BRONCHOSTOP köhögés elleni belsőleges oldat

1. Milyen típusú gyógyszer a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A termék hagyományos növényi gyógyszer, kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazandó. A torokban lévő irritáció enyhítésére és megfázáshoz társuló köhögés esetén köptetőszerként, 4 éves kor feletti gyermekeknek és felnőtteknek ajánlott.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2. Tudnivalók az Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat szedése előtt

Ne szedje a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot

 • ha allergiás a hatóanyagokra vagy a Lamiaceae (Ajakosok) és Malvaceae (Mályvafélék) család egyéb tagjaira, vagy a gyógyszer (6. pontjában felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • alkoholtartalma miatt alkoholbetegek ne szedjék.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Ha légzési nehézség, láz, vagy gennyes váladék jelentkezik, orvosához, vagy gyógyszerészéhez kell fordulnia.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: extractum althaea radix fluidum
extractum thymi

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

(1x150 ml)

A gyógyszer használata 4 éves kor alatti gyerekek esetében nem ajánlott a megfelelő adatok hiánya miatt, ilyen esetben keresse fel a gyermek orvosát.

Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas. Terhes vagy szoptató nők, gyermekek és magas rizikófaktorú betegségek (pl. májbetegség, epilepszia) esetén a készítmény szedése megfontolandó.

Egyéb gyógyszerek és a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Nem ismert más gyógyszerekkel való kölcsönhatása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, illetve gyermeket szeretne, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

A gyógyszer termékenységet befolyásoló, továbbá a terhesség és a szoptatás során kifejtett hatásáról nincsenek adatok. A megfelelő adatok hiánya és a gyógyszer alkoholtartalma miatt, terhesség és szoptatás alatt a gyógyszer használata nem ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény az alkoholtartalma miatt befolyásolhatja gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat egyes összetevőivel kapcsolatban

Információ cukorbetegek részére

A BRONCHOSTOP köhögés elleni belsőleges oldat egy adagja (5 ml) 1,75g szacharózt tartalmaz, ami megközelítőleg 0,15 szénhidrát egységnek (CU) felel meg. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A BRONCHOSTOP köhögés elleni belsőleges oldat 5 millilitere 285 mg etanolt tartalmaz. Egy adag alkoholtartalma felnőttek és 12 év feletti serdülőkorúak esetén megfelel 14,36 ml sörnek illetve 5,98 ml bornak. Egy adag alkoholtartalma 4-12 év közötti gyerekekek esetén megfelel 7,18 ml sörnek illetve 2,99 ml bornak. (Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot)

A Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat tartósítószerként metil-parahidroxibenzoátot és propil-parahidroxibenzoátot tartalmaz. Ezek túlérzékenységi reakciókat okozhatnak, beleértve a késleltetett reakciókat is. (Lásd a "Ne szedje a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot" pontot)

3. Hogyan kell szedni a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot?

A Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat ot mindig a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek és 12 év feletti serdülőkorúaknak:

10 ml 3 óránként (naponta legfeljebb 6 alkalommal, maximális napi adag 60 ml).

12 év alatti gyermekeknek felnőtt felügyelete mellett adható!

4-12 év közötti gyermekeknek:

5 ml 3 óránként (naponta legfeljebb 6 alkalommal, maximális napi adag 30 ml).

4 év alatti gyermekek:

4 év alatti gyerekek esetében alkalmazása nem ajánlott a megfelelő adatok hiánya miatt, ilyen esetben keresse fel a gyermek orvosát.

Az alkalmazás módja:

Szájon át történő alkalmazásra.

A Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat ból tegyen hígítatlanul a hozzátartozó mérőkupakba, amely 2,5 ml-től 20 ml-ig van beosztva. Szükség esetén a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat adható vízzel vagy forró teával hígítva.

Az alkalmazás időtartama:

A Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot öt napig ajánlott szedni. Ha a tünetek a készítmény folyamatos szedése mellett nem javulnak, keresse fel kezelőorvosát.

Ha az előírtnál több Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot vett be

Amennyiben túl sok Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot vett be, értesítse kezelőorvosát, aki az esetleges szükséges intézkedésekről dönteni tud.

Lehetséges, hogy egyes, a 4. pontban felsorolt mellékhatások felerősödhetnek.

Ha elfelejtette bevenni az Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Túlérzékenységi reakciókat (beleértve egy esetben anafilaxiás sokkot, és egy esetben Quincke-ödémát), valamint gyomor-rendellenességeket figyeltek meg kakukkfüvet tartalmazó gyógyszerekkel kapcsolatban. A gyakoriság nem ismert.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás sjelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell az Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldatot tárolni?

Legfeljebb 25 C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő "Felh.:" után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Használat után az üveget szorosan zárja le. A készítmény felbontás után 4 hétig használható fel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat

 • A készítmény hatóanyagai:

  5 ml (= 5,7 g) tartalma:

  0,77 g kerti és spanyol kakukkfű levél és virág (Thymus vulgaris L., vagy Thymus zygis L., herba) folyékony kivonat (1:2-2,5);

  kivonószer: 10% (m/m) ammónia-oldat: 85% (m/m) glicerin: 90% (m/m) etanol: víz (1:20:70:109)

  0,66 g orvosi zilíz gyökér (Althaea officinalis L., radix) folyékony kivonat (1:20), kivonószer: víz

 • Egyéb összetevők: Metil-parahidroxibenzoát, propil-parahidroxibenzoát, aszkorbinsav, szacharóz, málna-szirup (málnalé, szacharóz, metil-parahidroxibenzoát), tisztított víz.

Milyen a Bronchostop köhögés elleni belsőleges oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Vörösesbarna színű, málna és kakukkfű illatú és ízű viszkózus folyadék.

Pelyhes kicsapódások illetve lerakódások előfordulhatnak a csavaros kupak belső falán, ami nem befolyásolja a gyógyszer hatásosságát és minőségét.

150 ml oldat fehér, biztonsági záras, csavaros HDPE kupakkal lezárt, megfelelő kiöntést biztosító HDPE/LDPE betéttel ellátott (III. típusú) barna üvegbe töltve. Egy üveg és egy PP adagolókanál dobozban.

Címkék: Nyákoldó, Köptető, Hörghurut, Megfázás, Nátha

További gyógyszerek extractum althaea radix fluidum;extractum thymi hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Köhögéscsillapítók kategóriában