ACTOS 30 mg tabletta (28x) adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ACTOS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Actos pioglitazont tartalmaz. Ez egy vércukorszint-csökkentő gyógyszer (antidiabetikum), amelyet a 2-es típusú (nem inzulinfüggő) cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kezelésére alkalmaznak. A cukorbetegségnek ez a típusa rendszerint felnőttkorban alakul ki.

Az Actos a 2-es típusú cukorbetegségben azáltal segít a vércukorszint kontrollálásában, hogy elősegíti a szervezet által termelt inzulin hatékonyabb hasznosítását.

Az Actos alkalmazható önmagában vagy metforminnal és/vagy szulfonilureával kombinálva, melyek szintén szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszerek.

Az Actos inzulinnal együttesen is alkalmazható.

2. TUDNIVALÓK AZ ACTOS SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Actos-t

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Takeda Global Research and Development Centre (Europe)

Hatóanyag: pioglitazon

Normatív TB támogatás: 0%

Kiadhatóság: nincs adat

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
  • ha túlérzékeny (allergiás) a pioglitazonra vagy az Actos bármely más összetevőjére.
  • ha szívelégtelenségben szenved vagy korábban volt már szívelégtelensége.
  • ha májbetegsége van.
  • ha volt már diabéteszes ketoacidózisa (a cukorbetegség egyik szövődménye, ami gyors fogyást és hányingert vagy hányást okoz).

Az Actos fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, tájékoztassa orvosát

  • ha a szervezete visszatartja a vizet (folyadékretenció) vagy szívelégtelensége van, különösen ha 75 évesnél idősebb.
  • ha egy speciális, cukorbetegség okozta szembetegsége, ún. makula ödémája van (szemfenéki duzzanat).
  • ha ciszták vannak a petefészkén (policisztás ovárium szindróma). Ez esetben fokozódhat a teherbeesés valószínűsége, mivel ha Actos-t szed, újból peteérés következhet be. Ha ez vonatkozik Önre, használjon megfelelő fogamzásgátló módszert a nemkívánt terjesség elkerülésére.
  • ha máj- vagy szívpanaszai vannak. Mielőtt elkezdi szedni az Actos-t, vérmintát fognak venni Öntől, hogy ellenőrizzék a májműködését. A vizsgálatot időközönként megismételhetik.

Néhány esetben, ha régóta fennállt a 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegség, vagy korábbi szélütés esetén, Actos- és inzulin-kezelés mellett szívelégtelenség alakult ki. Mielőbb értesítse orvosát, ha a szívelégtelenség tüneteit észleli, mint pl. a szokatlan nehézlégzés vagy gyors súlygyarapodás vagy helyi duzzanat (ödéma).

Ha az Actos-t a cukorbetegség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerekkel együtt szedi valószínűbb, hogy vércukorszintje a normális szint alá csökken (hipoglikémia).

A vörösvértestek számának csökkenését is tapasztalhatja (vérszegénység). Csonttörés Pioglitazont szedő nőknél nagyobb számú csonttörést észleltek (férfiaknál nem). Kezelőorvosa figyelembe veszi majd ezt a cukorbetegsége kezelésekor.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek pioglitazon hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség