Fejtetű miatt ne maradjon otthon a gyerek

Szerző: MTI

Nem feltétlenül szükséges fejtű felbukkanása miatt otthon tartani a gyerekeket. A megközelítés, miszerint az utolsó serke eltűnéséig otthon a gyerek helye,nem hasznos sem az érintettek, sem az osztálytársaik szempontjából - állapítja meg az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia friss jelentése.

A Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában hétfőn közzétett jelentés azt javasolja, hogy nagyobb mértékben vonják be a gyerekorvosokat a tetvesség kezelésébe, mert a szülők nem mindig ismerik a legjobb módszereket, és azt is nehezen döntik el, hogy mikor van valóban szükség kezelésre.

A hajtetvesség az amerikai szövetségi egészségügyi adatok szerint mintegy 12 millió gyereket érinthet minden évben az Egyesült Államokban, kezelésére évente akár 1 milliárd dollárt (220 milliárd forint) is elkölthetnek. Bár a hajtetű nem terjeszt fertőzéseket, viszketést keltő hatása közismert.

Tetvesség
A fejtetvesség (Pediculosis capitis) kórokozója a Pediculus capitis, egy körülbelül 3-4 mm-es vérszívó rovar. Főleg gyermekközösségekben, idősek otthonában és elhanyagolt körülmények között élőkön okoz - néha járványszerűen - fertőzést.
Tetvesség: ruhatetű, lapostetű, fejtetű

A felnőtt tetű mérete nagyjából a szezámmagéval egyezik meg, ám sokszor nehéz észrevenni, mert igen gyorsan tudnak mozogni a hajas fejbőrön. Könnyebb megtalálni a serkéket, a tetű petéit, melyek leginkább a hajkorpára hasonlítanak, de azzal ellentétben a hajszál tövére tapadnak.

A mostani jelentés - amely 2002 óta az első frissítése az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia (AAP) fejtetvesség kezelésére vonatkozó irányelveinek - hangsúlyozza, hogy a korábbi megközelítés, miszerint az utolsó serke eltűnéséig otthon kellene tartani a gyerekeket, nem hasznos sem az érintettek, sem az osztálytársaik szempontjából, ezért "fel kellene hagyni vele".

"Orvosilag nincs értelme, mert a serkék valóban a gyerekek hajszálára tapadnak. Úgy vélem, csak a hisztériát növeli, és feleslegesen mulasztanak a gyerekek az iskolából" - mutatott rá Barbara Frankowski a Vermonti Egyetem gyerekgyógyász professzora, a jelentés társszerzője.

A szerzők álláspontja szerint az, hogy néhány serke van a gyerek hajában, nem feltétlenül jelent teljes fertőzöttséget, ráadásul az egész osztályok vagy iskolák átvizsgálása hajtetű után sem bizonyult hatékony módszernek. Ehelyett a szülők vagy az iskolai védőnők akkor ellenőrizhetnék a gyerekeket, amikor a fejtetvek nagyobb kockázatának vannak kitéve, például azokat, akik vakarják a fejüket. A szülők időnként extrém intézkedésekbe fognak, amikor gyerekük hajtetves lesz, ám a "herkulesi" erőfeszítések nem szükségesek - tették hozzá a szerzők.

A tetvek elpusztulnak a túl meleg vagy túl hideg környezetben, ezért az ágynemű forró vizes mosása, vagy a plüssállatok néhány hétre való elzárása elegendő lehet ahhoz, hogy a tetvektől és petéiktől megszabaduljanak - szól a szerzők tanácsa. A gyerekek fejbőrének szerekkel való kezelését csak abban az esetben ajánlja a jelentés, ha fertőzöttségük valóban igazolódott. A legjobb kezelési módról az iskolai védőnők adhatnak felvilágosítást a szülőknek, de szükség esetén a gyerekorvost is be kell vonni.

Frankowski arra bíztatja a szülőket, hogy maradjanak olyan nyugodtak, amennyire csak képesek, hiszen nem a gyerekük testében van a parazita, hanem a hajában, és őrizzék meg humorérzéküket is, miközben a gyerek fejére koncentrálnak.

Ezt olvasta már? Tetves a gyermekem! Mit tegyek?

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Mi az a családterápia, és hogyan...

A családterápia módot és lehetőséget kínál a családoknak az egészséges, működő család kialakítására vagy fenntartására. A családterápia...

Tetves a gyermekem, mit tegyek?

A gyermekközösségekben gyakrabban találkozhatunk egy kellemetlen élősködő által okozott problémával, a fejtetvességgel. Fejtetű előfordulhat már...

Fejtetű és a fejtetvesség elleni...

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ közösen hívja fel a szülők figyelmét arra, hogy célzott...

A tetvesség

Milyen tetvek lehetnek az ember parazitái? Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogyan lehet elejét venni a fertőzésnek?

Fejtetű - minden tízedik ember...

Az egyre modernebb higiéniás körülmények ellenére, minden tízedik ember találkozik a fejtetvek okozta kellemetlenséggel életében legalább egyszer...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.