AERIUS szirup

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AERIUS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Aerius szirup allergia elleni gyógyszer, mely nem okoz álmosságot. Az allergiás reakciók és tünetek enyhítésére szolgál.

Az Aerius szirup csillapítja az allergiás nátha (az orrjáratok allergia, pl. szénanátha vagy poratka- allergia okozta gyulladásának) tüneteit. Ezek közé a tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás és orrviszketés, a szájpad és a szem viszketése, a kötőhártya vérbősége és könnyezés.

Az Aerius szirup a csalánkiütés (allergia okozta bőrelváltozás) tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Ilyen tünetek pl. a viszketés és a bőrkiütés.

A tünetek enyhítése egy teljes napon keresztül érvényesül, ezért segíti a normális napi tevékenységet és az alvást.

AERIUS szirup GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Merck Sharp & Dohme
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 0,5 mg/ml (150 ml, adagoló kanállal)
Terhesek is szedhetik?
nem

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ AERIUS SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Aeriust: ha allergiás (túlérzékeny) a dezloratadinra, loratadinra vagy az Aerius egyéb összetevőjére, főleg az E110 színező segédanyagra.

Az Aerius szirup 1-ll éves korú gyermekek, serdülők (12 évesek vagy idősebbek) felnőttek - beleérve az időseket is - számára javasolt.

Az Aerius fokozott elővigyázatossággal alkalmazható: ha Önnek beszűkült a veseműködése. Amennyiben ez vonatkozik Önre, vagy nem biztos benne, beszéljen orvosával, mielőtt bevenné az Aeriust.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Nem észleltek kölcsönhatásokat az Aerius és más gyógyszerek között.

Aerius egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Aerius bevehető étkezés közben vagy étkezések közötti időben.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A terhesség és szoptatás ideje alatt az Aerius alkalmazása nem javasolt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

Az Aerius a javasolt adagolásban alkalmazva nem valószínű, hogy álmosságot okoz vagy csökkenti az éberséget. Mindazonáltal néhányan álmosságot tapasztaltak, ami hatással lehet a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre.

Fontos információk az Aerius egyes összetevőiről

Ne vegyen be Aerius szirupot, ha allergiás az E110-es színező anyagra.

Az Aerius szirup szacharózt és szorbitot is tartalmaz. Ha orvosa említette önnek, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa orvosát, mielőtt ezt a gyógyszert elkezdi szedni.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ AERIUST?

Gyermekek, 1-5 éves korig: 2,5 ml (1/2 adagoló kanál) szirup naponta. Gyermekek, 6-11 éves korig: 5 ml (1 adagoló kanál) szirup naponta.

Felnőttek és serdülőkorúak (12 éves vagy idősebb betegek): 10 ml (2 adagoló kanál) szirup naponta.

Adagoló szájfecskendővel ellátott szirupos üveg esetében Ön ennek alkalmazásával veheti be a megfelelő mennyiségű szirupot.

A szirup lenyelése után egy kevés vizet kell inni. A készítmény étkezés közben vagy étkezések közötti időben egyaránt bevehető.

Az allergiás nátha kezelésének időtartamát illetően orvosa meg fogja állapítani, hogy milyen típusú allergiás náthában szenved, és meg fogja határozni, hogy milyen hosszú ideig kell szednie az Aerius szirupot.

Amennyiben allergiás náthája időszakosan jelentkezik (a tünetek hetente 4 vagy több napig és több mint 4 hétig vannak jelen), orvosa olyan adagolási rendet fog javasolni, amely az Ön betegsége kórtörténetének értékelésétől függ.

Amennyiben allergiás náthája állandó jellegű (a tünetek hetente 4 vagy több napig és több mint 4 hétig vannak jelen), orvosa hosszabb távú kezelést javasolhat Önnek.

Csalánkiütés esetén a kezelés időtartama betegenként változhat, ezért orvosa utasításait kell követnie.

Ha az előírtnál több Aeriust vett be

Csak annyi Aerius szirupot vegyen be, amennyit orvosa felírt Önnek. A véletlen túladagolás valószí- nűleg nem jár súlyos következményekkel, ennek ellenére, ha Ön több Aerius szirupot vett be, mint azt orvosa felírta, forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez.

Ha elfelejtette bevenni az Aeriust

Ha elfelejtette időben bevenni az adagját, pótolja minél előbb, majd az eredeti adagolási rend szerint folytassa a készítmény szedését. Ne vegyen be dupla adagot az egyes elfelejtett adagok pótlására.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Aerius is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A gyermekek és felnőttek többségénél az észlelt mellékhatások a a placebo oldathoz vagy tablettához hasonlóak voltak, azonban 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél gyakori mellékhatás volt a hasmenés, láz és álmatlanság, míg felnőtteknél fáradtságot, szájszárazságot és fejfájást gyakrabban észleltek, mint a placebo tabletta esetében.

Az Aerius forgalmazása óta nagyon ritkán súlyos allergiás reakciókat (légzési nehézség, zihálás, viszketés, csalánkiütés és duzzanat), valamint bőrkiütést jelentettek. Szívdobogásérzést, gyors szívverést, gyomorfájdalmat, hányingert (émelygést), hányást, gyomorpanaszt, hasmenést, szédülést, álmosságot, álmatlanságot, izomfájdalmat, hallucinációkat, görcsöket, fokozott mozgással járó nyugtalanságot, májgyulladást és rendellenes májfunkciós vizsgálati eredményeket szintén jelentettek nagyon ritkán.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL AZ AERIUST TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.

Az üvegen feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Aeriust. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ha bármilyen változást észlel a szirupon, közölje azt a gyógyszerésszel.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Aerius

A készítmény hatóanyaga 0,5 mg/ml dezloratadin

A szirup egyéb összetevői: propilénglikol, szorbit, vízmentes citromsav, nátrium-citrát, nátrium-benzoát, dinátrium-edetát, tisztított víz, szacharóz, természetes és mesterséges ízesítő (rágógumi), narancs színezék E110.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Aerius szirup 30, 50, 60, 100, 120, 150, 225 és 300 ml mennyiségben, biztonsági zárókupakkal ellátott üvegbe töltve kerül forgalomba. A készítményhez 2,5 ml és 5 ml térfogatjelzéssel ellátott adagoló kanál vagy adagoló szájfecskendő tartozik.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában