Olivaolaj téma
Mit kell tudni az olívaolajról?
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.
Miért hasznos a mediterrán diéta?
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26 ezer görög ember életmódján keresztül vizsgálták, mennyire hasznos a mediterrán diéta.
Olíva a konyhában
Több mint TestŐr
A szőlő mellett az olajfa volt az emberek által termesztett első kultúrnövények egyike. Az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból, többféle minőségű olajat készítenek. A legértékesebb a hidegen préselt kizárólag mechanikus úton előállított extra szűz olívaolaj. Az olívaolaj rengeteg zsírsavat és fontos vitamint tartalmaz, vagyis egy nagyon hasznos termék az egészségünkre nézve. Az olívaolaj megóvja a sejteket a rákos megbetegedéstől, javítja a vastagbél állapotát és megszünteti a székrekedést. Tisztítja a májat, javítja az immunrendszert, óvja a szívet, csökkenti a gyulladásokat, szabályozza a vércukorszintet, egészségesen tartja az agyat. Emellett a hajat, a körmöt és a bőrt is széppé varázsolja.
A hosszú élet titka!
Több mint TestŐr
Sokan kutatják, vizsgálják azoknak az embereknek az életkörülményeit, táplálékát, akik matuzsálemi kort érnek meg. Megállapították, hogy ezek az emberek rendszeresen mozognak, sok zöldséget esznek és sok extra szűz olívaolajat fogyasztanak.
Olajos magvak és mediterrán étrend - a legjobb választás
WEBBeteg
Túlsúllyal és kezdődő cukorbetegséggel bajlódó, kóros vérzsírszintű és magas vérnyomásos betegek, akiket ma legtöbbször metabolikus tünetcsoport elnevezéssel kezelnek, lényegesen ritkábban fordulnak elő ott, ahol a lakosság mediterrán étrendet fogyaszt - állapította meg egy felmérés.
Omega-3 zsírsavak: nagy mennyiségben veszélyes!
WEBBeteg - K. J., fordító
Az omega-3 zsírsavak eddig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben csodafegyvernek számítottak. A legfrissebb tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a sokat dicsért zsírsavak túladagolva éppen ellenkező hatást válthatnak ki.
A sajt és az olivaolaj - Rákot okozhat?
Medipress
Egy új kutatás szerint napi 53 grammnál több sajt másfélszeresére növeli, a mindennapos olivaolaj-fogyasztás viszont felére csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.
A "szüzesség" és az egészség összefügg
MTI
Minél szűzebbnek számít egy olivaolaj, annál jótékonyabb hatással van az egészségre. Az extra szűz változat különösen sok gyulladásért felelős gént képes elnyomni a szervezetben.
Megtalálták az olivaolaj antioxidáns alkotóelemét
MTI
Portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja az olivaolaj szív- és érvédő hatását. Eszerint a 3,4-DHPEA-EDA antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától.
Olivaolaj: mérsékelt adagban jobban hat
WEBBeteg
Az olivaolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely telítettségérzetet okoz. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt, a mechanizmus nem működik - mutatták ki amerikai tudósok patkányokat vizsgálva.