• Baneocin kenőcs

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BANEOCIN KENŐCS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Baneocin kenőcs kétféle antibiotikum kombinációja. Kizárólag külsőleg alkalmazható. Két, a kórokozókat helyileg igen hatékonyan elpusztító hatóanyagot - neomicint és bacitracint - tartalmaz. Ezek hatásmódja kölcsönösen kiegészíti egymást, ami erősíti a közös hatást, ezért a Baneocin kenőcs igen sokféle a bőrre és a bőrfüggelékekre terjedő, gócos, vagy kis kiterjedésű baktérium okozta fertőzés kezelésére használható eredményesen (széles hatásspektrum). Szakszerű alkalmazás esetén sem a neomicin, sem a bacitracin nem kerül be érdemleges mennyiségben a szervezetbe. Gyorsan és intenzíven fejti ki hatását a gyulladás helyén.

    Mindkét antibiotikum jól tolerálható, sebváladék, genny, vér, vagy szövettörmelék nem rontja a hatékonyságát. A Baneocin kenőcs a bőrön, a seben helyileg alkalmazandó.

    Amennyiben a fertőzés a Baneocin kenőcs alkalmazása ellenére láthatólag terjed, fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot, fokozódó gennygyülemet, gennycsorgást, hőemelkedést vagy lázat okoz, azonnal forduljon kezelőorvosához!

    A Baneocin kenőcs olyan a bőrre és a bőrfüggelékekre terjedő, gócos, vagy kis kiterjedésű fertőzésekben hatásos, amelyeket a neomicin és/vagy a bacitracin iránt érzékeny kórokozók idéznek elő és melyekbe a hatóanyagok kellő mértékben bejuthatnak. Ilyenek lehetnek:

    Gócos bakteriális fertőzések:

    szőrtüsző gyulladás (furunculus, carbunculus - sebészeti kezelés után), verejtékmirigy-gyulladás (hidradenitis), verejtékmirigy-tályog (periporitis), körömágygyulladás (paronychia).

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: bacitracin zinc;neomycin
    Baneocin kenőcs KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    Kis kiterjedésű bakteriális bőrfertőzések:

    ótvar (impetigo), fertőzött lábszár fekély (ulcus cruris), másodlagosan fertőződött ekcéma, felrepedezett bőr és a felszakadt bőr másodlagos fertőzései, plasztikai sebészet és bőrátültetés (megelőzésként és a kenőccsel átitatott kötések előállítására).

    Égett és forrázott sebek helyi antibiotikus védelmére.

    Nagy és kis sebészeti beavatkozások után:

    A Baneocin kenőcs adjuvánsként alkalmazható az utókezelés során.

    A Baneocin kenőccsel folytatott célzott helyi kezelés javasolható pl. külsőfül-gyulladás, műtét utáni sebek gyógyulásának elősegítésére.

    2. TUDNIVALÓK a BANEOCIN KENŐCS ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza a Baneocin kenőcsöt

    • ha allergiás (túlérzékeny) a bacitracinra és/vagy a neomicinre vagy a Baneocin kenőcs egyéb összetevőjére,
    • ha allergiás (túlérzékeny) bármely ún. aminoglikozid antibiotikumra (pl. gentamicinre),
    • nagy kiterjedésű bőrsérülések esetén, mivel a hatóanyagok a vérkeringésbe jutva a hallást és az egyensúlyozást károsíthatják,
    • szív- vagy veseelégtelenség következtében kialakult kiválasztási zavar, és belső fülben lévő halló, illetve egyensúlyszerv már fennálló károsodása esetén,
    • a dobhártya sérülése esetén a külső hallójáratban!

    A Baneocin kenőcs fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    • A vese-, vagy halláskárosodás kockázata máj- és/vagy veseműködési zavar esetén fokozott. Ezért a kezelés megkezdése előtt és annak során a vizelet és a vér ellenőrzése, továbbá hallásvizsgálat javasolt.
    •  Tartósan fennálló idült középfülgyulladás esetén csak kifejezett orvosi javaslatra szabad a Baneocin kenőcsöt a fülön, vagy a külső hallójáratban alkalmazni.
    • Amennyiben a Baneocin kenőcs hatóanyagaiból nagyobb mennyiség jut be a szervezetbe, akkor fennáll az izomgyengeség fellépésének, - illetve ennek előzetes fennállása (pl. myasthenia gravis vagy hasonló megbetegedés) esetén - az izomgyengeség fokozódásának lehetősége.
    • Az antibiotikumok hosszantartó alkalmazása kedvezhet az irántuk már ellenállóvá (rezisztenssé) váló kórokozók elszaporodásának.
    •  Hosszú időtartamú alkalmazás esetén figyelni kell, hogy a kezelt területen jelentkeznek-e gyulladásos tünetek (melegségérzet, kipirulás, duzzanat, fájdalom) vagy gombás fertőzés jelei. Ezekről, illetve bármi más szokatlan elváltozásról számoljon be az orvosának!
    •  A Baneocin kenőcs nem alkalmazható szoptató anyák emlőjén és az anya testének olyan
    • részén, melyről a kenőcs a gyermek bőrére, szájába, szemébe juthat.
    •  A napfény, illetve ultraibolya sugárzás hatására fellépő bőrreakciók lehetősége nem zárható ki, ezért a Baneocin kenőccsel végzett kezelés idején a kezelt területet a fénytől védeni, takarni kell..

