Listeria monocytogenes téma

A Listeria a hűtőben jobban túlél, mint szobahőmérsékleten

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-06-13 18:03
A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint szobahőmérsékleten, és a sótartalom sem befolyásolja hosszabb ideig történő tárolás esetén a fertőzésveszélyt.

Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2018-07-06 11:15
Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

A gyorsfagyasztott zöldségek veszélyeire figyelmeztetnek

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2018-03-28 14:06
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben alapos hőkezelést követően fogyasszák el!
Valamennyi forgalomba kerülő élelmiszert lehetetlen ellenőrizniük a hatóságoknak, ezt a világ egyetlen országában sem teszik meg, figyelmeztetett az FVM élelmiszerlánc felügyeleti főosztályának vezetője. Erre való a hatóságok által alkalmazott kockázatbecslési módszer, hogy a szakemberek ellenőrzéseit segítse.