• AVATAC 250 mg filmtabletta (5x) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AVATAC FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Az Avatac filmtabletta hatóanyaga a levofloxacin, amely az antibiotikumok gyógyszercsoportjába tartozik. A levofloxacin egy fluorokinolon típusú antibiotikum, melyet levofloxacinra érzékeny baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazható.

    Az Avatac filmtabletta alkalmazható pl. súlyos arcüreggyulladás esetén, mellkasi fertőzések kezelésére olyan betegek esetében, akiknek már hosszú ideje fennálló légzési panaszaik vannak, tüdőgyulladás kezelésére, húgyúti fertőzések esetén, a vesemedence-gyulladást is beleértve,

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Meditop
    Hatóanyag: levofloxacin
    Normatív TB támogatás: 25%
    Közgyógyellátásra adható: igen
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

    dülmirigy (prosztata) gyulladás, bőr- és lágyrész fertőzések esetén.

    2. TUDNIVALÓK AZ AVATAC FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje az Avatac-ot:

    •  ha allergiás (túlérzékeny) a levofloxacinra, valamely más úgynevezett kinolon típusú antibiotikumra vagy az Avatac egyéb összetevőjére.
    •  ha epilepsziában szenved, mert megnő annak a kockázata, hogy görcsrohama alakulhat ki;
    •  ha bármikor is ínbántalma (például íngyulladása) volt a fluorokinolonok osztályába tartozó antibiotikummal történt kezelés kapcsán, mert fennáll annak a veszélye, hogy az Avatac alkalmazása során is kialakulhatnak hasonló elváltozások, tünetek, az ínszakadást is beleértve;
    •  ha terhes vagy teherbe szeretne esni;
    •  ha szoptat, mert az Avatac árthat a szoptatott csecsemőnek.
    •  Az Avatac csak felnőttek kezelésére szolgál, és nem szabad gyermekeknek vagy növésben lévő fiataloknak (18 év alatt) adni, mivel károsíthatja a növekedő csontok porcos állományát.

    Az Avatac filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

    •  Tájékoztassa kezelőorvosát korábbi betegségeiről, hogy megfelelő tanácsot tudjon adni Önnek. Ha pl. korábban agyi károsodást (például szélütést vagy súlyos agysérülést) szenvedett, fokozódhat a görcsrohamok előfordulása. (Ha epilepsziás, akkor nem kaphat Avatac filmtablettát).
    •  Ne tartózkodjék a szükségesnél hosszabb ideig erős napsütésben, és ne kvarcoljon, illetve ne menjen szoláriumba, amíg Avatac kezelést kap, mert egyes betegek érzékenyebbé válnak a napfény hatása iránt, amíg Avatac kezelésben részesülnek (napozás utáni leégésre emlékeztető reakciók jelentkezhetnek).
    •  Vesekárosodásról vagy görcsrohamra való hajlamról az orvost tájékoztatni kell a kezelés megkezdése előtt.
    •  Ritkán az Avatac ínfájdalmat és íngyulladást okoz, különösen az idős, illetve a kortikoszteroidokat (kortizont és hasonló gyógyszereket) szedő betegeknél. Ez leggyakrabban az Achilles-inat érinti, és ínszakadáshoz vezethet. Ez a nemkívánatos hatás a kezelés megkezdését követő 48 órán belül jelentkezhet, akár mindkét oldalon. Ha bármilyen ín-panasza van az Avatac szedése közben vagy röviddel az után, haladéktalanul forduljon orvoshoz, és helyezze nyugalomba az érintett végtagot, hogy elkerülje az ín károsodását. Szükség lehet a kezelés abbahagyására (lásd még: "Ne szedje az Avatac-ot" című részt).
    •  Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha súlyos, tartós és/vagy véres hasmenése van az Avatac kezelés alatt vagy után. Ez súlyos bélgyulladást jelezhet (álhártyás vastagbélgyulladást - úgynevezett pszeudomembranozus kolitiszt), ami antibiotikumokkal végzett kezelés után fordulhat elő, és az Avatac elhagyását, valamint célzott kezelés megkezdését teheti szükségessé.
    •  Azoknál a betegeknél, akik bizonyos glukóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6-PD) enzim-rendellenességben szenvednek (amely egy ritka, örökletes megbetegedés), nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a vörösvértestek pusztulása (hemolízis), amikor kinolon típusú baktériumellenes gyógyszerekkel kezelik őket, ezért az ilyen betegek esetében fokozottabb ellenőrzés mellett kell alkalmazni a levofloxacint.
    •  Fokozott óvatossággal alkalmazhatók a fluorokinolonok, így a levofloxacin is, azoknál a veszélyeztetett betegeknél, akikre jellemzők a szív ingerületvezetési zavarait elősegítő kockázati tényezők, mint:
    •  idős kor
    •  elektrolit zavar (pl. alacsony kálium- és magnézium szint)
    •  veleszületett ingerületvezetési zavar (úgynevezett megnyúlt QT-intervallum tünetcsoport)
    •  szívbetegségek (pl. szívelégtelenség, szívizom infarktus, lassú szívverés)
    •  egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek, bizonyos szívritmuszavar szabályozására szolgáló gyógyszerek, egyes idegrendszerre ható szerek, mint pl. az úgynevezett triciklikus antidepresszánsok és bizonyos antibiotikumok (makrolidok).

