COPD téma

COPD: maradjunk mozgásban a járvány idején is!

Tüdőközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász

A krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők esetében fokozott óvatosság indokolt, hiszen alapbetegségük miatt a koronavírus járvány rizikócsoportjaiba tartoznak.

Hörgőtágító gyógyszerek

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

A légzőszervi betegségek sokszor járnak hörgőszűkülettel, ami nehézlégzést okoz. Ezen kórképek kezelésében alapvető szerepük van a hörgőtágítóknak.

Mire utalhat a reggeli hányás?

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász

Férjem szinte minden reggel felkelés után elkezd köhögni, és ezt követően nyálszerű folyadékot hányni. Mi lehet ennek az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Mi a teendő hörghurut esetén?

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az alsó légúti gyulladások között a heveny hörghurut a leggyakoribb megbetegedés. Főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakra jellemző az esetek megszaporodása.

Mit mutat meg és hogyan zajlik a légzésfunkciós vizsgálat?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda

A tüdő funkciójának egyik kiváló és egyszerű vizsgálómódszere a légzésfunkciós vizsgálat, melynek segítségével kimutatható a tüdőszövet károsodása, illetve képes a tüdő-szív működést is nézni, így alkalmazható bizonyos műtéteknél az esetleges kockázatok becslésére.

A dohányosok főként COPD-vel és tüdőrákkal kerülnek kórházba

MTI

A dohányosok főként idült hörgőszűkülettel (COPD) és tüdőrákkal kerülnek kórházba - mondta Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója a Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

COPD és sport

WEBBeteg - Cs. K. fordító; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

A COPD-nek és a sportnak az általános vélekedéssel ellentétben kéz-a kézben kell járniuk. Miért? Mert a testedzés segít visszanyerni az irányítást az élete felett, fokozza az önbizalmat, és javítja az általános egészséget is.

Szokásaink rabságában - avagy miért nehéz változtatni?

Dr. Zsuga Judit - Emberi Erőforrások Minisztériuma

Napjaink négy meghatározó, népegészségügyi szempontból rendkívüli kihívást jelentő krónikus, nem fertőző betegségei a cardiovascularis megbetegedések, a diabetes mellitus (cukorbetegség), a krónikus légúti gyulladásos betegségek (különösen az asthma bronchiale és a COPD), valamint a daganatos megbetegedések.

Állandóan köhögök és kapar a torkom, mi bajom? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

Állandóan köszörülnöm kell a torkomat. Szünet nélkül olyan érzésem van, mintha valami folyna le a légcsövemen - válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

A tüdőbetegségek rehabilitációja

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

A rehabilitáció valamilyen állapotnak és/vagy funkciónak az eredetihez közeli visszaállítását kísérli meg, több szakterület szakemberének segítségével és irányításával.