AMAROSA 3 mg/0,02 mg filmtabletta adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer az Amarosa filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Amarosa filmtabletta fogamzásgátló tabletta, és a terhesség megelőzésére szolgál.

Mindegyik tabletta kétféle női nemi hormont tartalmaz kis mennyiségben, nevezetesen a drospirenont és az etinilösztradiolt. A kétféle hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettákat „kombinált” fogamzásgátló tablettáknak hívják.

2. Tudnivalók az Amarosa filmtabletta alkalmazása előtt

Általános megjegyzések

Az Amarosa filmtabletta alkalmazásának megkezdése előtt olvassa el a 2. pontban található, vérrögökkel kapcsolatos információt. Különösen fontos elolvasnia a vérrögök képződésre utaló tüneteket (lásd 2. pont, „Vérrögök”).

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt.

Hatóanyag: drospirenone
ethinylestradiol

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Az Amarosa filmtabletta szedése előtt kezelőorvosa a személyes kórelőzményére és közeli rokonai betegségére vonatkozó kérdéseket fog feltenni. A kezelőorvos megméri a vérnyomását, és személyes állapotától függően további vizsgálatokat is végezhet.

Ebben a tájékoztatóban leírunk néhány olyan esetet, amikor abba kell hagyni az Amarosa filmtabletta szedését, vagy amikor csökkenhet az Amarosa filmtabletta megbízhatósága. Ezekben az esetekben tartózkodni kell a nemi élettől, vagy más, kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (például óvszer vagy egyéb barrier-elvű módszer).Ne alkalmazza a naptármódszert vagy az ébredési testhőmérséklet mérését. Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mivel az Amarosa filmtabletta módosítja a testhőmérsékletet, illetve a méhnyaknyák összetételének ciklusos változásait.

A többi szájon át szedhető fogamzásgátlóhoz hasonlóan az Amarosa filmtabletta sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS), és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben.

Ne alkalmazza az Amarosa filmtablettát

Nem szabad szednie az Amarosa filmtablettát, ha az alább felsorolt állapotok valamelyike fennáll Önnél. Tájékoztassa a kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll Önnél. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy melyik születésszabályozó módszer lenne megfelelőbb az Ön számára.

 • ha Önnek vérrög van (vagy valaha volt) a lábszárának (mélyvénás trombózis, MVT), tüdejének (tüdőembólia, TE) vagy más szervének vérerében; 
 • ha tudomása van arról, hogy véralvadási zavarban szenved – például protein C hiány, protein S hiány, antithrombin III hiány, Faktor V Leiden mutáció vagy antifoszfolipid antitestek;
 • ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd a „Vérrögök” pontot);
 • ha valaha volt szívrohama vagy agyvérzése (sztrók);
 • ha Önnek angina pektorisza (ez egy olyan állapot, ami súlyos mellkasi fájdalommal jár, és a szívroham első jele lehet) vagy az agyi véráramlás átmeneti zavara (TIA – tranziens iszkémiás attak) áll fenn (vagy valaha fennállt);
 • ha az alábbi betegségek bármelyikében szenved, amelyek fokozhatják az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát:
 • súlyos cukorbetegség, amely érkárosodással jár
 • nagyon magas vérnyomás
 • nagyon magas vérzsír szint (koleszterin vagy triglicerid)
 • hiperhomociszteinémia néven ismert állapot
 • ha Önnek „aurával járó migrén” típusú migrénje van (vagy valaha volt);
 • ha májproblémái vannak vagy voltak korábban és a májfunkciós értékei még nem normalizálódtak;
 • ha a veséi nem működnek megfelelően (veseelégtelenség));
 • ha májdaganata van (vagy valaha volt);
 • ha emlődaganata vagy a nemi szerveket érintő daganata van (vagy valaha volt), vagy ennek gyanúja áll fenn Önnél;
 • ha olyan hüvelyi vérzése van, amelynek az okát (még) nem tisztázták;
 • ha allergiás a drospirenonra vagy az etinilösztradiolra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ez viszketést, bőrkiütést vagy vizenyős duzzanatot okozhat;
 • az Amarosa filmtabletta szójaolajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.

Ne szedje az Amarosa filmtablettát, ha hepatitisz C-fertőzése van, és olyan gyógyszereket szed, amelyek ombitaszvir/paritaprevir/ritonavirt és dazabuvirt tartalmaznak (lásd még az „Egyéb gyógyszerek és az Amarosa filmtabletta” című részt)

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek drospirenone;ethinylestradiol hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség