Szalmonella téma

A mikrohullámú sütők nyári veszélye

MTI

Kedveznek a nyári melegben a baktériumok kialakulásának a mikrohullámú sütők. Különösen a szárnyasokból készült ételekkel legyünk körültekintőek.

Nyári veszélyek - Félig sült ételek

Medizóna

Akár rémálommá is válhat egy kellemes, nyáresti piknik, ha a nem kellően átsütött hússal, vagy éppen a nem megfelelően elmosogatott evőeszközzel, olyan baktériumok kerülnek a szervezetbe, amik – a kellemetlen tüneteken túl – komoly bajt is okozhatnak. A nyár az ételmérgezések időszaka is. Szakértővel beszélgettünk.

Súlyos fertőzést okozhat a mosatlan saláta

MTI

Az Egyesült Államok élelmiszer-áruházaiban sokféle zöldség, gyümölcs található "előmosott", sőt "háromszor mosott" feliratú csomagolásban, de gondos vizsgálattal még az ilyen termékekben is kimutatható sokféle baktérium.

A szalmonella baktérium elpusztítja a daganatos sejteket

MTI

Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövőben a rákterápiát: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz, hogy elpusztítsák azt.

Egy dolgozótól indulhatott ki a szalmonellajárvány

Független Hírügynökség

Szalmonellát mutattak ki a vizsgálatok az egyik dolgozónál abban az üzemben, ahol a dunántúli járványt feltehetően kirobbantó túrót készítették. Nem kizárt tehát, hogy ettől a dolgozótól indult ki a fertőzés - ez azonban csak akkor válik biztossá, ha a megbetegedésnek ugyanazt a fajtáját mutatják ki a szervezetéből, mint az bajt okozó élelmiszerből.

Több mint ezer salmonella-fertőzött

Független Hírügynökség

Már több mint ezren fertőződtek meg az Egyesült Államokban dúló salmonella-járványban - közölte csütörtökön az AFP francia hírügynökség. Április eleje óta már 41 amerikai államban bukkant fel a betegség. Az amerikai szakemberek szerint a kórt nyers paradicsom és más nyers zöldségek terjesztik.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni szalmonellafertőzéssel?

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea

Tisztelt Doktor! Szalmonellával kapcsolatos kérdeseim lennének. Családi találkozó után bátyám és feleségénél, valamint 1 éves kisfiúknál szalmonella fertőzést állapítottak meg. Szüleim esetében főleg hasmenés, fejfájás, izületi gyulladás, láz, alusz

Szalmonella elleni gyógyszerek

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea

a kislányom szalmonella fertőzést kapott és most zöld szinü a széklte de nem már nem nyálkás kap espumisant meg lactiv babyt és smecta és még ciprofloxacin gyogyszert! ezekkel a gyogyszerekkel hamar meggyogyul? mikor öli ki belölle a fertőzést? ba

Szalmonella kisgyermeknél

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr, Kisfiamnál kb. 2, 5 hónapja kezdődtek a panaszok, napi több (kb. 4) székletürítés, mely gyakran volt zöldes, híg, és a szaga is más volt, olyan erjedtebb. Végeztek széklettenyésztést, a gyerekorvos addig is, míg megj

Szalmonella esetén széntabletta?

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea

Tisztelt doktornő/úr Szalmonella fertőzés esetén szabad-e szén tablettát szedni, vagy az a hasznos ha folyamatosan ürül a béltartalom? Az orvosom bélben oldódó Normixot írt fel. Sokat megy a hasam sok víz is ürül. Egyébként szabad ennem szilárda