Zsírsejtekkel gyógyított infarktus

MTI
megjelent:

Kedvező hatású és jelentősen javítja a beteg szív állapotát a zsírszövetből kiszívott speciális sejtek beadása infarktusos beteg koszorúerébe - mutatták ki holland kutatók.

Jaco H. Houtgraaf és munkatársai az infarktus ma optimálisnak tartott korszerű ellátása után kilenc betegnek fecskendeztek be zsírsejteket a koszorúérbe. A zsírsejteket minden beteg köldök körüli zsírpárnájából szívták le.

Nincs kilökődésveszély, javul a szívizom regenerációja

A friss, regenerációra alkalmas zsírsejtből mintegy húszmillió sejtet juttattak be a szívbe. Saját sejtek lévén a kilökődés veszélye, mely a szervátültetés esetén nehezen kezelhető, ebben az esetben gondot nem jelentett. Részletes tájékoztatás után, véletlenszerű kiválasztást követően négy hasonló betegnek zsírsejteket nem tartalmazó placebo oldatot adtak be.

Fél év múlva a saját zsírsejtekkel kezelt betegek szívének teljesítménye statisztikailag is értékelhető mértékben növekedett. A legfeltűnőbb változás az volt, hogy az infarktus utáni heg mérete felére csökkent. Ez a kedvező eredmény tökéletesen egybevág a korábbi kísérleti adatokkal, amelyek szerint a szívizom regenerációját a zsírsejtek fokozzák, az immunrendszer működését is jó irányba módosítják.

A holland munkacsoport már elindította a kiterjesztett vizsgálatot, amelyben több kutatóközpont vesz részt, azonos feltételek szerint kezelve a betegeket. Az újabb tanulmány során két zsírsejtadagot alkalmaznak - közölte az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata, a JACC.

Testünk és a zsír

A zsír, mint kötőszövet fontos szerepet játszik a testünkben, és a benne végbemenő folyamatokban, pozitív valamint negatív tulajdonságai is vannak. Ez a négybetűs szó több titkot rejteget, mint gondolnánk… 7 dolog a zsírról, amit jó tudni>>

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.