Légzészavar téma

Mit mutat meg és hogyan zajlik a légzésfunkciós vizsgálat?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - 2019-12-07 09:36
A tüdő funkciójának egyik kiváló és egyszerű vizsgálómódszere a légzésfunkciós vizsgálat, melynek segítségével kimutatható a tüdőszövet károsodása, illetve képes a tüdő-szív működést is nézni, így alkalmazható bizonyos műtéteknél az esetleges kockázatok becslésére.

Stephen Hawking betegsége: az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS)

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus - 2017-05-27 14:21
A betegségben szenvedőknél először csak a kisebb mozgásokért felelős izmok, majd egyre jelentősebb funkciókat ellátó izomcsoportok mondják fel a szolgálatot, míg végül (3-5 év alatt) a beteg ágyhoz kötötté válik, lélegeztetésre és táplálásra szorul.

Vegye komolyan az izomgyengeséget!

Országos Idegtudomány Intézet - 2016-05-01 23:23
Zsibbadás, végtaggyengeség, izomgyengeség, légzészavar, izomsorvadás kerülgeti? Vegye komolyan a tüneteket, mert van esélye, hogy krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátiában (CIDP) szenved, ami ritka, idült betegség, amely a perifériás idegrendszert érinti. Nagyon fontos, hogy időben felismerjék, mert kezelés nélkül a betegek végül tolószékbe kényszerülnek, és a károsodás visszafordíthatatlan.
Alvás közben sok embernek időnként kimarad a lélegzetvétele, ami néhány másodpercig, de akár percekig is tarthat és több betegség tünete, kockázati tényezője lehet. Egy kanadai vizsgálat szerint a kihagyó légzés a konyhasó bevitelének csökkentésével javítható.
Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet felmérése alapján minden tizedik, 65 évesnél idősebb embert érinti az éjszakai elzáró apnoe, vagyis az alvás közbeni átmeneti légzéskimaradás.
Egy kísérleti implantátummal próbálnak segíteni az alvási apnoéval élő betegeken. A módszer első próbái január végéig zajlanak az Egyesült Államokban és Európában.

szülés légzészavarral

Orvos valaszol - Dr. Tekse István - 2016-01-05 13:33
Tisztelt Doktor úr! 2 gyermekem van, mind a kettő légzészavarral született, neonatív intenzív osztályon feküdtek másfél hétig. Az elsőt születés után kivizsgálták, és semmi baját nem találták, a légzése néhány óra alatt rendeződött is. A második g

légzészavar

Orvos valaszol - Dr. Szappanos Zsuzsanna - 2015-11-02 09:57
Tisztelt Doktornő! Egy furcsa légzésproblémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, mely kb. néhány hete tart és rohamokban jelentkezik. Egy-egy ilyen roham során úgy érzem, mintha a légzésemet szabályzó automatikus mechanizmus hirtelen megszűn

Rossz érzés a tüdőmnél, olyan mintha nem kapnék elegendő oxigént?

Orvos valaszol - Dr. Péteri László - 2010-05-23 21:34
Egész nap a számítógép előtt ülök, vagy dolgozok, vagy mást csinálok vele, és van hogy játszom. Egy ideje jelentkezett ez: a tüdőmet érzem, vagy nagyon közel hozzá, ilyen rossz érzést... mintha nem kapnék elegendő oxigént? Ha próbálok teljesen fel

Légzészavar

Orvos valaszol - Dr. Kocsis István - 2009-12-14 21:11
Tisztelt Dr. Nő/Úr Az unokám 5 éves és szeptemberben kezdte az ovodát, eddig semmi baja nem volt.. A történet egy megfázással kezdődőtt. Az orvos szerint rendbejött és közösségbe mehetett.Pár nappal később vissza esett és ez már tovább is