    Cukorbetegségben szenvedő betegek esetén, mivel különösen más szájon át szedett vércukorszint csökkentő gyógyszerekkel vagy inzulinnal együtt alkalmazva, alacsony vércukorszint (hipoglikémia) alakulhat ki. Amennyiben Ön cukorbeteg, kérjük, az Avatac kezelés ideje alatt gyakrabban ellenőrizze vércukorszintjét.

    Fluorokinolon típusú antibiotikumokat (pl. levofloxacint) szedő betegeknél úgynevezett perifériás idegbántalomról is beszámoltak, amelynek a megjelenése gyors lehet. A perifériás idegbántalom az érző vagy mozgató idegek betegségét jelenti, legfőbb tünetei a rendszerint kezeken vagy a lábakon jelentkező érzéketlenség, érzészavar, bizsergés, égő érzés, és/vagy gyengeség.

    Amennyiben ezeket a tüneteket észleli, a levofloxacin szedését azonnal abba kell hagynia.

    Levofloxacin kezelés esetén a májszövet elhalása (nekrózis), illetve életet veszélyeztető májelégtelenség jelentkezhet. Meg kell szakítani a kezelést, és fel kell keresni a kezelőorvost, ha májrendellenességre utaló jelek vagy tünetek jelentkeznek, mint pl. étvágytalanság, sárgaság, sötét vizelet, bőrviszketés, feszes has.

    A kezeés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    •  Az Avatac és vaskészítmények, magnézium- és alumínium-tartalmú savlekötő szerek, valamint szukralfát egyidejű alkalmazása esetén az Avatac hatásossága csökkenhet (lásd még 3. pont "Hogyan kell szedni az Avatac filmtablettát").
    •  Az Avatac alkalmazása a K-vitamin antagonistákat (alvadásgátlókat), pl. warfarint szedő betegeknél a vérzések növekedését okozza.
    •  Nagyobb a görcsroham kialakulásának a kockázata fenbufén vagy más reumás fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, vagy teofillin (asztma elleni szer) és Avatac együttes szedése esetén.
    •  A probenecid (köszvény elleni gyógyszer) és a cimetidin (savcsökkentő szer) csökkentik az Avatac szervezetből történő kiürülését, bár a szokásos adagok esetén ez nem valószínű.
    •  Az Avatac megnyújthatja, illetve fokozhatja a ciklosporin (szervtranszplantációban alkalmazott szer) hatását.
    •  Bizonyos szívgyógyszerek, egyes idegrendszerre ható szerek és bizonyos antibiotikum típusok egyidejű alkalmazása esetén fokozott óvatosság szükséges. (lásd a 2. pont alatt "Az Avatac fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" részt.)

    Az Avatac filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal


    További gyógyszerek levofloxacin hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában

    Új keresés