ALVASTRAN 160 mg filmtabletta (28x) adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ALVASTRAN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Alvastran a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit angiotenzin-II receptor antagonistának neveznek, és a magas vérnyomás csökkentésére szolgál. Az angiotenzin-II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. Az Alvastran az angiotenzin-II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek és a vérnyomás csökken.

Az Alvastran 80 mg és 160 mg filmtabletta három különböző betegség esetén alkalmazható:

 • a magas vérnyomás kezelésére felnőttek és 6-tól 18 éves korú gyermekek és serdülők esetén. A magas vérnyomás növeli a szívre és a verőerekre jutó terhelést. Kezelés nélkül károsíthatja az agy, a szív és a vesék ereit, és szélütést, szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívrohamok kockázatát. A vérnyomás normális szintre történő csökkentése csökkenti ezen betegségek kialakulásának a kockázatát.
 • a nemrégiben szívrohamon (miokardiális infarktuson) átesett felnőtt betegek kezelésére. Itt a "nemrégiben" 12 órától 10 napig terjedő időszakot jelent.
 • a szívelégtelenség kezelésére felnőtt betegek esetén. Az Alvastran abban az esetben használható, amikor az angiotenzin konvertáló enzim gátlóknak (ACE-gátlók) nevezett gyógyszercsoport (a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazható, vagy az ACE-gátlókhoz hozzáadva használható, amikor a béta-blokkolók (szintén a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazhatók.

A szívelégtelenség nehézlégzéssel, a folyadék visszatartása miatt lábdagadással jár. A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szívizomzat nem képes kellő erővel kipumpálni a vért, hogy a szervezetet a kellő mennyiségű vérrel ellássa.

2. TUDNIVALÓK AZ ALVASTRAN SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Alvastran-t:

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Zentiva k.s.

Hatóanyag: valsartan

Normatív TB támogatás: fix

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
 • ha allergiás (túlérzékeny) a valzartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
 • ha súlyos májbetegségben szenved.
 • ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni az Alvastran szedését - lásd a terhességről szóló részt).

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, ne szedje az Alvastran-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Alvastran szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

 • ha májbetegségben szenved.
 • ha súlyos vesebetegségben szenved vagy dialízis alatt áll.
 • ha veseartéria szűkületben szenved.
 • ha nemrégiben veseátültetésen esett át (új vesét kapott).
 • ha szívroham után van vagy szívelégtelenség miatt kezelik, a kezelőorvos ellenőrizheti a veseműködését.
 • ha szívrohamtól vagy szívelégtelenségtől eltérő súlyos szívbetegségben szenved.
 • ha a vér káliumtartalmának emelkedését okozó gyógyszereket szed. Ezek közé tartoznak a káliumpótló készítmények vagy káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, valamint a heparin. Szükséges lehet a vér káliumtartalmának rendszeres időközönként való ellenőrzése is.
 • ha Ön 18 évesnél fiatalabb, és az Alvastran-t a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert gátló egyéb gyógyszerekkel együtt szedi (olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a vérnyomást), lehet, hogy kezelőorvosa rendszeres időközönként ellenőrzi veseműködését és vérében a kálium szintjét.
 • ha aldoszteronizmusban szenved. E betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteront termelnek. Ha ez érvényes Önre, az Alvastran alkalmazása nem ajánlott.
 • ha hasmenés, hányás vagy nagy dózisban szedett vízhajtók (diuretikumok) miatt sok folyadékot veszített (dehidratálódott).

Tájékoztatnia kell a kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). Az Alvastran nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot (lásd a terhességről szóló részt).

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, tájékoztassa kezelőorvosát az Alvastran szedése előtt.

Egyéb gyógyszerek és az Alvastran

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek valsartan hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség