Afrikai sertéspestis téma

Afrikai sertéspestis: mi is tehetünk a járvány terjedésének megelőzéséért!

WEBBeteg - T. A., újságíró

Több európai országban is romlott az afrikai sertéspestis járvány (ASP) helyzete. Hazánkban a betegség házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy betartsák a járványvédelmi előírásokat, a hatósági állatorvosok ezért személyesen is tájékoztatják az érintett gazdákat.

Afrikai sertéspestist mutattak ki Romániában

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a Bihar (Bihor) megyei Kiskereki (Cherechiu) település egyik kis létszámú házisertés-állományában. A kitörés körül elrendelt megfigyelési körzet egy része Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik, sertésállomány azonban nem található az érintett területen.

Afrikai sertéspestis - Az ukrán határ mellett mutatták ki egy vaddisznóban

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Emberre nem veszélyes, de körültekintően kell eljárniuk az állattartóknak!

WEBBeteg - T. A., újságíró

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, csak a vaddisznókat és a házi sertéseket betegíti meg - így semmilyen kockázatot nem jelent az ember egészségére, ha például elhullott vaddisznóba botlana az erdőben. A Nébih hangsúlyozza: ahogyan a fertőzött állatokkal érintkezés, a fertőzött élelmiszer elfogyasztása sem jelent ránk veszélyt.