Gyomorsav téma

Csendes reflux: alattomos betegség meglepő tünetekkel

WEBBeteg - Dr. Takács Emőke
2021-10-03 04:33

A savas reflux tünetei jól ismertek: savas ízű felböfögés, a mellkas középső részén, a szegycsont mögött érzett égő, szúró jellegű fájdalom vagy nyomásérzés, mely általában evés után vagy lefekvéskor jelentkezik. Van azonban a betegségnek egy másik, ritkábban előforduló típusa, az úgynevezett néma reflux, amelynek tünetei nem ennyire egyértelműek.

Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2021-08-01 04:33

Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő kezelés kialakítása érdekében mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Reflux - Amit Ön is megtehet

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
2021-06-13 11:35

Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

Ég a gyomra? Segítünk leküzdeni

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-05-14 20:36

A helyes táplálkozás segít enyhíteni az enyhe gyomorégés okozta panaszokat. Ehhez adunk néhány tippet.

A refluxbetegség és az alkohol

WEBBeteg
2020-12-31 11:33

A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (refluxbetegség) gyakori jelenség, enyhébb-súlyosabb formában az emberek kb. 20%-át érinti. Hátterében a nyelőcső alsó záróizmának működési zavara áll.

A dohányzás növeli a reflux kockázatát is!

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2020-05-31 17:13

Számos jó oka van annak, hogy leszokjunk a dohányzásról. Nem csak a rossz leheletre lehet gyógyír, de a leszokással csökken a rákos megbetegedések, szív-és tüdőbetegségek kockázata is. Azonban egy újabb okot is hozzáadhatunk a hosszú listához: a dohány – nem csak a cigaretta, hanem a szivar, vízipipa, nikotinos rágó és dohányrágás is- gyomorégést okozhatnak.

A reflux kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
2020-03-18 09:33

A reflux kezelésének célja, hogy a tünetek megszűnjenek, a gyulladás eltűnjön, és ne alakuljanak ki szövődmények. Mindez a tartós gyógyulás érdekében hosszú távú terápiát igényel, amelynek része lehet az életmódváltás, a gyógyszeres kezelés és súlyos esetben a műtét is.

A refluxbetegség

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
2019-12-22 09:33
Reflux

A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.

Gyomorégés a terhesség alatt - Reflux is okozhatja?

WEBBeteg
2019-11-26 05:21

A terhesség ideje alatt tapasztalt gyomorproblémák nagyon gyakoriak, gyomorégést a várandósok több mint fele tapasztal. A savas emésztési zavar a legtöbb esetben a második, illetve harmadik trimeszterben jelentkezik.