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    •  Amennyiben a Baneocin kenőcs hatóanyagai kiterjedt nyílt bőrsérülésen alkalmazva bekerülnek a szervezetbe, akkor fokozhatják a más hatóanyagot (pl. cefalosporinok vagy aminoglikozid antibiotikumok) tartalmazó gyógyszerek vesekárosító hatását.
    • Vízhajtók - mint az etakrinsav vagy a furoszemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek - egyidejű szedése esetén a hallás-, illetve vesekárosító hatás felerősödhet.
    • A műtéti érzéstelenítéshez (anesztézia) használt gyógyszerek és Baneocin kenőcs együttes alkalmazása esetén fokozódhat a már fennálló izomgyengeség. Ezért, ha Baneocin kenőcsöt alkalmaz, akkor ezt az altatóorvosnak mondja meg műtét előtt.

    Terhesség és szoptatás

    Terhesség és szoptatás időszakában is fennáll a Baneocin kenőcs felszívódásának lehetősége. A készítmény csak azokban az esetekben - elsősorban kis kiterjedésű bőrfelületen néhány napig - alkalmazható, amikor a várható haszon meghaladja a lehetséges magzat, illetve újszülött károsító hatás kockázatát. Nem alkalmazható szoptató anyák emlőjén és az anya testének olyan részén, melyről a kenőcs a gyermek bőrére, szájába, szemébe juthat.

    Kapcsolódó cikkek

    Mi lehet ez?
    Ujjzsibbadás
    A köröm betegségei: Mire utalnak?
    Probiotikumok - A barátságos baktériumok
    Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?
    Oltási napló - Tesztelje tudását!

    Ha Ön terhes, vagy szoptat, feltétlenül tájékoztassa erről kezelőorvosát.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre nem ismert.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BANEOCIN KENŐCSÖT?

    A Baneocin kenőcsöt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A készítmény szokásos adagja:

    A Baneocin kenőcsöt mind gyermekeknél, mind felnőtteknél általában naponta 2-3 alkalommal külsőleg kell alkalmazni. A kenőcsöt az érintett bőrfelületre vékony rétegben kell felvinni és szükség esetén kötéssel lefedni.

    Még ép bőrfelület esetén is tilos a neomicin összetevő napi 1 g-os dózisának túllépése (amely körülbelül naponta 200 g kenőcsnek felel meg). Ilyen nagy adagot csak kivételesen indokolt esetben és legfeljebb 7 napig lehet adni. A kenőcs ismételt alkalmazásakor ezt a maximális adagot meg kell felezni.

    Ha az előírtnál több Baneocin kenőcsöt alkalmazott

    •  Ha az előírtnál több Baneocin kenőcsöt alkalmazott forduljon kezelőorvosához.
    •  Az ajánlottnál lényegesen magasabb adag alkalmazásakor, különösen rosszul gyógyuló fekélyek kezelése esetén a hatóanyagoknak a vérkeringésbe való esetleges bejutása miatt vesekárosodás (tünetei: étvágytalanság, fokozott szomjúság, a vizelet mennyiségének csökkenése, vérnyomok a vizeletben), vagy halláskárosodás (tünetei: halláskiesés a magas hangok területén, fülcsengés, fülzúgás, nyomásérzés a fülben) alakulhat ki.

    Ha elfelejtette alkalmazni a Baneocin kenőcsöt

    Folytassa a kezelést az előírás szerinti következő időpontban.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Baneocin kenőcs is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Külsőleg - bőrön, és sebfelszínen - alkalmazva általában jól tűrik a Baneocin kenőcsöt.

    Krónikusan beteg bőrrészeken történő tartós alkalmazás esetén alkalmanként túlérzékenységi (allergiás) reakciók jelentkezhetnek. Ezek a bőr kipirulásával, duzzanatával vagy kiszáradásával és pikkelyező hámlásával járó bőrkiütés, illetve viszketés képében jelennek meg a kenőccsel kezelt területen. Bizonyos körülmények között az allergia a gyógyulás elmaradását is okozhatja. Ezért az ilyen kiütés első felléptekor szóljon az orvosának, aki majd eldönti, hogy tovább használja-e a készítményt.

    Ez a neomicin allergia ritkább, mint ahogyan többnyire feltételezik. Ha megállapították az allergiát, akkor ezt közölje orvosával, mielőtt más aminoglikozid antibiotikumot alkalmazna.

    Kiterjedt bőrsérülés területén történő tartós alkalmazáskor a szervezetbe bejutó hatóanyagok következtében mellékhatások - így egyensúlyzavar, hallásromlás, vesekárosodás és izomgyengeség - léphetnek fel.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A BANEOCIN KENŐCSÖT TÁROLNI?

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

    A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Baneocin kenőcsöt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Baneocin kenőcs

    •  A készítmény hatóanyagai: 3,86 mg bacitracin-cink és 7,87 mg neomicin-szulfát 1 g kenőcsben.
    •  Egyéb összetevők: gyapjúviasz, fehér lágy paraffin.

    Milyen a Baneocin kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A Baneocin kenőcs külleme: sárga színű, gyengén jellegzetes szagú homogén kenőcs.

    Csomagolás: 20 g kenőcs műanyag csavarmentespolietilén csavaros kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve. Egy tubus egy dobozban.


    További gyógyszerek bacitracin zinc;neom... hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában