalcium bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot a D-vitamin bevitel pedig a napi 600 NE-et (NE= nemzetközi egység). Terhesség alatt a kalcium és D-vitamin túladagolás kerülendő, a folyamatosan fennálló kalcium túladagolás károsan hat a magzat fejlődésére. Terhesség alatt a CalciviD citrát csak a javasolt adagban szedhető.

Szoptatás alatt szedhet CalciviD citrát filmtablettát, de erről tájékoztassa a gyermekorvost, mert a kalcium és a D-vitamin bejut az anyatejbe. Ezt a gyermekorvosnak figyelembe kell vennie, amikor az Ön gyermekének D-vitamint rendel.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs adat arra, hogy a készítmény szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Calcivid citrát filmtabletta egyes összetevőiről

A készítmény kis mennyiségben szacharózt és laktóz-monohidrátot tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CALCIVID CITRÁT filmtablettát?

A CalciviD citrát filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja felnőtteknek és időseknek:

naponta 1-2 alkalommal 2 filmtabletta.

A filmtablettát célszerű étkezést követően egy-másfél órán belül, egy pohárnyi vízzel, gyümölcslével egészben bevenni. Szükség esetén kettétörhető.

A készítményt a kalcium- és D-vitamin-pótlást indokoló állapot vagy betegség (csontritkulás) fennállása alatt folyamatosan javasolt szedni. Csontritkulás esetén kiegészítő kezelésként alkalmazva, az alkalmazás időtartamát illetően évente konzultáljon kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több Calcivid citrát filmtablettát vett be

A javasoltnál nagyobb adagok szedése kalcium- és D-vitamin túladagolást idézhet elő. A kalcium túladagolás tünetei: étvágytalanság, fokozott szomjúság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizeletürítés, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmuszavar. A tartósan magas kalciumszint nem visszafordítható vesekárosodást, a lágyszövetek meszesedését idézheti elő.

Teendő: A CalciviD citrát filmtabletta szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

Ha elfelejtette bevenni a filmtablettát

A következő adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kihagyott mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

Ha idő előtt abbahagyja a Calcivid citrát filmtabletta szedését

A kezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a CalciviD citrát filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A CalciviD citrát filmtabletta mellékhatásai előfordulási gyakoriságuk szerint a következő csoportokba sorolhatók:

- Nem gyakori: 1000-ből egynél több, de 100-ból egynél kevesebb beteg esetében jelentkeznek.

- Ritka: 10.000-ből egynél több, de 1000-ből egynél kevesebb betegen jelentkeznek.

Nem gyakori mellékhatások: magas kalciumszint a vérben (hipercalcémia) - tünetei: hányinger, hányás, étvágytalanság, székrekedés, gyomorfájdalom, csontfájdalom, olthatatlan szomjúság érzés, gyakori vizeletürítés, izomgyengeség, álmosság, zavartság; vagy túl sok kalcium ürítés a vizeletben (hiperkalcuria).

Ritka mellékhatások: gyomor-bélrendszeri panaszok (puffadás, székrekedés, hányinger, hasi fájdalom, hasmenés) valamint viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tüneteket észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a CalciviD citrát filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a CalciviD citrát filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a CalciviD citrát filmtabletta?

A készítmény hatóanyagai: 300 mg kalcium (kalcium-citrát formájában), 5 µg (200 NE) kolekalciferol (D3-vitamin) filmtablettánként.

Egyéb összetevők:

Tablettamag: magnézium-sztearát, kroszpovidon, szacharóz, közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, arabmézga, all-rac-α-tokoferol, kukorica keményítő.

Bevonat (Aqua Polish P fehér): hipromellóz (E464), polietilén-glikol, laktóz monohidrát (3,0 g), talkum, titán-dioxid.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér, ovális alakú, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán törővonallal.

A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

30 db, 60 db, 90 db filmtabletta alumínium/polietilén zárófóliával és fehér polipropilén csavaros kupakkal lezárt fehér polietilén (nagy sűrűségű) tartályban és kartondobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Vitamin, Multivitamin

További gyógyszerek calcium citrate;colecalciferol hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában